ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους

Για 6.700 συμβασιούχους μιλά ο υπουργός Εσωτερικών!

Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων τη Δευτέρα στη Λάρισα
Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων τη Δευτέρα στη Λάρισα
Συνεχίζουν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι στους δήμους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αύριο Πέμπτη, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται με την 24ωρη απεργία του κλάδου.

Οι χτεσινές εξελίξεις, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε τα χαρτιά της, δείχνοντας καθαρά πια το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες συμβασιούχους, επιβεβαιώνουν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην απεργία.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε χτες με την ΠΟΕ ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος για μήνες κορόιδευε τους συμβασιούχους «πως θα βρεθεί λύση», πατώντας πλέον πάνω στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματική ακόμα και την παράταση των συμβάσεων), είπε ότι αφού δεν θα μπορούν οι συμβασιούχοι να πληρωθούν, δεν θα μπορούν και να συνεχίσουν να εργάζονται. Πρακτικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η στιγμή που το Ελεγκτικό δεν θα εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων, και αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, θα σημαίνει την απόλυσή τους.

Για το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας από τις απολύσεις προέκρινε τη «λύση» της πρόσληψης με δίμηνες συμβάσεις. Είπε ακόμα ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, το οποίο θα αφορά 2.576 θέσεις, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν κάνει οι δήμοι. Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα γίνει, ενώ ακόμα και σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, ο αριθμός των συμβασιούχων που οδηγείται σε απόλυση είναι πολλαπλάσιος και υπολογίζεται στους 6.700 εργαζόμενους. Από κει και πέρα, ανέφερε ότι αν προκύψει ζήτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων στους σημερινούς συμβασιούχους, θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις

Νέα μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη
Νέα μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη
Απέναντι στις δρομολογούμενες απολύσεις, οι συμβασιούχοι συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Αττική, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις αμαξοστασίων στους περισσότερους δήμους και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο δήμο Αγίων Αναργύρων, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων και μόνιμων. Ακόμα λήφθηκε απόφαση για καλύτερη περιφρούρηση του αγώνα και υπογραμμίστηκε ότι η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά αφορά και τους ήδη μόνιμους. Οι απολύσεις συμβασιούχων θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών και θα διευκολύνουν την κυβέρνηση να προωθήσει την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ, που σε πρώτη φάση αφορά την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ταξικής αλληλεγγύης απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η στρατιά των συμβασιούχων. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους συμβασιούχους, δουλεύει με αυτό το καθεστώς από το 2009, ψάχνοντας για δουλειά σε διάφορους δήμους και βιώνοντας διαρκώς την ανασφάλεια. Ο μισθός του στα χρόνια αυτά μειώθηκε δραματικά, ενώ άλλοι συμβασιούχοι παίρνουν μέσα ατομικής προστασίας και άλλοι δεν παίρνουν.

Αύριο, μέρα απεργίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, με καταλήψεις σε τρεις εποπτείες στο δήμο Θεσσαλονίκης και στα αμαξοστάσια των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Παράλληλα, μέσα από νέα μαζική Γενική Συνέλευση, χτες το απόγευμα, οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα με καταλήψεις του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, από σήμερα στις 5 το πρωί και για όλο το 24ωρο. Επιπλέον, ομάδες αγωνιζόμενων εργατών θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού της πόλης.

Για σήμερα Τετάρτη υπάρχει προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο Πέμπτη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συντονιστικό Μακεδονίας - Θράκης των συμβασιούχων.

Η ΔΑΣ εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, παραμερίζοντας και τις πλειοψηφίες σωματείων που βάζουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις, "αδρανούν" ή ακόμα και τάσσονται ενάντια. Να πάρουν αποφάσεις στα εργοτάξια του δήμου για κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημέρωση δημοτών κ.ά.). Την Πέμπτη 22 Ιούνη να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, απαντά στη λαθροχειρία ιστοσελίδας, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει: «Στη συνάντηση ο δήμαρχος μάς ενημέρωσε ότι παρόλο που η απόφαση του Ελεγκτικού μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο έχει δοθεί η παράταση στους συναδέλφους μας συμβασιούχους, θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, μέχρι να σταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών απόφαση για τις απολύσεις τους. Η γνωστή για τη θέση της απέναντι στα ταξικά συνδικάτα ιστοσελίδα "epolis", μετά την παραπάνω συνάντηση, ανάρτησε το δελτίο τύπου του δήμου με τίτλο "Συμφωνία με τους εργαζόμενους για αποκομιδή των απορριμμάτων", την ίδια στιγμή που άλλες ιστοσελίδες ανάρτησαν την ανακοίνωση του Συλλόγου, που λέει ότι στηρίζουμε όλες τις μορφές κινητοποίησης των συναδέλφων μας. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά τον Σύλλογό μας και ξέρουν ποιος στάθηκε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν διαλέξει το δρόμο της συκοφαντίας, εμείς εδώ και χρόνια το δρόμο του αγώνα».

Σε άλλες πόλεις

Στην Αχαΐα, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων καλούν όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, στις καταλήψεις που συνεχίζονται και στη σημερινή συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 το πρωί. Για αύριο Πέμπτη, καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο.

Στη Λάρισα, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν την κατάληψη των αμαξοστασίων και τις παρεμβάσεις σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού, ενώ αύριο Πέμπτη θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία του κλάδου. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνει αποκομιδή σκουπιδιών, ενώ θα καθαρίζονται μόνο τα νοσοκομεία, οι κλινικές και οι λαϊκές αγορές.

Στην Ικαρία, η αυριανή απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο του Ευδήλου.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων

Την υποστήριξή της στον αγώνα των συμβασιούχων των δήμων για μόνιμη και σταθερή δουλειά εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ καλεί ιδιαίτερα τις εργαζόμενες στους δήμους με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και στην αυριανή απεργία «να καταδικάσουν την πολιτική που μονιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα, την ανακύκλωση της ανεργίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων εκφράζουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και συνδικάτα της Σάμου και της Ικαρίας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Καταγγέλλει το παιχνίδι αποπροσανατολισμού από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ

Για παιχνίδι αποπροσανατολισμού και ψεύτικων εντυπώσεων, την ώρα που χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους οδηγούνται στην απόλυση, καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του τονίζει τα εξής:

«Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων. Με την πρόσφατη απόφασή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους σε νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ μένει να αιωρείται η απειλή της μη πληρωμής ακόμη και αυτών των δεδουλευμένων τους. Η κυβέρνηση μας προτείνει ως μέτρο την αντικατάστασή τους από 2μηνα και η ΝΔ ανακοινώνει "πληρώστε τους και απολύστε τους". Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, υπό την ηγεσία του κ. Πατούλη, για μια ακόμη φορά, συνεχίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και των ψεύτικων εντυπώσεων και μάλιστα τη μέρα που κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Πέμπτη στις 10 το πρωί. Μετά τις φωτογραφίες, ο κ. Πατούλης θα φύγει για συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη στις 11! Ποιον επιτέλους κοροϊδεύουν με τέτοιες στημένες συνεδριάσεις; Με ποια θέση η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και ο κ. Πατούλης θα πάνε στον υπουργό; Το κυρίαρχο αίτημα εργαζομένων και πολλών ήδη Δημοτικών Συμβουλίων είναι ένα: Διασφάλιση των εργαζομένων στις θέσεις τους για να λειτουργήσουν οι δήμοι μας και νομοθετική ρύθμιση τώρα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Τα στημένα σκηνικά που εναλλάσσονται μεταξύ κυβέρνησης - ΚΕΔΕ - ΝΔ έχουν πια αποκαλυφτεί στα μάτια όλων, υπογράφουν τις νέες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τορπιλίζουν τη λειτουργία των δήμων. Στρεψοδικίες και κορόνες της ΚΕΔΕ, του τύπου "στόχος και προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση", είναι λόγια γενικά, που κοστολογούνται όσο και ένα κάλπικο τάλιρο. Αποφεύγει ο κ. Πατούλης το συγκεκριμένο πρόβλημα και αίτημα και το στέλνει στις ελληνικές καλένδες, παρέα με την κυβέρνηση».

Παρεμβάσεις από τους δήμους Καισαριανής - Χαϊδαρίου - Ικαρίας

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ουσιαστικά απολύει τους συμβασιούχους εργαζόμενους, ο δήμος Καισαριανής, με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων και των δίκαιων διεκδικήσεών τους για άμεση νομοθετική παρέμβαση για μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όλων των συμβασιούχων, σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συγκάλεσε χτες ο δήμος Χαϊδαρίου για τους συμβασιούχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να μην απολυθεί κανένας από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα και τις αγωνίες των συμβασιούχων εργαζομένων δηλώνει ο δήμος Ικαρίας. Με ανακοίνωσή του καλεί για μια ακόμα φορά την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Βορείου Αιγαίου να τοποθετηθεί υπέρ της μονιμοποίησης των εργαζομένων. Καλεί επίσης επαγγελματικούς φορείς και σωματεία να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων τάσσονται επίσης οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, στους δήμους όλης της χώρας.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Ολοι αύριο στην απεργία - Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Σε ανακοίνωσή της για τη χτεσινή συνάντηση των εργαζομένων στους δήμους με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, για το ζήτημα των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει τα εξής:

«Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο έκανε σαφές ότι θα απολύσει χιλιάδες συμβασιούχους και κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εκπροσώπους των εργαζομένων παρουσίασε σαν λύση τις 2μηνες συμβάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων. Πρότεινε 2.576 προσλήψεις ΥΕ και ΔΕ με βάση τα αιτήματα των δήμων, τη στιγμή που έχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση για να καλύψει όλα τα κενά των δήμων με μόνιμους διορισμούς. Επί της ουσίας με αυτή την πρόταση της κυβέρνησης, απολύονται όλοι οι συμβασιούχοι, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός.

Καμία ανοχή, καμία αναμονή - Ολοι στον αγώνα

Κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση και στους δημάρχους ότι δεν θα δεχτούμε ούτε μία απόλυση συναδέλφου συμβασιούχου.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και τον τρόπο να λύσει το θέμα ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι συμβασιούχοι. Να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά σε καθαριότητα, φύλαξη, πράσινο και αλλού με μόνιμες προσλήψεις.

Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης ότι δήθεν δεν μπορεί να νομοθετήσει για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν ήθελε, μπορούσε να νομοθετήσει την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αφήσει ανέγγιχτη τη νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν αυτές τις υπηρεσίες με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού.

Απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει ένα στημένο παιχνίδι μαζί με τους δημάρχους, εξαπάτησης, παγίδευσης και διάσπασης των εργαζομένων. Το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή και στη ζωή των παιδιών μας δεν το παζαρεύουμε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι η απόλυση των χιλιάδων συναδέλφων θα οδηγήσει τις υπηρεσίες της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου, των κοιμητηρίων σε πλήρη αδιέξοδο, σε αδυναμία λειτουργίας, βορά στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ολοι και όλες, με όλες μας τις δυνάμεις, την Πέμπτη 22 Ιούνη στην απεργία.

Προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

-- Καμία απόλυση συμβασιούχου.

-- Να φέρει τώρα στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

-- Να ανάψει και να φουντώσει σε όλα τα αμαξοστάσια η φωτιά του αγώνα. Καλούμε όλη την εργατική τάξη να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά!».

Σύσκεψη για τον πανελλαδικό συντονισμό

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμμετοχή πολλών συμβασιούχων απ' όλη την Ελλάδα στη μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 24/6, οργανώνουν σύσκεψη την ίδια μέρα, στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Προξένου Κορομηλά 51, 5ος όροφος), με θέμα τη δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού, καθώς και την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ