Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Δείχνει το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους

Για 6.700 συμβασιούχους μιλά ο υπουργός Εσωτερικών!

Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων τη Δευτέρα στη Λάρισα
Από τη συγκέντρωση των συμβασιούχων τη Δευτέρα στη Λάρισα
Συνεχίζουν σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τις κινητοποιήσεις τους οι συμβασιούχοι στους δήμους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Αύριο Πέμπτη, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται με την 24ωρη απεργία του κλάδου.

Οι χτεσινές εξελίξεις, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε τα χαρτιά της, δείχνοντας καθαρά πια το δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες συμβασιούχους, επιβεβαιώνουν την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην απεργία.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε χτες με την ΠΟΕ ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος για μήνες κορόιδευε τους συμβασιούχους «πως θα βρεθεί λύση», πατώντας πλέον πάνω στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματική ακόμα και την παράταση των συμβάσεων), είπε ότι αφού δεν θα μπορούν οι συμβασιούχοι να πληρωθούν, δεν θα μπορούν και να συνεχίσουν να εργάζονται. Πρακτικά, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η στιγμή που το Ελεγκτικό δεν θα εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων, και αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, θα σημαίνει την απόλυσή τους.

Για το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί στις υπηρεσίες καθαριότητας από τις απολύσεις προέκρινε τη «λύση» της πρόσληψης με δίμηνες συμβάσεις. Είπε ακόμα ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, το οποίο θα αφορά 2.576 θέσεις, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν κάνει οι δήμοι. Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα γίνει, ενώ ακόμα και σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, ο αριθμός των συμβασιούχων που οδηγείται σε απόλυση είναι πολλαπλάσιος και υπολογίζεται στους 6.700 εργαζόμενους. Από κει και πέρα, ανέφερε ότι αν προκύψει ζήτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων στους σημερινούς συμβασιούχους, θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις

Νέα μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη
Νέα μαζική Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη
Απέναντι στις δρομολογούμενες απολύσεις, οι συμβασιούχοι συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Αττική, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις αμαξοστασίων στους περισσότερους δήμους και άλλες αγωνιστικές δράσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο δήμο Αγίων Αναργύρων, όπου αναδείχθηκε η ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής δράσης όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων και μόνιμων. Ακόμα λήφθηκε απόφαση για καλύτερη περιφρούρηση του αγώνα και υπογραμμίστηκε ότι η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά αφορά και τους ήδη μόνιμους. Οι απολύσεις συμβασιούχων θα οδηγήσουν στην αποδυνάμωση των υπηρεσιών και θα διευκολύνουν την κυβέρνηση να προωθήσει την ιδιωτικοποίησή τους, σύμφωνα και με Οδηγία της ΕΕ, που σε πρώτη φάση αφορά την καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη. Υπογραμμίστηκε η σημασία της ταξικής αλληλεγγύης απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η στρατιά των συμβασιούχων. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους συμβασιούχους, δουλεύει με αυτό το καθεστώς από το 2009, ψάχνοντας για δουλειά σε διάφορους δήμους και βιώνοντας διαρκώς την ανασφάλεια. Ο μισθός του στα χρόνια αυτά μειώθηκε δραματικά, ενώ άλλοι συμβασιούχοι παίρνουν μέσα ατομικής προστασίας και άλλοι δεν παίρνουν.

Αύριο, μέρα απεργίας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων, με καταλήψεις σε τρεις εποπτείες στο δήμο Θεσσαλονίκης και στα αμαξοστάσια των δήμων Κορδελιού - Ευόσμου, Νεάπολης - Συκεών, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Παράλληλα, μέσα από νέα μαζική Γενική Συνέλευση, χτες το απόγευμα, οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα με καταλήψεις του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης, από σήμερα στις 5 το πρωί και για όλο το 24ωρο. Επιπλέον, ομάδες αγωνιζόμενων εργατών θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού της πόλης.

Για σήμερα Τετάρτη υπάρχει προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο Πέμπτη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση καλεί και το Συντονιστικό Μακεδονίας - Θράκης των συμβασιούχων.

Η ΔΑΣ εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, παραμερίζοντας και τις πλειοψηφίες σωματείων που βάζουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις, "αδρανούν" ή ακόμα και τάσσονται ενάντια. Να πάρουν αποφάσεις στα εργοτάξια του δήμου για κινητοποιήσεις χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημέρωση δημοτών κ.ά.). Την Πέμπτη 22 Ιούνη να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, απαντά στη λαθροχειρία ιστοσελίδας, με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει: «Στη συνάντηση ο δήμαρχος μάς ενημέρωσε ότι παρόλο που η απόφαση του Ελεγκτικού μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου με τον οποίο έχει δοθεί η παράταση στους συναδέλφους μας συμβασιούχους, θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά, μέχρι να σταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών απόφαση για τις απολύσεις τους. Η γνωστή για τη θέση της απέναντι στα ταξικά συνδικάτα ιστοσελίδα "epolis", μετά την παραπάνω συνάντηση, ανάρτησε το δελτίο τύπου του δήμου με τίτλο "Συμφωνία με τους εργαζόμενους για αποκομιδή των απορριμμάτων", την ίδια στιγμή που άλλες ιστοσελίδες ανάρτησαν την ανακοίνωση του Συλλόγου, που λέει ότι στηρίζουμε όλες τις μορφές κινητοποίησης των συναδέλφων μας. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν καλά τον Σύλλογό μας και ξέρουν ποιος στάθηκε δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν διαλέξει το δρόμο της συκοφαντίας, εμείς εδώ και χρόνια το δρόμο του αγώνα».

Σε άλλες πόλεις

Στην Αχαΐα, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριότητας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών και οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων καλούν όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, στις καταλήψεις που συνεχίζονται και στη σημερινή συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 το πρωί. Για αύριο Πέμπτη, καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., μπροστά στο δημαρχείο.

Στη Λάρισα, οι συμβασιούχοι συνεχίζουν την κατάληψη των αμαξοστασίων και τις παρεμβάσεις σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού, ενώ αύριο Πέμπτη θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία του κλάδου. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να γίνει αποκομιδή σκουπιδιών, ενώ θα καθαρίζονται μόνο τα νοσοκομεία, οι κλινικές και οι λαϊκές αγορές.

Στην Ικαρία, η αυριανή απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο του Ευδήλου.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων

Την υποστήριξή της στον αγώνα των συμβασιούχων των δήμων για μόνιμη και σταθερή δουλειά εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ καλεί ιδιαίτερα τις εργαζόμενες στους δήμους με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και στην αυριανή απεργία «να καταδικάσουν την πολιτική που μονιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα, την ανακύκλωση της ανεργίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων εκφράζουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και συνδικάτα της Σάμου και της Ικαρίας.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και οι αγροτικοί σύλλογοι του νησιού, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συμβασιούχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία απόλυση, μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά (2021-11-26 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για παράταση συμβάσεων και δεδουλευμένα (2017-03-07 00:00:00.0)
Οι αγώνες και οι αγωνιστές κρίνονται στους δρόμους (2017-01-20 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα δεδουλευμένα (2012-09-26 00:00:00.0)
Ανάπτυξη δράσης για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά (2010-12-09 00:00:00.0)
Απέκλεισαν συμβολικά το αμαξοστάσιο (2010-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ