ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Μια διοργάνωση που αγκαλιάστηκε πλατιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά Basketball 3on3 Παραμυθιάς, που διοργάνωσε η Οργάνωση Θεσπρωτίας της ΚΝΕ, με τη συμβολή του ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος» και του Καλαθοσφαιρικού σωματείου ΚΑΕ Παραμυθιάς, όπου συμμετείχαν πλήθος νέοι διαφόρων ηλικιών. Το τουρνουά ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Ιούνη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 17 Ιούνη στο γήπεδο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Το σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ναι στον αθλητισμό».

Στο τουρνουά συμμετείχαν 31 ομάδες με 117 αθλητές από την Παραμυθιά και άλλες περιοχές του δήμου Σουλίου, την Ηγουμενίτσα, τα Γιάννενα και το Καναλάκι. Οι ομάδες αναμετρήθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες για τα παιδιά του Δημοτικού, αυτά του Γυμνασίου και τη μεγάλη κατηγορία των νέων.

Παράλληλα, διεξήχθη ο διαγωνισμός τρίποντων με 21 συμμετοχές, ενώ το Σάββατο πριν τους ημιτελικούς έγινε στο γήπεδο συζήτηση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», όπου και μίλησαν ο Γιώργος Σαββίδης, μέλος του προσωπικού του Συμβουλευτικού Σταθμού Ηγουμενίτσας του ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος», και εκ μέρους της ΚΝΕ η Κατερίνα Δήμα.

Η Οργάνωση Θεσπρωτίας της ΚΝΕ επισημαίνει ότι η επιτυχία, σε κάθε επίπεδο, της διοργάνωσης επιβεβαιώνει τη δίψα της νέας γενιάς για μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό κόντρα στις λογικές της παραίτησης, του ατομικισμού, της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, της απαισιοδοξίας, των αδιεξόδων. Επίσης, η Οργάνωση με ανακοίνωσή της ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στη διεξαγωγή του τουρνουά και δίνει ραντεβού τον Ιούνη του 2018 στο 2ο τουρνουά ...αλλά και καθημερινά στους αγώνες για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Αλλαξε η ποινή στους τρεις μαθητές

Μετατροπή της ποινής αποφασίστηκε κατά την επανάληψη της δίκης των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην αρχή της χρονιάς στο σχολείο τους, όπως και σε πολλά σχολεία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι οι μαθητές είχαν καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων με επιβολή ποινής κοινωνικής εργασίας 80 ωρών ως αναμορφωτικό μέτρο για φθορά δημόσιας περιουσίας, κάτι που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς μαζικούς φορείς, καθώς στο σχολείο δεν είχε γίνει καμιά ζημιά και ήταν ξεκάθαρο ότι οι μαθητές καταδικάστηκαν επειδή κινητοποιήθηκαν.

Κατά την προχτεσινή εκδίκαση της έφεσης, αποφασίστηκε τροποποίηση της ποινής σε αγορά βιβλίων για τη σχολική βιβλιοθήκη, αυτό όμως που δεν άλλαξε είναι ότι οι μαθητές σύρθηκαν ξανά στα δικαστήρια και καταδικάστηκαν για τους αγώνες με τους οποίους διεκδικούσαν τα αυτονόητα. Γίνεται παραπάνω από φανερό ότι η επιδίωξη να σέρνονται στα δικαστήρια και να τιμωρούνται οι μαθητές που τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, παραμένει. Και οι ευθύνες της κυβέρνησης παραμένουν επίσης και εντείνονται, για το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την τιμωρία τους από τα δικαστήρια. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι το υπουργείο Παιδείας πήρε αποστάσεις από την αρχική απόφαση του δικαστηρίου, μόνο και μόνο λόγω της ποινής που επιλέχτηκε, ενώ πριν λίγους μήνες, που επίσης μαθητές Γυμνασίου είχαν καταδικαστεί στη Θεσσαλονίκη με την ποινή της επίπληξης, το υπουργείο δεν θεώρησε ότι υπάρχει λόγος να διαφοροποιηθεί...

Να μην ανασταλεί η λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταργηθεί ούτε θα ανασταλεί η λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση, προχτές, της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους 120 μαθητές του σχολείου και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας, αφού το συγκεκριμένο σχολείο σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου είναι ακατάλληλο για χρήση και υπάρχει έντονη φημολογία για διασπορά των μαθητών στα - ήδη υπεράριθμα - σχολεία της περιοχής. Οπως επισήμανε, «μια τυχόν αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου ή μια διασπορά των μαθητών αυτού του σχολείου παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες το αίτημα να αποκτήσει τη δική του στέγη».

Στην απάντησή του ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως έχει άλλα κτίρια όπου μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σχολείο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση για το αν θα ανασταλεί η λειτουργία του ή αν θα διασκορπιστούν σε άλλα σχολεία οι μαθητές του. Σημείωσε πως τα κτίρια των δημοτικών σχολείων είναι ευθύνη των δήμων, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ορισμένους από αυτούς για την κατάσταση στη σχολική στέγη.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Δελής σημείωσε πως η ευθύνη δήμου και πολιτείας είναι κοινή για το ζήτημα της σχολικής στέγης, ζητώντας να δοθούν μια προσωρινή και μια οριστική λύση για τη συνέχεια λειτουργίας του σχολείου, ενώ αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για το γενικότερο ζήτημα της σχολικής στέγης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ξεκινούν οι διαδικασίες υποβολής μηχανογραφικών

Ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη, οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (ΜΔ) για τους υποψήφιους για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το ΜΔ και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας Οριστικοποίηση) έως και την Παρασκευή 14 Ιούλη.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι ημερομηνίες και τα εξεταστικά κέντρα που θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε Λέσβο και Χίο, μετά την αναβολή τους λόγω της μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι εξετάσεις για τα ΓΕΛ θα διεξαχθούν το Σάββατο 1 και τη Δευτέρα 3 Ιούλη, ενώ για τα ΕΠΑΛ στις 28, 29 και 30 Ιούνη.

Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα ενάντια στα ναρκωτικά, το ΕΣΥΝ συνδιοργανώνει με τον δήμο Πάτρας, σήμερα, Τετάρτη, ημερίδα με θέμα «Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης», στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέου 12), στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τις εξής ομιλίες:

-- Χαιρετισμός δημάρχου Πατρέων, Κ. Πελετίδη.

-- «Η επίδραση της κάνναβης στην ψυχική υγεία», Κ. Σωτηριάδου, ψυχίατρος - παιδοψυχίατρος, δ/ντρια Κέντρου Ψυχικής Υγείας Πάτρας.

-- «Το προφίλ του χρήστη κάνναβης», Α. Μ. Βιέρου, ψυχολόγος, θεραπεύτρια ΚΕΘΕΑ «ΟΞΥΓΟΝΟ».

-- «Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη νομιμοποίηση της κάνναβης», Γ. Ροδοπούλου, γιατρός, γγ ΕΣΥΝ Πάτρας.

Ακόμα, από αύριο, Πέμπτη, μέχρι και τις 30 Ιούνη, στην Κέρκυρα γίνεται το 12ο Πολιτιστικό και Αθλητικό Φεστιβάλ. Θα διεξαχθεί στο 4ο Γυμνάσιο και οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 9 το βράδυ. Συμμετέχουν οι θεατρικές ομάδες του 4ου ΓΕΛ, του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, του Γυμνασίου - Λυκείου Σκριπερού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυμφών. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 24 Ιούνη, στην Κάτω Πλατεία θα γίνει ποδοσφαιρικό τουρνουά ομάδων προτζούνιορ σε συνεργασία με τον ΕΠΣ Κέρκυρας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το ΕΣΥΝ και άλλους φορείς.

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ

Με αίτημα να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ πραγματοποιούνται σήμερα παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στην Αθήνα, σωματεία εκπαιδευτικών καλούν στις 1.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές από σωματεία εκπαιδευτικών και την ΟΛΜΕ.

«Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο τους, χωρίς να μετακινούνται από δήμο σε δήμο και από περιοχή σε περιοχή», έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο, τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους και τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και όχι την περικοπή δαπανών, δηλαδή να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ