ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Υποπτοι και ελεγχόμενοι όλοι οι Ελληνες πολίτες!

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον «τρομονόμο», την οποία έχει συγκροτήσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

«Το παρόν νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύσει τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου αστυνομικού κράτους, το οποίο θα δέχεται και θα εκτελεί εντολές που θα δίνονται από διεθνή-ευρωπαϊκά όργανα. Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες θα αισθάνονται ότι είναι ύποπτοι και ελεγχόμενοι. Και δυστυχώς, θα είναι». Με αυτά τα λόγια ο Η. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έδωσε το «στίγμα» του «τρομονόμου».

Η επικείμενη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η καταγγελία των αυταρχικών ρυθμίσεων που θεσπίζει και οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός μαζικού κινήματος για την αποτροπή της ψήφισής του, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Επιτροπή Αγώνα την οποία έχει συγκροτήσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Στη συνέντευξη, που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ανακοινώθηκαν οι μαζικές οργανώσεις και οι προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα. Μια επιτροπή που παραμένει ανοιχτή και, επιδιώκοντας τη διεύρυνσή της, κάνει έκκληση σε κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενο άνθρωπο να κινητοποιηθεί.

«Στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι να καταδείξει το χαρακτήρα τέτοιων νομοθετημάτων και να συνεγείρει σε παλλαϊκό αγώνα κατά τέτοιων νομοσχεδίων», τόνισε, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Καλτσώνης, δικηγόρος, μέλος τη Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοιχτή και θα επιδιώξει τη διεύρυνσή της.

Στην κριτική του νομοσχεδίου ο Η. Νικολόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί το νέο αδίκημα της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να προσδιορίζει, σκόπιμα, τον απαιτούμενο αριθμό προσώπων για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Ετσι, είναι δυνατόν, και δύο άτομα να θεωρούνται ότι αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Πρόσθεσε δε ότι το κριτήριο για την ύπαρξη ή όχι εγκληματικής ομάδας είναι παντελώς αόριστο, ο δε κατάλογος των αδικημάτων που θα τιμωρούνται αφορά στο 1/3 των αδικημάτων που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.

Επίσης, τόνισε ότι «προβλέπεται η τιμωρία της απόφασης συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ετσι τιμωρείται η σκέψη και η πρόθεση και όχι η πράξη, και μάλιστα για μια αόριστη έννοια. Διευρύνεται υπέρμετρα ο κύκλος των προσώπων που μπορούν να τιμωρηθούν, με κίνδυνο να εμπλακούν και να κατηγορηθούν αθώοι πολίτες».

Στην παρέμβασή της η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά είπε ότι «η "νέα τάξη πραγμάτων" προχωρά στη θεσμική της θωράκιση. Στόχος είναι η συρρίκνωση του πλαισίου νομιμότητας μέσα στο οποίο δρούμε». Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το λαϊκό κίνημα να κινείται σε μια γκρίζα ζώνη νομιμότητας. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι στόχος είναι το λαϊκό κίνημα, οι πολίτες και οι ομάδες που αντιστέκονται στην Ελλάδα κατά της παγκόσμιας τάσης καταστολής και θεσμοθετημένης τρομοκράτησης.

Ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από παλιότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους. «Εισάγεται ο νομικός όρος του ύποπτου που δεν έχει κανένα δικονομικό δικαίωμα στην αντιμετώπιση της προανακριτικής διαδικασίας. Τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια καταργούνται σε ευρύτατη κλίμακα». Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Αλέξης Τσώλης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια συντονισμένη επίθεση κατά των εργαζομένων. Επίθεση στα οικονομικά, στις εργασιακές σχέσεις, στην ασφάλιση, στον πολιτισμό». Υπογράμμισε ότι με όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να φτιάξουν νέους τύπους ανθρώπων, που χωρίς ελεύθερο χρόνο θα είναι στο στόχαστρο μιας σκοπούμενης ενημέρωσης από τα ΜΜΕ. «Απέναντι σε αυτή τη λογική το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί ν' αντιδράσει», ανέφερε.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην εξαγωγή «τρομονομοθεσίας» από πλευράς των ΗΠΑ, που φροντίζουν να εξάγουν και την ανάλογη κατάρτιση. Στα πλαίσια αυτά ο Ν. Μπερνς απένειμε «τρομοδιπλώματα» σε Ελληνες αστυνομικούς. Επίσης, έκανε αναφορά σε περιπτώσεις αυταρχισμού. Οπως στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχές, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας τους, εφάρμοσαν τον «τρομονόμο» που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα... Αλλά και σε βάρος του προέδρου του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι μετά από μήνυση «δουλέμπορου».

Αναφερόμενος στο περιστατικό της σύλληψης των δυο δημοσιογράφων στην Ιορδανία, ο Κώστας Αργαλιώτης είπε ότι εφαρμόστηκε στην πράξη η συνεργασία της διεθνούς του τρόμου. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής.

Ποιοι την αποτελούν

Στην Επιτροπή Αγώνα κατά του «τρομονόμου» συμμετέχουν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, οι Πανελλήνιες Ενώσεις Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-εξορισθέντων 1967-1974, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Συλλόγου Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών-Δέρματος-Ιματισμού, η Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Δέρματος-Ιματισμού, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο ΟΤΑ Πετρούπολης-Καματερού-Ανω Λιοσίων και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης συμμετέχουν οι: Θ. Μικρούτσικος, Ι. Βαβούρας, πρύτανης Παντείου, Α. Παπανεοφύτου, επίκ. καθ. Ποινικού Δικαίου ΠΑΣΠΕ, Ν. Κατσαρός, ερευνητής «Δημόκριτου», Α. Θεοφίλου, πυρηνικός φυσικός, διευθ. Ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ε. Λαμπαδάρη, συν/χος δικαστικός, Θ. Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, Γ. Γουσέτης, δικηγόρος, Δ. Μπελαντής, δρ. Νομικής, δικηγόρος, Δ. Σαραφιανός, δρ. Νομικής, δικηγόρος, Δ. Μπαρτζώκας, αναπλ. καθηγητής ΕΜΠ, Α. Παπαϊωάννου, επίκ. καθηγητής ΕΜΠ, Β. Δημόπουλος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Π. Γαλετσέλλης, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Μ. Βατζιάς, εικαστικός, Σελίμ Τζαλίντ, προεδρείο Κοινότητας Μεταναστών Μπαγκλαντές, Μ. Χαραλαμπίδης, πρώην μέλος ΚΣ ΕΦΕΕ, Δ. Ξιφαράς, συνδικαλιστής στην ιδιωτική Εκπαίδευση, Ν. Παπαγεωργίου, καθηγητής ΕΜΠ, Δ. Σουλιώτης, Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Θ. Παπανικολάου, δημοσιογράφος, Ε. Κουνιάς, καθ. Πανεπιστ. Αθηνών, Κ. Καρούμπαλος, καθ. Τμ. Πληροφ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Χαλάτσης, καθ. Τμ. Πληροφ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζ. Μήλιου, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Θ. Τσαρμπαλιάς, αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Βερναρδάκης, συνδικαλιστής, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού «Στίγμα», Α. Κακκαράς, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, οι δικηγόροι Κ. Διάκος, Α. Ζορμπαλά, Γ. Κούρτοβικ, Τ. Παππάς, Σ. Φυτράκης, ο καθηγητής της Νομικής Γ.-Α. Μαγκάκης, ο Α. Ρεμπής, συνταξιούχος εφέτης, ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, ο Γ. Νάκης, τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος και Α. Τσώλης, ο νομικός Δ. Καλτσώνης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Παπαμάργαρης, οι συνδικαλιστές Χ. Σουλελές, Χ. Σκεπετάρης και Ν. Τσιούνης, ο καθηγητής του Παντείου Η. Νικολόπουλος, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ Χ. Σμυρνιώτης, ο ποιητής Γ. Κακουλίδης, ο Σ. Κοιλάκος και ο Γ. Ρούσσης, καθηγητής στο Πάντειο.

ΛΑΡΙΣΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Δεκάδες υπογραφές εκπροσώπων μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων κάτω από τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Ογδόντα τρεις εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, μαζικών φορέων και παράγοντες του Νομού Λάρισας, από διάφορους πολιτικούς χώρους, υπογράφουν τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Στη διακήρυξη επισημαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι στόχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της περιοχής και η δραστηριοποίησή της για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού, που υπονομεύονται συστηματικά και συρρικνώνονται δραστικά.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των μαζικών φορέων και οι παράγοντες του Νομού Λάρισας, που υπογράφουν τη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», είναι οι εξής:

Ν. Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου,

Δέσποινα Αράπκουλε, νομαρχιακή σύμβουλος,

Χ. Αρχοντής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας,

Μ. Βαγενάς, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας,

Θ. Βάιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας,

Μαρία Γαβαλά, ασκούμενη δικηγόρος - μέλος της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη»,

Ν. Γερογιάννης, καθηγητής - δημοτικός σύμβουλος Δήμου Συκουρίου,

Χρ. Γιάτσιος, σπουδαστής ΣΤΕΓ,

Ζωή Γκαραλιάγκου, μέλος ΔΣ ΣΤΕΓ - ΤΕΙ Λάρισας,

Δ. Γκούνης, μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Λάρισας,

Ι. Δαούλας, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισας,

Αθανασία Δαρούση, εκπρόσωπος εργαζομένων στη ΔΕΤΠΟΛ,

Κ. Δίχρης, μέλος ΔΣ Σχολής ΟΑΕΔ,

Γιώτα Ζάγουρα, πρόεδρος ΚΕΔΙΚΑ,

Ερ. Ζήκος, συνταξιούχος ΔΕΗ,

Σταματία Ζήκου, οικιακά,

Β. Ζωγράφος, γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ,

Μ. Καγγάς, πολιτικός μηχανικός,

Ευαγ. Κακαγιάννης, χρυσοχόος - μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων,

Στρ. Καλπενίδης, αρχιτέκτονας,

Β. Καρακάσης, δικηγόρος,

Σπ. Καραμπίνης, πρόεδρος 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 15ου Γυμνασίου,

Ν.Καρανίκας, μέλος ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ,

Θ. Καρατέγος, αντιπρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου Αγίων Σαράντα,

Ηλ. Καραφύλλης, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας,

Θ. Καργιώτης, γιατρός γυναικολόγος,

Ειρήνη Κατσίγρα, δημοτική σύμβουλος - γραμματέας Πινακοθήκης,

Χρ. Κιτσίδης, δημοτικός σύμβουλος Τυρνάβου,

Ι. Κονδύλης, σπουδαστής - μέλος ΔΣ ΣΤΕΓ - ΤΕΙ Λάρισας,

Ι. Κορδέλας, πρόεδρος Συνοικιακού Συμβουλίου Αγίου Γεωργίου,

Ν. Κούβελας, συνταξιούχος τραπεζικός,

Θ. Κουμαντζέλης, μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων,

Ι. Κουρέλος, γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας,

Κ. Κωστόπουλος, αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ - μέλος ΔΣ ΔΕΤΠΟΛ,

Ι. Λαδάς, συνδικαλιστής ΔΕΗ,

Αλ. Λαϊνάς, πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοποιών και Ξυλουργών Λάρισας,

Γ. Λιατίφης, μέλος ΔΣ ΣΤΕΦ ΤΕΙ - Λάρισας,

Ευτυχία Λουτριώτη, κλωστοϋφαντουργός - πρόεδρος ΔΣ Συνδικάτου Ενδυσης,

Θ. Μάγγας, μέλος ΔΣ Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας,

Δ. Μαλάμης, φανοποιός,

Αννα Μαυρίδου, σπουδάστρια - μέλος ΔΣ ΣΔΟ - ΤΕΙ,

Γ. Μπακλαβάς, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ,

Μπ. Μπακούλας, γεωπόνος - μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ,

Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας,

Γ. Μπαμπανίκος, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ,

Β. Μπάμπιρας, σύμβουλος ΕΚΜ,

Απ. Μπαρμπούτης, μέλος Συνοικιακού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης,

Αλ. Μπατζανούλης, καθηγητής φιλόλογος,

Κ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικός,

Κ. Νάνος, έμπορος,

Απ. Ντίστας, μέλος ΔΣ ΟΒΕΕΛ, πρόεδρος ΔΗΚΕΒΕ,

Γ. Ντούρος, καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας,

Λίτσα Ούντρια, δημοτική σύμβουλος Λάρισας,

Γ. Παζιάνας, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ,

Π. Παναγιωτίδης, πρόεδρος Ενωσης Λογιστών,

Μ. Παπαδάκης, αντιπρόεδρος Συνοικιακού Συμβουλίου Ιπποκράτη,

Ι. Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας Επιμελητηρίου Νομού Λάρισας,

Στ. Παπαθανασίου, μέλος ΔΣ Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ,

Αγις Παπαστεργίου, σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου,

Κ. Πατσίκας, δημοτικός σύμβουλος Τυρνάβου,

Κ. Πέρκας, μέλος ΔΣ Σωματείου Ηλεκτρολόγων - Εγκαταστατών,

Γ. Πλίτσης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Λάρισας,

Ν. Πολύζος, αγρότης,

Γ. Σακοράφας, μέλος ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας,

Μ. Σαρίμβεης, επαγγελματίας,

Θ. Σερδένης, νομαρχιακός σύμβουλος Λάρισας,

Βάντα Σιαφάκα, από το Σωματείο Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Νομού Λάρισας,

Αγ. Σίμος, γραμματέας του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ,

Γ.Σκόκας, μέλος της γραμματείας της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη»,

Τ. Σκυλλάκος, σύμβουλος Ιατρικού Συλλόγου (υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας),

Βασιλική Σκυλλάκου, νομαρχιακή σύμβουλος,

Δ. Σοφός, σπουδαστής - μέλος του ΔΣ ΣΕΥΠ - ΤΕΙ Λάρισας,

Β. Σταμουλάκης, πρόεδρος Σωματείου Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων,

Δ. Σωφρονίου, πρόεδρος Σωματείου Γαλακτοβιομηχανίας «Ολυμπος»,

Α. Τριγάζης, σπουδαστής - μέλος ΔΣ ΣΤΕΓ - ΤΕΙ Λάρισας,

Θ. Τσαλόπουλος, αγροτοσυνδικαλιστής - μέλος της ΠΑΣΕ,

Ολυμπία Τσιάκα, μέλος ΔΣ Ενωσης Λογιστών,

Μυρτώ Τσιαπλέ, μέλος 15μελούς 1ου Γυμνασίου,

Τ. Τσιόγκας, βουλευτής, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας,

Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ,

Χρ. Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος,

Ελευθερία Χρυσού, τραγουδίστρια - μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μουσικών,

Μ. Χώτος, πρόεδρος του Σωματείου Μετάλλου.

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ο νέος "τρομονόμος" και οι επιπτώσεις στο κίνημα και τις ελευθερίες του λαού», διοργανώνει σήμερα στη Λάρισα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Καλλιθέας 7 - 3ος όροφος) θα μιλήσουν ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ Νομικής και η Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος.
Προκλητικό σιγοντάρισμα

Πλάτες στα σκοτεινά αντιλαϊκά σχέδια των κυβερνώντων βάζουν, ως... καθωσπρέπει εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης οι μεγαλέμποροι που ελέγχουν τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας. Με ανακοίνωσή τους, σιγοντάρουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να πλήξει παντοιοτρόπως τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και το λαϊκό κίνημα και την πρόθεσή της να θέσει υπό απαγόρευση τις διαδηλώσεις στην Αθήνα. Οι άνθρωποι, μάλιστα, αποδεικνύονται τόσο επικίνδυνοι που στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν τους συναδέλφους τους - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μαγαζάτορες που βγάζουν το μεροκάματό τους συναλλασσόμενοι με απλούς εργαζόμενους - επικαλούνται... έρευνα - ή έτσι τη βαφτίζουν - που υποτίθεται πως έγινε σε 468 καταστήματα του κέντρου, για να υποστηρίξει τον «αγώνα» της για αντιμετώπιση του «προβλήματος» που προκαλούν στα καταστήματά τους οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση του συλλόγου και οι περί αυτήν, δεν έρχονται να καινοτομήσουν, αλλά να ξαναζεστάνουν παλιότερες συνταγές που κατά καιρούς έχουν ακουστεί από... «συνδικαλιστικά στελέχη» που εμφανίζονται να κόπτονται για τον τζίρο των μαγαζιών, που υποτίθεται πως μειώνεται εξαιτίας των απεργιών «και λοιπών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας». Καταλήγουν, λοιπόν, ότι «παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας αυτοκινήτων με συνέπεια να δυσχεραίνεται η πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα των καταναλωτών και των προμηθευτών».

Τα «ακριβή» ποσοστιαία συμπεράσματα της έρευνας λίγη σημασία έχουν μπροστά στην επιχείρηση στήριξης των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης, που έστησε η διοίκηση του συλλόγου και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων. Και εν πάση περιπτώσει, θα ήταν πολύ να περίμενε κανείς οι κύριοι αυτοί να προσανατολίσουν τους μικρεμπόρους στο να κατέβουν τους δρόμους μαζί με όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Ναι, αυτό δεν μπορεί να συμβαδίζει με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν με περισσό ζήλο. Ούτε καν να ομολογήσουν το ηλίου φαεινότερον, ότι δηλαδή, για τα άδεια ταμεία των μαγαζιών και την αναδουλιά δε φταίνε οι πορείες και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά η συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και ότι ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή επίθεση θα πρέπει να συστρατευτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι.


Μ. Ζ.

Η έκκληση της Επιτροπής Αγώνα

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον «Τρομονόμο» έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω έκκληση:

«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε δημοκρατικό χρέος μας να υψώσουμε τη φωνή μας και να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία που μας διακατέχει για το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, που ο λαός μας με βάσανα, κόπους και θυσίες έχει κατακτήσει.

Το προσχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα κελεύσματα και στις πιέσεις των γνωστών ξένων κέντρων, τα οποία επιθυμούν την αδιατάρακτη επιβολή των επιδιώξεων και των σχεδίων τους ανά την υφήλιο.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ακυρώνονται στοιχειώδεις δημοκρατικές εγγυήσεις, ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι, που αν δεν αντιδράσει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, θα οδηγήσουν σε μια εφιαλτική, οργουελικού τύπου έμπρακτη αναίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:

  • Επεκτείνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, των ιδιωτικών χώρων, με όλα τα σύγχρονα μέσα, ενώ διευκολύνεται παραπέρα η συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των προσωπικών δεδομένων.
  • Καταργείται η συμμετοχή των ενόρκων στα σχετικά δικαστήρια.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική λήψη DNA, ενώ ανοίγεται παράθυρο για τη συστηματική συλλογή τέτοιων στοιχείων και την αξιοποίησή τους για άλλους σκοπούς.
  • Νομιμοποιείται η διείσδυση πρακτόρων των διωκτικών αρχών, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ενόχων μέσω της δυνατότητας ανώνυμης κατάθεσης μαρτύρων, ενώ κάμπτεται η αρχή της αμεσότητας της δίκης και περιορίζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου. Στην πράξη δημιουργείται η δυνατότητα για ένα εφιαλτικό σκοτεινό δίκτυο σκευωριών διαπλοκής του εγκλήματος και των διωκτικών αρχών.

Στόχος του προσχεδίου νόμου δεν είναι η καταστολή του εγκλήματος. Αλλωστε, το νομοθετικό πλαίσιο, που υπάρχει, είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των όποιων εγκληματικών ενεργειών.

Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και των υποστηρικτών αυτών των επιλογών είναι να πληγεί το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για να καθορίζει ο ίδιος τη ζωή και το μέλλον του.

ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της "Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη".

Καλούμε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο να ορθώσει το ανάστημά του, να κινητοποιηθεί, να δηλώσει ένα περήφανο ΑΡΝΟΥΜΑΙ, να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, για να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ