Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Υποπτοι και ελεγχόμενοι όλοι οι Ελληνες πολίτες!

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον «τρομονόμο», την οποία έχει συγκροτήσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

«Το παρόν νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύσει τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου αστυνομικού κράτους, το οποίο θα δέχεται και θα εκτελεί εντολές που θα δίνονται από διεθνή-ευρωπαϊκά όργανα. Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες θα αισθάνονται ότι είναι ύποπτοι και ελεγχόμενοι. Και δυστυχώς, θα είναι». Με αυτά τα λόγια ο Η. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έδωσε το «στίγμα» του «τρομονόμου».

Η επικείμενη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η καταγγελία των αυταρχικών ρυθμίσεων που θεσπίζει και οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός μαζικού κινήματος για την αποτροπή της ψήφισής του, αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Επιτροπή Αγώνα την οποία έχει συγκροτήσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Στη συνέντευξη, που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ανακοινώθηκαν οι μαζικές οργανώσεις και οι προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα. Μια επιτροπή που παραμένει ανοιχτή και, επιδιώκοντας τη διεύρυνσή της, κάνει έκκληση σε κάθε δημοκρατικά σκεφτόμενο άνθρωπο να κινητοποιηθεί.

«Στόχος της Επιτροπής Αγώνα είναι να καταδείξει το χαρακτήρα τέτοιων νομοθετημάτων και να συνεγείρει σε παλλαϊκό αγώνα κατά τέτοιων νομοσχεδίων», τόνισε, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Καλτσώνης, δικηγόρος, μέλος τη Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Επίσης, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Αγώνα είναι ανοιχτή και θα επιδιώξει τη διεύρυνσή της.

Στην κριτική του νομοσχεδίου ο Η. Νικολόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί το νέο αδίκημα της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς να προσδιορίζει, σκόπιμα, τον απαιτούμενο αριθμό προσώπων για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Ετσι, είναι δυνατόν, και δύο άτομα να θεωρούνται ότι αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Πρόσθεσε δε ότι το κριτήριο για την ύπαρξη ή όχι εγκληματικής ομάδας είναι παντελώς αόριστο, ο δε κατάλογος των αδικημάτων που θα τιμωρούνται αφορά στο 1/3 των αδικημάτων που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.

Επίσης, τόνισε ότι «προβλέπεται η τιμωρία της απόφασης συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ετσι τιμωρείται η σκέψη και η πρόθεση και όχι η πράξη, και μάλιστα για μια αόριστη έννοια. Διευρύνεται υπέρμετρα ο κύκλος των προσώπων που μπορούν να τιμωρηθούν, με κίνδυνο να εμπλακούν και να κατηγορηθούν αθώοι πολίτες».

Στην παρέμβασή της η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά είπε ότι «η "νέα τάξη πραγμάτων" προχωρά στη θεσμική της θωράκιση. Στόχος είναι η συρρίκνωση του πλαισίου νομιμότητας μέσα στο οποίο δρούμε». Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το λαϊκό κίνημα να κινείται σε μια γκρίζα ζώνη νομιμότητας. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι στόχος είναι το λαϊκό κίνημα, οι πολίτες και οι ομάδες που αντιστέκονται στην Ελλάδα κατά της παγκόσμιας τάσης καταστολής και θεσμοθετημένης τρομοκράτησης.

Ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι χειρότερο από παλιότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους. «Εισάγεται ο νομικός όρος του ύποπτου που δεν έχει κανένα δικονομικό δικαίωμα στην αντιμετώπιση της προανακριτικής διαδικασίας. Τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια καταργούνται σε ευρύτατη κλίμακα». Το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Αλέξης Τσώλης ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια συντονισμένη επίθεση κατά των εργαζομένων. Επίθεση στα οικονομικά, στις εργασιακές σχέσεις, στην ασφάλιση, στον πολιτισμό». Υπογράμμισε ότι με όλα αυτά γίνεται προσπάθεια να φτιάξουν νέους τύπους ανθρώπων, που χωρίς ελεύθερο χρόνο θα είναι στο στόχαστρο μιας σκοπούμενης ενημέρωσης από τα ΜΜΕ. «Απέναντι σε αυτή τη λογική το συνδικαλιστικό κίνημα προσπαθεί ν' αντιδράσει», ανέφερε.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην εξαγωγή «τρομονομοθεσίας» από πλευράς των ΗΠΑ, που φροντίζουν να εξάγουν και την ανάλογη κατάρτιση. Στα πλαίσια αυτά ο Ν. Μπερνς απένειμε «τρομοδιπλώματα» σε Ελληνες αστυνομικούς. Επίσης, έκανε αναφορά σε περιπτώσεις αυταρχισμού. Οπως στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αρχές, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας τους, εφάρμοσαν τον «τρομονόμο» που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα... Αλλά και σε βάρος του προέδρου του σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στον οποίο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι μετά από μήνυση «δουλέμπορου».

Αναφερόμενος στο περιστατικό της σύλληψης των δυο δημοσιογράφων στην Ιορδανία, ο Κώστας Αργαλιώτης είπε ότι εφαρμόστηκε στην πράξη η συνεργασία της διεθνούς του τρόμου. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής.

Ποιοι την αποτελούν

Στην Επιτροπή Αγώνα κατά του «τρομονόμου» συμμετέχουν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών, οι Πανελλήνιες Ενώσεις Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-εξορισθέντων 1967-1974, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Συλλόγου Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών-Δέρματος-Ιματισμού, η Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΟΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Δέρματος-Ιματισμού, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το σωματείο ΟΤΑ Πετρούπολης-Καματερού-Ανω Λιοσίων και η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Επίσης συμμετέχουν οι: Θ. Μικρούτσικος, Ι. Βαβούρας, πρύτανης Παντείου, Α. Παπανεοφύτου, επίκ. καθ. Ποινικού Δικαίου ΠΑΣΠΕ, Ν. Κατσαρός, ερευνητής «Δημόκριτου», Α. Θεοφίλου, πυρηνικός φυσικός, διευθ. Ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ε. Λαμπαδάρη, συν/χος δικαστικός, Θ. Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, Γ. Γουσέτης, δικηγόρος, Δ. Μπελαντής, δρ. Νομικής, δικηγόρος, Δ. Σαραφιανός, δρ. Νομικής, δικηγόρος, Δ. Μπαρτζώκας, αναπλ. καθηγητής ΕΜΠ, Α. Παπαϊωάννου, επίκ. καθηγητής ΕΜΠ, Β. Δημόπουλος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Π. Γαλετσέλλης, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Μ. Βατζιάς, εικαστικός, Σελίμ Τζαλίντ, προεδρείο Κοινότητας Μεταναστών Μπαγκλαντές, Μ. Χαραλαμπίδης, πρώην μέλος ΚΣ ΕΦΕΕ, Δ. Ξιφαράς, συνδικαλιστής στην ιδιωτική Εκπαίδευση, Ν. Παπαγεωργίου, καθηγητής ΕΜΠ, Δ. Σουλιώτης, Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Θ. Παπανικολάου, δημοσιογράφος, Ε. Κουνιάς, καθ. Πανεπιστ. Αθηνών, Κ. Καρούμπαλος, καθ. Τμ. Πληροφ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Χαλάτσης, καθ. Τμ. Πληροφ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζ. Μήλιου, μέλος ΔΣ ΔΣΑ, Θ. Τσαρμπαλιάς, αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α. Βερναρδάκης, συνδικαλιστής, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού «Στίγμα», Α. Κακκαράς, απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ, οι δικηγόροι Κ. Διάκος, Α. Ζορμπαλά, Γ. Κούρτοβικ, Τ. Παππάς, Σ. Φυτράκης, ο καθηγητής της Νομικής Γ.-Α. Μαγκάκης, ο Α. Ρεμπής, συνταξιούχος εφέτης, ο βουλευτής Αντ. Σκυλλάκος, ο Γ. Νάκης, τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος και Α. Τσώλης, ο νομικός Δ. Καλτσώνης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Χ. Παπαμάργαρης, οι συνδικαλιστές Χ. Σουλελές, Χ. Σκεπετάρης και Ν. Τσιούνης, ο καθηγητής του Παντείου Η. Νικολόπουλος, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ Χ. Σμυρνιώτης, ο ποιητής Γ. Κακουλίδης, ο Σ. Κοιλάκος και ο Γ. Ρούσσης, καθηγητής στο Πάντειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους (2007-07-12 00:00:00.0)
Καταψηφίστε την οδηγία για φακέλωμα των επικοινωνιών (2005-12-13 00:00:00.0)
Διευρύνεται η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον «τρομονόμο» (2001-04-05 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας (2000-06-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αποφάσεις και καταλήψεις (1999-12-10 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις (1998-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ