Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τακτική αποπροσανατολισμού και δημαγωγίας

Ο Κ. Καραμανλής αναδεικνύει την «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας «με τα κόμματα της Αριστεράς» στις δημοτικές εκλογές, προκειμένου να προωθήσει τους στόχους του κόμματός του

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών» και τα «ανοίγματα στην Αριστερά» ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποτελούν δύο βασικά «χαρτιά» του Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ξεπεράσει τα εσωκομματικά αδιέξοδα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παγίδευσης ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην τακτική της «υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών» και επιχειρεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, από τη στιγμή που, όπως ισχυρίζεται, όλοι πιστεύουν στη νεοφιλελεύθερη επιλογή! Το παραπλανητικό σκεπτικό του ο Κ. Καραμανλής το εξέφρασε στη δευτερολογία του στο προσυνέδριο της Πάτρας το περασμένο Σάββατο, όπου ζήτησε από τα στελέχη να απευθυνθούν «σε όλους τους πολίτες, αδιακρίτως της πολιτικής τους αφετηρίας, της ιδεολογικής τους προέλευσης, άσχετα ακόμα και απ' ό,τι ψήφιζαν μέχρι χθες». Και εφοδιάζοντας τα στελέχη με επιχειρήματα, πρόσθεσε: «Αρνούμαι να δεχτώ ότι με χωρίζει τίποτα με εκείνον τον συμπολίτη μας που έτυχε οι γονείς του να είναι στην "άλλη πλευρά" στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '40». Και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δε μας νοιάζει αν ήταν αριστεροί ή δεξιοί, τι ψήφισαν. Μας νοιάζει η Ελλάδα του 21ου αιώνα, μια Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρία σε όλα της τα παιδιά, μια Ελλάδα που θα πιστεύει στη φιλελεύθερη επιλογή»! Είναι φανερό ότι βασικός στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι η διαμόρφωση ενός «πλειοψηφικού ρεύματος» μέσα και από την αποδυνάμωση των «αντιδεξιών αντανακλαστικών» που δημιουργεί και εκμεταλλεύεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής εντάσσεται και το «άνοιγμα στην Αριστερά»... ενόψει των δημοτικών εκλογών. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς σε δήμους της περιφέρειας, άφησε να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει θετικά ενδεχόμενη συνεργασία με την Αριστερά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την Αριστερά στην οποιαδήποτε εκδοχή της τη σέβομαι πολύ για ιστορικούς λόγους(!)... Διαφωνώ, βεβαίως, σε πολλά, αλλά βρίσκω και σημεία προσέγγισης σε πολλά».

Υπέρ των συνεργασιών της ΝΔ τάχθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στην Πάτρα, επισημαίνοντας ότι «πάγια άποψη της ΝΔ είναι να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες», ενώ για το Δήμο της Αθήνας είπε ότι «έχει τελείως διαφορετική βαρύτητα». Εξάλλου η τομεάρχης της ΝΔ σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής» έθεσε ζήτημα άρσης των διαγραφών, φροντίζοντας ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής του Αντ. Σαμαρά. Επέμενε στην πρότασή της για τη θέσπιση θέσης γραμματέα, χαρακτηρίζοντας γελοιότητες τα περί διαρχίας. Για το κόμμα Αβραμόπουλου επανέλαβε ότι ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει συνεργασίες, ενώ υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανανεωθεί μόνο διά της ήττας του. Ο Κ. Καραμανλής επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προτάσεις που αφορούν τις οργανωτικές αλλαγές και στη συνέντευξή του στα «Νέα» είπε ότι «είμαι ανοιχτός σε σκέψεις και προτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ