Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μπει και στην ΕΣΗΕΑ η απλή αναλογική
  • Απόφαση - αίτημα του ΔΣ της Ενωσης προς την κυβέρνηση και τα κόμματα
  • Συνεδριάζει σήμερα το Μεικτό Συμβούλιο για τη ΣΣΕ που έχει τελματώσει

Να γίνονται και στην ΕΣΗΕΑ οι εκλογές - όπως σε όλα τα άλλα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις - με την απλή αναλογική, αντί με το εκτρωματικό πλειοψηφικό που επιβλήθηκε μόνο στην ΕΣΗΕΑ το 1992 για λόγους σκοπιμότητας, ζητά το ΔΣ της Ενωσης με απόφαση που πήρε χτες.

Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε μετά από πρόταση του γενικού γραμματέα Μανόλη Μαθιουδάκη και του Α' αντιπροέδρου της Ενωσης Νίκου Καραντηνού (ο πρόεδρος Ν. Κιάος απείχε από την ψηφοφορία!), αποστέλλεται, σήμερα, στους αρμόδιους της κυβέρνησης και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να προωθηθεί και ψηφιστεί, άμεσα, σχετική τροπολογία ώστε η αναλογική να εφαρμοστεί στις ερχόμενες εκλογές που γίνονται στον επόμενο μήνα στην Ενωση. Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ισχύει σήμερα, αποκλειστικά και μόνον στην ΕΣΗΕΑ, τα πέντε μέλη του Προεδρείου εκλέγονται με πλειοψηφικό και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ με (νοθευμένο, έτσι κι αλλιώς, αφού διπλασιάζεται το εκλογικό μέτρο) σύστημα απλής αναλογικής.

Αλλά, δεν είναι μόνον ότι αρνήθηκε να στηρίξει την απόφαση για το δημοκρατικό σύστημα της απλής αναλογικής ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Ο Ν. Κιάος σχετικά με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει τελματώσει εξαιτίας της άρνησης των εργοδοτών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των δημοσιογράφων, πρότεινε χτες στο ΔΣ της Ενωσης - με ό,τι χειρότερο σημαίνει αυτό για τα συμφέροντα του κλάδου - να προσφύγει η Ενωση στη διαιτησία! Δηλαδή να θάψει μόνη της η Ενωση την υπόθεση συλλογικής σύμβασης εργασίας... αντί, ο πρόεδρος, να αναλάβει τις ευθύνες του για την απραξία της ΕΣΗΕΑ και να αλλάξει την τακτική της, που αποθρασύνει την εργοδοσία. Φυσικά η πρόταση αυτή του προέδρου καταδικάστηκε από όλους, ενώ σήμερα συνέρχεται το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για να εξετάσει την αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Από την πλευρά του, σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ με την Ενωση Ιδιοκτητών (ΕΙΗΕΑ), ο Μ. Μαθιουδάκης επισήμανε ότι εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια διεκδίκησης. Ετσι, επανήλθε και ζήτησε να ψηφιστεί από το ΔΣ πρόταση για αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου και πραγματοποίηση άμεσα συγκεντρώσεων των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς για οργάνωση αγωνιστικής διεκδίκησης υπογραφής ΣΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ