Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Στατιστικώς... εντάξει!

«Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το τεράστιο εγχείρημα της γενικής απογραφής του πληθυσμού, την Κυριακή 18 Μάρτη», υποστήριξε χτες ο Γενικός Γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Ν. Καραβίτης, με σχετικές δηλώσεις του γύρω από τη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού, απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τα διάφορα ευτράπελα που σημειώθηκαν προχτές, δεν έδωσε συνέχεια στις απειλές για το ενδεχόμενο της επιβολής προστίμων όσων δεν απογράφηκαν, ενώ σημείωσε ότι η απογραφή συνεχίστηκε και χτες σε αστυνομικά τμήματα, σε γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και σε Δημαρχεία της χώρας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, έκανε λόγο για «επιμέρους δυσκολίες» οι οποίες είτε λύθηκαν είτε βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης. Προβλήματα, κατά τον ίδιο δημιουργήθηκαν, επειδή πολλοί δήμαρχοι προχώρησαν σε μεγάλες κινητοποιήσεις, ώστε οι κάτοικοι να απογραφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Παρατηρήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις πληθυσμού, ιδίως στα αστικά κέντρα, κάτι που δημιούργησε προβλήματα στους απογραφείς, διαπιστώθηκαν απόπειρες διπλοεγγραφών, ενώ σε ορισμένες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός. Ανέφερε επίσης ότι στις περιπτώσεις που υπήρξαν παραιτήσεις απογραφέων (δεν ανέφερε πόσες ήταν αυτές) τα κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση των οικονομικών μεταναστών, είτε των νόμιμων είτε αυτών που βρίσκονται στη χώρα μας παράνομα, ενώ τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού, αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πάντως, και παρά τα λεγόμενα του εκπροσώπου της κυβέρνησης στη Στατιστική Υπηρεσία, και ο τελευταίος πολίτης γνωρίζει ήδη δεκάδες ανέκδοτα και καταστάσεις που σημειώθηκαν, όχι μόνο την Κυριακή, αλλά σχεδόν όλη την προηγούμενη βδομάδα. Η κυβερνητική πολιτική της οικονομικής ασφυξίας σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνδυαμό με την εντύπωση που καλλιεργούν κύρια ορισμένα στελέχη των κυβερνητικών παρατάξεων σε διάφορους Δήμους πως όσοι περισσότεροι αποδειχθούν οι κάτοικοι μιας περιοχής, τόσο μεγαλύτερα κονδύλια μπορούν να διεκδικήσουν, δημιούργησε σκηνές απείρου... κάλλους. Δήμαρχοι από περιοχές της Β.Ελλάδας έστησαν μηχανισμούς ακόμα και για τηλεφωνική απογραφή κατοίκων της Αθήνας στους δήμους τους. Αλλοι, από περιοχές της Ευρυτανίας, έστειλαν... αντιπροσώπους τους στην Αθήνα από την Πέμπτη ακόμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ενδιαφερόμενους προς απογραφή. Περιοχές, που στην προηγούμενη απογραφή είχαν λίγες δεκάδες κατοίκους, τώρα εμφανίζονται με μερικές εκατοντάδες. Χιλιάδες πρέπει να είναι οι περιπτώσεις πολιτών, που δεν απογράφηκαν καθόλου, αφού η αναγκαστική μετακίνησή τους, ή η εργασία τους εκτός κατοικιών, είχε σαν αποτέλεσμα να μην τους βρουν οι απογραφείς.

Στο μεταξύ κυριολεκτικό πανδαιμόνιο παρουσιάστηκε χτες σε πολλά αστυνομική τμήματα, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να απογραφούν. Στα περισσότερα τμήματα δεν υπήρχαν απογραφικά δελτία και οι αστυνομικοί τούς έστελναν στη Στατιστική. Εκεί ωστόσο δεν είχε οργανωθεί κάποια υπηρεσία υποδοχής και εξυπηρέτησης, με αποτέλεσμα πολλοί να μην καταφέρουν τελικά να απογραφούν.

Προχειρότητα

Η προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η απογραφή των δωρητών οργάνων -όπως προβλέπει ο νόμος 2737/1999 μαζί με την απογραφή του γενικού πληθυσμού αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο την περασμένη Κυριακή. Σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας -αλλά και συνοικίες της Αθήνας- οι απογραφείς δεν είχαν το απογραφικό δελτίο της Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών Γ. Καστρινάκης, καθώς υπολογίζει ότι μόλις ένας στους τέσσερις ή πέντε ενήλικες πήραν στα χέρια τους το απογραφικό δελτίο για τη δήλωση του δωρητή ιστών και οργάνων σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ