Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός τους

Σε κινητοποίηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) προχωρά σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, ενάντια στη συνεχιζόμενη πρακτική του ΔΣΑ να «κόβει» όλο και περισσότερους αποφοίτους της Νομικής, αποκλείοντάς τους από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Στη διάρκεια της κινητοποίησης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Συλλόγου, των δικηγόρων, αλλά και κομμένοι από τις εξετάσεις.

Φέτος, στις εξετάσεις που γίνονται για την εγγραφή στο ΔΣΑ και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος κόπηκαν 33 πτυχιούχοι - κάποιοι έχουν και μεταπτυχιακό - οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 1,5 χρόνο άσκησης σε δικηγορικά γραφεία. Μάλιστα, «κόπηκαν στη διαδικασία των προφορικών εξετάσεων, η οποία γινόταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες: αναμονή για 7 ώρες εξέταση μέχρι τη 1.30 το βράδυ και άλλα», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής με ανακοίνωσή του, που συνυπογράφουν όλες οι παρατάξεις πλην της ΔΑΠ, της οποίας ο εκπρόσωπός δήλωσε προκλητικά: «Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που πιάνεις δουλιά μόνο με το πτυχίο!».

«Βιώνουμε μια πάγια πολιτική επιλογή που αυξάνει τη συρρίκνωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων και την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Αντιλήψεις που προσπαθούν δεκαετίες τώρα οι "γαλαζοπράσινες" πλειοψηφίες στο ΔΣ του ΔΣΑ να περάσουν στο δικηγορικό σώμα, ότι δηλαδή υπάρχει υπερπληθωρισμός δικηγόρων και άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να "κλείσει η στρόφιγγα" εισροής και άλλων συναδέλφων στη δικηγορία», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ Νομικής και της Κίνησης Νέων Ασκούμενων Μαχόμενων Δικηγόρων (ΚΝΑΜΔ).

Και συνεχίζεται στην ανακοίνωση: «Συγκροτούν επιτροπές και προτείνουν τη συνέχιση της πολιτικής της πιστής υποταγής στα συμφέροντα των μεγαλοδικηγόρων, της υπακοής στις εκάστοτε κυβερνητικές ευρωενωσιακές επιταγές, της προώθησης των οικονομικών αναδιαρθρώσεων και στον κλάδο μας, που εν τέλει οδηγεί στην περαιτέρω εδραίωση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους δικηγόρους».

Με την προκήρυξη καλείται κάθε φοιτητής να διεκδικήσει και να απαιτήσει: Την κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στο προπτυχιακό επίπεδο, στο πρόγραμμα σπουδών των Νομικών Σχολών. Την κατάργηση των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Μοναδική προϋπόθεση για την παροχή της άδειας άσκησης επαγγέλματος και την εγγραφή στο ΔΣΑ να είναι το πτυχίο της Νομικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ