Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ
Κοκορομαχία μεταξύ προστατών της παραπαιδείας

Σε ένα άθλιο παιχνίδι στην πλάτη των παιδιών που πήραν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις, επιδίδονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι απαράδεκτο είναι το ίδιο το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων που υποστηρίζουν.

Η σοβαρότητα του προβλήματος, που προέκυψε με την αναβαθμολόγηση γραπτών και το γεγονός ότι οι πανελλαδικές απασχολούν χιλιάδες οικογένειες, χρησιμοποιείται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με όρους κοκορομαχίας για το ποιος από τους δύο διαχειρίζεται καλύτερα το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σ' αυτό το πλαίσιο το μεν ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση και η ΝΔ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα. Και οι δυο κρύβουν τη συμφωνία τους με το απαράδεκτο σύστημα. Κρύβουν το γεγονός ότι στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων - και στην Παιδεία συνολικά - τα δύο κόμματα έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, διαμόρφωσαν το σχολείο της ακριβοπληρωμένης αμάθειας και προωθούν μέτρα που εντείνουν την ταξικότητά του, την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση.

Με αυτά τα δεδομένα τόσο οι απόφοιτοι του λυκείου όσο και οι οικογένειές τους μπορούν και πρέπει να κάνουν τον απολογισμό του τι τους κόστισε και τι τους πρόσφερε το σχολείο που διαμόρφωσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατ' επιταγήν του μεγάλου κεφαλαίου. Ο καυγάς για τον τρόπο που γίνονται οι απρόσωπες πανελλαδικές, οι οποίες τροφοδοτούν την παραπαιδεία, στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τα ζητήματα της αδικίας, της ανισότητας, την Παιδείας για όσους έχουν χρήματα, που αποτελούν ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο σε βάρος του λαού.

Στο «αστυνομικό» μέρος της υπόθεσης για την αλλοίωση βαθμολογιών σε εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που έγινε μετά τις καταγγελίες δύο καθηγητριών - βαθμολογητριών και το οποίο έδειξε ότι σε 33 από τα γραπτά Αγγλικών που διορθώθηκαν υπήρξε αλλοίωση βαθμολογίας. Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις βρίσκονται 8 βαθμολογητές και η προϊσταμένη του συγκεκριμένου βαθμολογικού κέντρου. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και οι δύο καθηγήτριες που κατήγγειλαν ότι η προϊσταμένη τούς ζήτησε να αλλάξουν βαθμολογίες προς τα πάνω, μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών και από τρίτο βαθμολογητή, κάτι που είναι παράνομο.

Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Παιδείας επιμένει ότι έχει κάνει ό,τι έπρεπε μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλοίωσης για άλλα γραπτά πέρα των 33 για τα οποία μιλά το πόρισμα της ΕΔΕ, απαντώντας στο αίτημα για αναβαθμολόγηση του συνόλου των γραπτών που βαθμολογήθηκαν στο συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο, ενώ δήλωσε ότι δεν προέρχονταν και τα 33 γραπτά από υποψηφίους του ίδιου σχολείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο θέμα έκανε λόγο για «μεμονωμένες παραβατικές συμπεριφορές» από πλευράς των βαθμολογητών, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «σημασία έχει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά με όρους διαφάνειας, αμεσότητας και αποτελεσματικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από την κυβέρνηση. Και σα να μην έχουν καμία σχέση με το φόνο, 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με Ερώτησή τους προς τη Βουλή φτάνουν να ισχυρίζονται ότι το όλο θέμα «τραυματίζει το κύρος και την αξιοπιστία ενός εκπαιδευτικού θεσμού γενικής αποδοχής». Οταν ακριβώς αυτό το σύστημα που υπερασπίζουν έχει στη βάση του την κυριαρχία των φροντιστηρίων και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν πληρώνουν και τις υπερωρίες των εκπαιδευτικών! (2010-06-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές (2010-06-16 00:00:00.0)
Οι μαθητές έχουν δικαίωμα να βλέπουν τα γραπτά τους (2008-01-30 00:00:00.0)
Κανένας αποπροσανατολισμός (2007-07-08 00:00:00.0)
Μικρο-αλλαγές στο εξεταστικό (2001-12-21 00:00:00.0)
Οδηγίες για υποψηφίους (1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ