Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μικρο-αλλαγές στο εξεταστικό

Παρεμβάσεις στο εξεταστικό σύστημα, οι οποίες όπως ήταν αναμενόμενο δεν επηρεάζουν την ουσία και το χαρακτήρα της μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης. Οι αλλαγές αφορούν την προσαρμογή προφορικού και γραπτού βαθμού, τις αναβαθμολογήσεις και άλλα διαδικαστικά ζητήματα και θα συμπεριληφθούν σε προεδρικό διάταγμα που στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, η προσαρμογή του προφορικού βαθμού από τρεις (3) που ίσχυε πέρυσι γίνεται δύο (2) και παράλληλα καταργείται η προφορική επανεξέταση από επιτροπή όσων έχουν γραπτό βαθμό μεγαλύτερο του προφορικού πάνω από τρεις μονάδες που ίσχυε πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί αυτές τις αλλαγές ως αναγκαίες, θεωρώντας «χρονοβόρο» τη διαδικασία της προφορικής επανεξέτασης και εκτιμά ότι «δεν προσέφερε επί της ουσίας της αξιολόγησης, αλλά συνέβαλε στην αμφισβήτηση της αντικειμενικότητάς της, αφού η προφορική επανεξέταση γινόταν μετά τη γνωστοποίηση της βαθμολογίας στους μαθητές».

Αλλάζει επίσης ο τρόπος αναβαθμολόγησης των γραπτών. Συγκεκριμένα, αν ο βαθμός του τρίτου καθηγητή - αναβαθμολογητή είναι μικρότερος από τους βαθμούς και των δύο πρώτων βαθμολογητών, ως γραπτός βαθμός του μαθήματος θα λαμβάνεται ο μικρότερος βαθμός που έδωσε ο ένας από τους δύο πρώτους βαθμολογητές. Μέχρι πέρσι, ο βαθμός του μαθήματος προέκυπτε από το μέσο όρο του βαθμού αυτού με αυτόν του αναβαθμολογητή.

Στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, νομοθετείται η αντικατάσταση του ενδοσχολικά εξεταζόμενου μαθήματος «Ιστορία των Επιστημών και Τεχνολογίας» από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Τέλος, θεσμοθετείται η συγκρότηση μεικτών επιτροπών από καθηγητές Δημοσίων και Ιδιωτικών Λυκείων για τη διεξαγωγή στα ιδιωτικά Λύκεια των εξετάσεων των μαθημάτων που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, καθώς όταν αυτές είχαν καταργηθεί με τη «μεταρρύθμιση», είχαν διαπιστωθεί περιπτώσεις «πριμοδότησης» των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων.

Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι τελειόφοιτοι μαθητές λυκείου που επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολή ή τμήμα όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, πρακτικές δοκιμασίες ή προκαταρκτικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο λύκειο τους από 1-10 Φλεβάρη. Στις ίδιες προθεσμίες, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και όσοι απόφοιτοι λυκείου προηγούμενων ετών επιθυμούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε με συμμετοχή τους στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ` Λυκείου είτε με βάση τους βαθμούς πρόσβασης που έχουν χωρίς νέα εξέταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο χαμηλά οι βαθμολογίες (2011-06-21 00:00:00.0)
Κοκορομαχία μεταξύ προστατών της παραπαιδείας (2007-07-12 00:00:00.0)
άρθρο}Αναμένεται σφαγή στη Β' Λυκείου (1999-02-03 00:00:00.0)
"Μη μάθεις παιδί μου γράμματα!" (1998-06-07 00:00:00.0)
Πολλές και σκληρές εξετάσεις - φραγμοί στη μόρφωση (1998-05-24 00:00:00.0)
Οδηγίες για υποψηφίους (1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ