Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ -22 ΒΑΘΜΟΥΣ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Ανταρκτική... η Θεσσαλία!
  • Το χιόνι, ο πάγος και το πολικό ψύχος «νεκρώνει» τη ζωή σε πόλεις και χωριά
  • Σε «χειμερία νάρκη» ο κρατικός μηχανισμός, υπό το φόβο των επερχόμενων πλημμυρών οι κάτοικοι

Eurokinissi

Σε συνθήκες... Ανταρκτικής ζουν, τις τελευταίες μέρες, οι Θεσσαλοί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολικές θερμοκρασίες... Χτες στην Καρδίτσα ο υδράργυρος έπεσε κάτω από τους - 22 βαθμούς Κελσίου και στη Λάρισα από τους -20 βαθμούς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις τελευταίες δεκαετίες.

Η ζωή στις πόλεις και στα χωριά της Θεσσαλίας έχει παραλύσει, καθώς τα πάντα είναι παγωμένα. Τίποτα δε λειτουργεί κανονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα σχολεία, σε όλους τους νομούς της περιοχής, παραμένουν κλειστά από την προηγούμενη Δευτέρα και θ' ανοίξουν μετά τις γιορτές, στις 8 Γενάρη.

Στα χωριά - όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και στα «καμπίσια» - αλλά και στις πόλεις, το παγωμένο χιόνι εμποδίζει κάθε κίνηση. Δεν είναι μόνο το πολικό ψύχος που «τρυπάει τα κόκαλα» και «κόβει την ανάσα». Είναι και το παχύ στρώμα πάγου που έχει «στρωθεί» στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Μάλιστα, ήδη, υπάρχει το πρώτο θύμα. Πρόκειται για τον Γιώργο Πιάχα, 75 ετών, συνταξιούχο του ΤΕΒΕ, από τον Τύρναβο, ο οποίος γλίστρησε στη σκάλα του σπιτιού του και πέφτοντας τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι - ενώ έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των διακομιδών στα νοσοκομεία, με κατάγματα κι άλλους τραυματισμούς, που οφείλονται σε πτώσεις.

Αυτή η κατάσταση - όπως ήταν αναμενόμενο - έχει σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις. Η αγορά στις πόλεις είναι, σχεδόν, «νεκρωμένη» και οι βιοτέχνες και έμποροι, που περίμεναν αυτές τις μέρες «να βγάλουν το γέρο από τη φυλακή», βρίσκονται σε απόγνωση. Βεβαίως, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν και είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των αντιολισθητικών αλυσίδων - οι οποίες είναι δυσεύρετες - διπλασιάστηκε!

Μεγάλες ζημιές

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Στις πόλεις, λόγω του ψύχους, έχουν προκληθεί καταστροφές σε δίκτυα ύδρευσης και της ΔΕΗ και έτσι επί πολλές ώρες ολόκληρες συνοικίες των πόλεων παραμένουν χωρίς ρεύμα κι επομένως χωρίς θέρμανση.

Στα χωριά οι καταστροφές αφορούν στα ζώα - στην περιοχή του Σαρανταπόρου, της Ελασσόνας, της Καλαμπάκας, της Αργιθέας και αλλού, χιλιάδες αιγοπρόβατα κι άλλα ζώα ψόφησαν από το κρύο και την ασιτία και χιλιάδες άλλα απειλούνται άμεσα - σε ποιμνιοστάσια και στάβλους και άλλες αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα.

Πολλά χωριά και επαρχίες παραμένουν επί 6 μέρες αποκλεισμένα κι αρκετές απ' αυτές τις περιοχές είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βόρειες Σποράδες είναι χωρίς ρεύμα από το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας.

Ηδη οι δήμοι ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης, σε δρόμους, πεζοδρόμια και σε μηχανήματα. Οικονομική ενίσχυση ζητούν και οι κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε ζώα και σε εγκαταστάσεις.

Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Παρά το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία και στη Θεσσαλία - όπως σε ολόκληρη τη χώρα - ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε ανέτοιμος και στάθηκε ανίκανος να βοηθήσει τους πολίτες και ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Οι δήμοι και οι νομαρχίες δε διαθέτουν ούτε τις απαραίτητες ποσότητες αλατιού για τους δρόμους, ενώ τώρα φάνηκαν και οι μεγάλες ελλείψεις σε μηχανήματα και γενικότερα σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Αλλά ούτε στο επίπεδο οργάνωσης των υπηρεσιών υπήρξε ετοιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομαρχιακό Συντονιστικό Οργανο Λάρισας συγκλήθηκε δύο μέρες μετά την έναρξη της σφοδρής κακοκαιρίας κι ενώ ο χιονιάς είχε πλέον «κάνει τη δουλιά» του και «ένιωθε» άτρωτος.

Αυτή η συνεχιζόμενη «χειμερία νάρκη» του κρατικού μηχανισμού προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών, ενώ υπήρξαν και δυναμικές αντιδράσεις, όπως π.χ. κτηνοτρόφων από την Ελασσόνα, που κατέλαβαν, για λίγο, το δρόμο στην Τσαριτσάνη διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψή τους από το κράτος στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Κίνδυνος πλημμυρών

Αλλά, αν η ανετοιμότητα και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χιονόπτωσης και του πάγου, προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις των Θεσσαλών, η αδιαφορία του κράτους για τις επερχόμενες πλημμύρες στη Θεσσαλία θα προκαλέσει... εξέγερση. Διότι οι καταστροφές από τις πλημμύρες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, με δεδομένο ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη, λόγω παντελούς ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ