Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Προϋπολογισμός «βιτρίνας»

Τις πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής εκφράζει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιλογές, που στηρίζουν αυτές της κυβέρνησης, την παραπέρα δηλαδή οικονομική αφαίμαξη των πολιτών της πρωτεύουσας.

Το ύψος των προϋπολογισθέντων εσόδων του Δήμου ανέρχεται σε 172 δισ. δραχμές (499,498 εκατομμύρια ευρώ) ισοσκελισμένο με αυτό των εξόδων. Από τα έσοδα, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην πλάτη των δημοτών και μόνο ένα μικρό μέρος καλείται να συνεισφέρει η κυβέρνηση. Το κυριότερο μέρος των εξόδων διατίθεται σε ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, ενοίκια κλπ.) και ένα πολύ μικρό για κοινωνικές. Για παράδειγμα, οι δαπάνες νέων κοινωνικών προγραμμάτων είναι μόλις 2,874 εκατομμύρια ευρώ μειωμένο σε σχέση με αυτό του 2001 (3,074 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία απορροφήθηκαν οι 742.730 ευρώ).

Αναφορικά στο τεχνικό πρόγραμμα, ο κύριος όγκος των έργων που προβλέπονται, είναι ίδια με αυτά του 2001. Στον ηλεκτροφωτισμό, για παράδειγμα, οι οδοί των γειτονιών που αναφέρονται πως θα φωταγωγηθούν βρίσκονται και στο περσινό πρόγραμμα.

Στο πράσινο, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, απορροφήθηκαν το 2001 2,223 εκατομμύρια ευρώ με διαμορφωμένο προϋπολογισμό 7,588 εκατομμύρια προϋπολογισμό. Φέτος, το ποσό μειώνεται στα 7,296 εκατομμύρια ευρώ - ποσό έτσι ή αλλιώς ελάχιστο.

Στην οδοποιία η απορροφητικότητα του προϋπολογισμού για το 2001 ήταν 35% και αυτό λόγω των πεζοδρομίων που ξήλωνε και έφτιαχνε όλο αυτό το χρόνο.

Στην αποχέτευση προβλέπονται μόλις 4,065 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρσι απορροφήθηκαν μόλις 1,720 σε 4,007 υπολογισθέντα εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος, στην εισήγησή του, ισχυρίστηκε πως με το τεχνικό πρόγραμμα, δίνει την υποδομή στη νέα δημοτική αρχή, να ξεκινήσει το έργο της από την πρώτη μέρα. Μίλησε για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και για υψηλό ποσοστό διεκπεραίωσης έργου.

Δηλαδή, όπως είπε και ο Μ. Δανδουλάκης, από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» «καγκελόφραξε τα πεζοδρόμια των κυριοτέρων οδικών αξόνων της πόλης και φωταγώγησε τους κεντρικούς δρόμους, ενώ οι γειτονιές βρίσκονται στο σκοτάδι». Η «Συμπαράταξη» καταψήφισε τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και και τον προϋπολογισμό, ζητώντας να γίνουν έργα σε όφελος των δημοτών και όχι βιτρίνας.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στ. Λάμπρου, στην ομιλία του, είπε να ανοίξει νέος εικονικός κωδικός εσόδων για τους παράνομα παρακρατημένους πόρους της ΤΑ, πρόταση που έγινε δεκτή από τον δήμαρχο. Σημείωσε δε πως η δημοτική αρχή ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης από τη στιγμή που αποδέχεται να φορτώνει τους δημότες με τη φορολογική της πολιτική αντί να προχωρά σε δυναμική διεκδίκηση των πόρων που δικαιούται.

Η Μ. Δαμανάκη, από την παράταξη «Πρωτεύουσα Δύναμη», διαφώνησε με τον προϋπολογισμό, ενώ ψήφισε λευκό όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα.

Το «Κίνημα για την Αθήνα» του Π. Μπέη, ψήφισε λευκό στον προϋπολογισμό, ενώ συμφώνησε με το τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, ενώ ο Αγγ. Μοσχονάς και οι προσκείμενοι στη ΝΔ σύμβουλοι έκαναν λόγο για αναξιόπιστο προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα, τα οποία όμως υπερψήφισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ