Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
«Διακυβερνητική» με συνοπτικές διαδικασίες

Στόχος να επικυρωθεί τον Οκτώβρη στη Λισαβόνα

Με συνοπτικές διαδικασίες η πορτογαλική προεδρία επιχειρεί να μετατρέψει σε «μεταρρυθμιστική συνθήκη» την ουσία του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» με βάση την «εντολή» της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα.

Εχοντας την υποστήριξη της Κομισιόν και των περισσότερων κυβερνήσεων των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ, η πορτογαλική προεδρία ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Διακυβερνητικής που θα αναλάβει να «μεταλλάξει» την εντολή του ευρωπαϊκού συμβουλίου σε συνθήκη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χτες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, η Διακυβερνητική θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 23 του μήνα και στόχος είναι το τελικό κείμενο της νέας συνθήκης να επικυρωθεί από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 18 και 19 Οκτώβρη στη Λισαβόνα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής της από τις κυβερνήσεις των κρατών -μελών. Πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 θα πρέπει να έχει εγκριθεί από όλα τα κράτη - μέλη.

Στο πλευρό του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υπεραμύνθηκε του «αδιαπραγμάτευτου της Εντολής», απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το εάν θα είναι δυνατό σε ορισμένα κράτη να επαναδιαπραγματευτούν κάποια σημεία.

Παρέμβαση Θ. Παφίλη

Μιλώντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η Εκθεση σχετικά με τη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την έγκριση της «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης», όπως μετονομάστηκε το νεκραναστημένο «ευρωσύνταγμα», κινείται σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση ακόμη και από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ.

Οι πολιτικές δυνάμεις του ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών - σύσσωμοι ανάμεσά τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Φιλελευθέρων και μαζί τους Πράσινοι και άλλες δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» απέρριψαν ταυτόχρονα την πρόταση για δημοψηφίσματα. Απέδειξαν έτσι την απόλυτη περιφρόνησή τους για τη θέληση των ευρωπαϊκών λαών. Χρησιμοποιείται έτσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σαν όργανο ψευτοδημοκρατικής νομιμοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας στην παρέμβασή του τα εξής:

«Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες - ανάμεσά τους σύσσωμοι και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, χαιρετίζουν με ενθουσιασμό τη συμφωνία που έρχεται να κωδικοποιήσει και να τροποποιήσει προς το χειρότερο την αντιδραστική Συνθήκη της ΕΕ. Υπερακοντίζοντας ακόμη και το Συμβούλιο, ζητούν ακόμη πιο προωθημένες αντιδραστικές αλλαγές, όπως τη θεσμοθέτηση κοινοτικής συνταγματικής τάξης που θα εδραιώνει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου, απέναντι στα εθνικά δίκαια των κρατών-μελών, μεγαλύτερη ενίσχυση της κυριαρχίας του υπερεθνικού οικοδομήματος της ΕΕ, στην οποία θα εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ