Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΑΚΕΛ

Τις παραιτήσεις τους από την κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλαν χθες οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονταν από το ΑΚΕΛ. Το κόμμα αποχώρησε από τη μέχρι πρότινος τρικομματική συγκυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του Φλεβάρη κατέρχεται αυτόνομα και προτείνει τον ΓΓ του, Δημήτρη Χριστόφια, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου.

Χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι τέσσερις υπουργοί συζήτησαν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τα διαδικαστικά της αποχώρησής τους. Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού θα υπάρχουν νέοι υπουργοί. Νωρίτερα ο ίδιος, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για υπουργοποίηση ατόμων της λεγόμενης δεξιάς, ή ατόμων που διατέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη.

Από πλευράς τους, οι τέσσερις υπουργοί του ΑΚΕΛ εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη λύπη τους για τη διάλυση της τριμερούς συνεργασίας, η οποία, όπως είπαν, προσέφερε σημαντικό έργο. Ο πρώην πλέον ΥΠΕΞ, Γιώργος Λιλλήκας, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να αλλάζει στρατόπεδο, να μην υποβάλλει παραίτηση και να παραμένει στο υπουργείο. Τόνισε ότι εκτιμώντας την εμπιστοσύνη που του έδειξε το ΑΚΕΛ, υπέβαλε, όπως και οι υπόλοιποι τρεις, την παραίτησή του.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τη θέση του Δ. Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος «δεν έδωσε τις "κόκκινες γραμμές" στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», δηλαδή τα ελάχιστα που ζητούσαν οι Ελληνοκύπριοι να διασφαλιστούν στις διαπραγματεύσεις επί του «σχεδίου Ανάν». Ο Β. Πάλμας υπενθύμισε ότι δόθηκαν κατ' αρχήν εννιά τέτοια σημεία, όπως και άλλα στην πορεία.

Πάντως, ο Β. Πάλμας κάλεσε όλους να μη συνδέουν την προεκλογική εκστρατεία με το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της έως τη λήξη της θητείας της. Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δήλωνε πως το κλειδί της λύσης είναι στην Αγκυρα, επανέλαβε την ίδια θέση, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι από μόνοι τους δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι «ανεξάρτητα από τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί, ή την πολιτικοποίηση συγκεκριμένων ζητημάτων, η φιλική σχέση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Δ. Χριστόφια είναι σε άριστα επίπεδα, ανεξάρτητα αν χωρίζουν οι δρόμοι σε πολιτικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ