ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίθηκε ένοχη χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο

Μόνο ερωτήματα μπορεί να εγείρει η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ηριάννας Β. Λ., υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο το γενετικό υλικό. Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα Β. Λ. το 2011 - που ήταν τότε φοιτήτρια Φιλοσοφικής - είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ σε σπίτι υπόπτου, που είναι ο σύντροφός της, για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΦΠ), στο οποίο είχε περάσει τη νύχτα. Δύο χρόνια αργότερα (2013), συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα μερικό δείγμα DNA σε γεμιστήρα ενός όπλου.

Πριν λίγες μέρες, το δικαστήριο, παρά την έλλειψη αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων, την έκρινε ένοχη και την καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκισης. Σημειωτέον, και ο σύντροφός της κατηγορήθηκε για εμπλοκή με τη ΣΠΦ και αθωώθηκε αμετάκλητα. Πρέπει να τονιστεί ότι είναι αρκετές οι υποθέσεις που είδαν τη δημοσιότητα και αφορούν φίλους και συγγενείς ατόμων που εμπλέκονταν στη ΣΠΦ, που τυλίχτηκαν σε μια κόλλα χαρτί με ανύπαρκτα στοιχεία και με αυθαίρετες κατασκευές για εμπλοκή τους στη ΣΠΦ και αθωώθηκαν... Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ηριάννα Β. Λ. δέχτηκε αρκετά ερωτήματα από την πρόεδρο του δικαστηρίου και την εισαγγελέα γύρω από τη σχέση της με τον σύντροφό της και τους φίλους, όπως για παράδειγμα: «Γιατί δεν τον χώρισες όταν έμαθες ότι είναι υπόδικος;».

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2011, στην Πολυτεχνειούπολη, όταν ένας αγνώστων στοιχείων βοηθός τεχνίτη (από τότε δεν εμφανίστηκε) είδε από την ταράτσα κάποιον άνδρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει ένα κουτί. Πιστεύοντας πως είναι λίρες, πηγαίνει και ξεθάβει το κουτί, στο οποίο όμως ανακαλύπτει όπλα, τα οποία πιάνει με τα χέρια του (και «μολύνει» και με το DNA του). Επειτα, καλεί την Αστυνομία και αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική. Ο άνθρωπος αυτός δεν κλήθηκε σε κανένα δικαστήριο και η διεύθυνσή του δεν φαίνεται να αντιστοιχούσε ποτέ σε κανένα τέτοιο υπαρκτό πρόσωπο. Πάνω σε αυτήν την ...ευφάνταστη πραγματικά ιστορία, ξεκινά η δίωξη της Ηριάννας Β. Λ., φοιτήτριας Φιλοσοφικής τότε, της οποίας το DNA υποτίθεται, βρέθηκε πάνω στον γεμιστήρα ενός όπλου.

Τον Ιούνη του 2017, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο ένα δείγμα DNA της κατηγορίας μάλιστα του μείγματος και αφού ταλαιπωρήθηκε επί 4 χρόνια με αναβολές, καταδικάστηκε για συμμετοχή στη ΣΠΦ σε ποινή κάθειρξης 13 χρόνια (δήμευση περιουσίας, αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων) χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, χωρίς αναστολή. Μοναδικό στοιχείο το DNA, του οποίου η ταυτοποίηση των προσωπικών στοιχείων που προσφέρει δεν είναι πλήρης. Σημειωτέον, όταν οι γονείς της προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

ΚΚΕ
Ερώτηση για την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών σε νησιά

Την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών στα λιμάνια της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την επαναλειτουργία της πυροσβεστικής υπηρεσίας του λιμένα της Καβάλας, ζητά με Ερώτησή του στην Βουλή το ΚΚΕ. Οπως αναφέρεται: «Είναι γνωστές και διαχρονικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες των υπηρεσιών και των μηχανισμών του κράτους, σχετικά με την πυρασφάλεια και πυροπροστασία. Αυτές οφείλονται στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές, αλλά και για τη ζωή και την περιουσία του λαού μας και του δασικού πλούτου της χώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσφατη πυρκαγιά στο οχηματαγωγό πλοίο «Medstar», λίγα μίλια έξω από την Ρόδο, όπου χρειάστηκε μία μέρα για να πάει στο σημείο πυροσβεστικό πλοιάριο από την Κρήτη για την κατάσβεσή της. «Το παραπάνω περιστατικό», επισημαίνεται, «είναι παρόμοιο με το ναυτικό έγκλημα που έγινε κοντά στις ακτές του νησιού της Κέρκυρας, συνέπεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο πλοίο "Normanatlantic", με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για το οποίο είχε κάνει παρέμβαση τότε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τονίζοντας την έλλειψη λιμενικού πυροσβεστικού σταθμού στο νησί της Κέρκυρας».

Παράλληλα, πέρυσι στην Ρόδο ελλιμενίστηκαν 299 κρουαζιερόπλοια με 314.689 επιβάτες, στην Κέρκυρα 481 κρουαζιερόπλοια με 713.024 επιβάτες, ενώ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα γίνονται μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω σχετικών συμφωνιών. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι και η κατάργηση, ουσιαστικά με απόφαση της κυβέρνησης, της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο λιμάνι της Καβάλας, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις άντλησης και αποθήκευσης πετρελαίου, παραθαλάσσιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μαρίνες, ενώ γίνονται συχνές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Επιβεβαιώνεται, όπως αναφέρεται στη Ερώτηση, και από τα παραπάνω γεγονότα ότι «οι μεγάλες ελλείψεις στο σχεδιασμό και στα μέσα για την αντιμετώπιση περιστατικών σε θαλάσσιες περιοχές και λιμάνια της χώρας, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να εφαρμόζει πολιτικές που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του λαού, αποδεικνύονται επικίνδυνες και για την ζωή του και για το περιβάλλον». Καταλήγοντας, το ΚΚΕ ζητά την ίδρυση και στελέχωση πυροσβεστικών υπηρεσιών στα λιμάνια Ρόδου, Κέρκυρας και Αλεξανδρούπολης, όπως και την επαναλειτουργία της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο λιμάνι της Καβάλας.

Οδηγίες που παραβιάζουν άδειες και ανάπαυση των πυροσβεστών

Τις κατευθύνσεις - οδηγίες που παραβιάζουν τις διατάξεις που διέπουν το καθεστώς χορήγησης των αδειών και των αναπαύσεων σε υπηρεσίες που λειτουργούν με 24ωρη εναλλαγή προσωπικού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται: «Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια αντιπυρική περίοδο γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό με κατευθύνσεις - οδηγίες που διοχετεύονται μέσω υπηρεσιακών παραγόντων για χορήγηση μειωμένων αδειών και μη πλήρους πενθήμερου ρεπό στους πυροσβέστες.

Συγκεκριμένα, σε υπηρεσίες κυρίως με 24ωρη εναλλαγή προσωπικού δίνονται κατευθύνσεις για τη χορήγηση μόνο 12ήμερης καλοκαιρινής άδειας και για το υπόλοιπο του μήνα χορήγησης της άδειας να μη λαμβάνει τις δικαιούμενες αναπαύσεις ο υπάλληλος, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων. Επίσης, στους υπαλλήλους κατά τον μήνα που δεν είναι σε καλοκαιρινή άδεια να γίνεται χορήγηση μόνο της μίας εκ των δύο πενθήμερων αναπαύσεων που δικαιούνται.

Μέσω αυτών και ανάλογων άλλων παραινέσεων με διάφορες παραλλαγές, μεθοδεύεται διαχρονικά η απόσπαση της συναίνεσης του προσωπικού σε ενέργειες που αποσκοπούν στον περιορισμό των δικαιωμάτων του, προκειμένου να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που υφίστανται με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, αυτές τις πρακτικές γνωρίζοντας ότι δεν αποτελούν αυτόβουλες ενέργειες υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά κυβερνητική κατεύθυνση προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το υπάρχον προσωπικό, για να καλυφθούν ανέξοδα οι τεράστιες ελλείψεις στην πυρασφάλεια της χώρας.

«Καταδικάζουμε», συνεχίζει, «την απαράδεκτη κατάσταση των προωθούμενων κατευθύνσεων - οδηγιών, που έρχονται σε αντίθεση με όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις που διέπουν τη χορήγηση αδειών και πενθήμερων ρεπό των πυροσβεστών. Αυτές οι απαράδεκτες πρακτικές στρέφονται σε βάρος του αναφαίρετου δικαιώματος του εργαζομένου για ξεκούραση, της ποιότητας και των συνθηκών της ατομικής και οικογενειακής του ζωής και ζητάμε την άμεση ανάκληση των κατευθύνσεων αυτών ώστε να μην υλοποιηθεί καμία περικοπή σε άδεια και πενθήμερο ρεπό».

ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κουφάρι δεξαμενόπλοιου προκαλεί ρύπανση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας και την υγεία των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, που αποτελεί το παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο «Slops», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται πως πριν από 17 χρόνια μετά από έκρηξη στο πλοίο σκοτώθηκε ένας ναυτεργάτης και από τότε, ενώ είχαν ξεκινήσει το 2007 σε διαλυτήριο εργασίες διάλυσής του, λόγω φωτιάς σε δεξαμενή του κατά τη διάρκεια εργασιών το 2011, δόθηκε αναστολή της άδειας διάλυσης. Από τότε, το κουφάρι του πλοίου προκαλεί διαρκή ρύπανση με κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν στη θάλασσα τα παραμένοντα σε αυτό πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα. Παρ' όλα αυτά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν παίρνει μέτρα απομάκρυνσης των καταλοίπων, ούτε μέτρα προστασίας. Επίσης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας αποφεύγει διαχρονικά να πάρει μέτρα προστασίας, ενώ φέτος χαρακτηρίστηκε με απόφασή του το δεξαμενόπλοιο επικίνδυνο και επιβλαβές. Από την πλευρά της, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα.

Την ίδια ώρα στον Κόλπο της Ελευσίνας υπάρχουν εγκαταλειμμένα 27 ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επιβλαβή σαπιοκάραβα και 30 παροπλισμένα πλοία, χωρίς να αναζητούνται οι υπόχρεοι για την καταβολή του σχετικού κόστους. Η Ερώτηση επισημαίνει ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που και σε αυτήν την περίπτωση καταστρατηγεί με την απραξία της βασικές διατάξεις και αυτής ακόμη της ανεπαρκέστατης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Οπως και οι προηγούμενες διαχρονικά κυβερνήσεις του κεφαλαίου στηρίζει και υλοποιεί τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και για το περιβάλλον. Συσκοτίζει το γεγονός ότι η αιτία που οξύνει και τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται και η υποκρισία των διεθνών ενώσεων του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και των κρατών τους, που συναγωνίζονται σε κορόνες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα».

Στην Ερώτηση αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, στο τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απομάκρυνση του επιβλαβούς δεξαμενόπλοιου, των παροπλισμένων πλοίων και των ναυαγίων, αλλά και μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, στις άλλες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα εγκαταλειμμένα πλοία, όπως και μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλεί το σαπιοκάραβο.

ΚΝΕ
Καταγγέλλει την άδικη δικαστική απόφαση

Την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ηριάννας Β. Λ. καταγγέλλει με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Το σχόλιο αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, βαριά καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ηριάννας Β. Λ., υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μια άδικη κατηγορία, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Η οργάνωση της πάλης για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, μέσα από ένα δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι η μόνη απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τη νεολαία και που πάει χέρι - χέρι με ένα πλέγμα νόμων και μηχανισμών καταστολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ