Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Κουφάρι δεξαμενόπλοιου προκαλεί ρύπανση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του Κόλπου της Ελευσίνας και την υγεία των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, που αποτελεί το παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο «Slops», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται πως πριν από 17 χρόνια μετά από έκρηξη στο πλοίο σκοτώθηκε ένας ναυτεργάτης και από τότε, ενώ είχαν ξεκινήσει το 2007 σε διαλυτήριο εργασίες διάλυσής του, λόγω φωτιάς σε δεξαμενή του κατά τη διάρκεια εργασιών το 2011, δόθηκε αναστολή της άδειας διάλυσης. Από τότε, το κουφάρι του πλοίου προκαλεί διαρκή ρύπανση με κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν στη θάλασσα τα παραμένοντα σε αυτό πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα. Παρ' όλα αυτά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν παίρνει μέτρα απομάκρυνσης των καταλοίπων, ούτε μέτρα προστασίας. Επίσης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας αποφεύγει διαχρονικά να πάρει μέτρα προστασίας, ενώ φέτος χαρακτηρίστηκε με απόφασή του το δεξαμενόπλοιο επικίνδυνο και επιβλαβές. Από την πλευρά της, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα.

Την ίδια ώρα στον Κόλπο της Ελευσίνας υπάρχουν εγκαταλειμμένα 27 ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επιβλαβή σαπιοκάραβα και 30 παροπλισμένα πλοία, χωρίς να αναζητούνται οι υπόχρεοι για την καταβολή του σχετικού κόστους. Η Ερώτηση επισημαίνει ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που και σε αυτήν την περίπτωση καταστρατηγεί με την απραξία της βασικές διατάξεις και αυτής ακόμη της ανεπαρκέστατης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Οπως και οι προηγούμενες διαχρονικά κυβερνήσεις του κεφαλαίου στηρίζει και υλοποιεί τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και για το περιβάλλον. Συσκοτίζει το γεγονός ότι η αιτία που οξύνει και τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται και η υποκρισία των διεθνών ενώσεων του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και των κρατών τους, που συναγωνίζονται σε κορόνες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα».

Στην Ερώτηση αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, στο τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απομάκρυνση του επιβλαβούς δεξαμενόπλοιου, των παροπλισμένων πλοίων και των ναυαγίων, αλλά και μέτρα για τον καταλογισμό ευθυνών στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, στις άλλες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα εγκαταλειμμένα πλοία, όπως και μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που προκαλεί το σαπιοκάραβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ