ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Επιδιώκουν το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Εκδήλωση για τον «τρομονόμο» έγινε προχτές στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης

«Να φουντώσει ο αγώνας για να μην περάσει ο "τρομονόμος"», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι παραβρισκόμενοι σε εκδήλωση-συγκέντρωση που έγινε για τον «τρομονόμο» προχτές στην Πάτρα, με διοργανωτές το Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας και την Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, οι ομιλητές κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω του «τρομονόμου» να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Τάκης Παππάς, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:

  • Επεκτείνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, των ιδιωτικών χώρων με όλα τα σύγχρονα μέσα, ενώ διευκολύνεται παραπέρα η συλλογική επεξεργασία και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων.
  • Καταργείται η συμμετοχή των ενόρκων στα σχετικά δικαστήρια.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική λήψη DNA, ενώ ανοίγεται παράθυρο για τη συστηματική συλλογή τέτοιων στοιχείων και η αξιοποίησή τους για άλλους σκοπούς.
  • Νομιμοποιείται η διείσδυση πρακτόρων των διωκτικών αρχών εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ενόχων μέσω της δυνατότητας ανώνυμης κατάθεσης μαρτύρων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Κίτσος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η καταστολή του εγκλήματος. «Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει - υπογράμμισε - είναι επαρκές για την αντιμετώπιση κάθε εγκληματικής ενέργειας. Ο νομικός κόσμος της χώρας είναι αντίθετος σε αυτές τις ρυθμίσεις και θα αγωνιστεί να μη γίνουν νόμος του κράτους. Γι' αυτό και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας αποφάσισε με τη συμμετοχή του να στηρίξει τις προσπάθειες της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και των Λαϊκών Ελευθεριών».

Ο Χρήστος Γεωργίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στους κινδύνους από την καθιέρωση της υποχρεωτικής λήψης DNA. Με επιστημονικά επιχειρήματα τεκμηρίωσε το διαβλητό της παραπάνω εξέτασης. Τέλος, υπογράμμισε πως δεν είναι μόνο η κατάργηση των προσωπικών δεδομένων, αλλά και η ευκολία με την οποία θα μπορούν να κατασκευάζονται ένοχοι.

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, ανέφερε ότι πριν ακόμα το νομοσχέδιο ψηφιστεί άρχισε ουσιαστικά η εφαρμογή του και ανέφερε την αυθαίρετη πράξη αστυνομικών να προβούν σε πράξεις αυτοψίας με τη μέθοδο της ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA) από δύο κατηγορούμενους νεαρούς στη Θεσσαλονίκη. «Αστυνομικές δυνάμεις πριν λίγες μέρες - σημείωσε - "συνόδεψαν" τους αγρότες που δικάζονταν στο Εφετείο της Πάτρας από τον Πύργο μέχρι το Δικαστικό Μέγαρο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε δίκες οικοδόμων, φιλειρηνικού κινήματος, αγροτών κ.ά. Χρειάζεται με κάθε τρόπο να οργανώσουμε τη συμπαράστασή μας σε κάθε πολίτη που διώκεται, γιατί αγωνίζεται υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά του».

Ο Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος και μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της δημιουργίας της Κίνησης, τους στόχους και τους σκοπούς της. Στη συνέχεια κάλεσε τους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα κατά του λεγόμενου «τρομονόμου» και εξήγγειλε εκ μέρους της Κίνησης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη μέρα που το αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό αυτό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Με την πρόταση αυτή συμφώνησαν όλοι οι συγκεντρωμένοι.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ακόμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Τάκης Αντωνόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, Ρίτα Αρβανιτάκη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, Νίκος Θεοφιλάτος, και πολλοί άλλοι.

Δεκάδες εκατοντάδες υπογραφές συγκεντρώνονται καθημερινά, με αίτημα την απόσυρση του «τρομονόμου». Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι οι: Τάκης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Ειρήνη Γκέστα, συμβολαιογράφος, Βασίλης Τσελεπίδης, πρόεδρος «Φάρου Ποντίων», Φώτης Λάζαρης, αρχιτέκτονας, Χαρ. Ευαγγελάτος, αναισθησιολόγος, Θ. Τζαμαλούκας, δικηγόρος, Τάκης Πετρόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Κώστας Πελετίδης, γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Πάτρας.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Διατάξεις που βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου»
  • Διευρύνεται η δυνατότητα συλλογής προσωπικών στοιχείων χωρίς ενημέρωση
  • Αντ. Σκυλλάκος: Οι αντιδραστικές αλλαγές στο κοινωνικό πεδίο έχουν επίπτωση και στον τομέα της Δικαιοσύνης

Αποσπασματικό χαρακτήρα, που μάλιστα συρρικνώνει την ποιότητα της απονομής της Δικαιοσύνης έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την «επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων», που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπάρχουν δε και διατάξεις που μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθούν την προώθηση του «τρομονόμου» όπως αυτές που αναφέρονται στη διεύρυνση της συλλογής προσωπικών και ευαίσθητων στοιχείων από την αρμόδια «ανεξάρτητη αρχή».

Τις διατάξεις αυτές κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αφού δίνεται η δυνατότητα στην «ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων», να συλλέγει προσωπικά δεδομένα, χωρίς να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο, όταν πρόκειται για «λόγους εθνικής ασφαλείας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων». Μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, θα μπορεί πλέον και το δημόσιο ως εργοδότης να συλλέγει ευαίσθητα στοιχεία των υπαλλήλων, χωρίς προηγούμενη άδεια όπως ακριβώς γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε γενικότερα στις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αυτές ακολουθούν τις αντιδραστικές αλλαγές που γίνονται στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Ως παραδείγματα ανέφερε τον επικείμενο τρομονόμο, το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τη διατήρηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, συνέχισε, παρά τα όσα αναφέρονται περί επιτάχυνσης των διαδικασιών μιας δίκης θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και θα αποβούν σε βάρος της ποιότητας της απονομής της Δικαιοσύνης, αφού είναι δεδομένες οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε προσωπικό. Η Δικαιοσύνη, είπε, ο Αντ. Σκυλλάκος γίνεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ακόμα πιο ακριβή και είναι χαρακτηριστικό ότι για μια αναίρεση στην Αρειο Πάγο θα απαιτείται 1,5 εκατομμύρια δραχμές.

Οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων επιφυλάχτηκαν για την τελική τους θέση έναντι του νομοσχεδίου, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας στις κριτικές είπε απλώς ότι δεν πρέπει να υπάρχει τόση καχυποψία, αφού και ο ίδιος ενδιαφέρεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στο 2001 θα γίνουν προσλήψεις 1.500 υπαλλήλων στις γραμματείες των δικαστηρίων.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επαρκές το υπάρχον νομικό καθεστώς

Αντιτίθεται στην ψήφιση του τρομονόμου ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το ΔΣ του οποίου συζήτησε το θέμα στην τελευταία του συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΔΣΘ επισημαίνει τα παρακάτω για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων»:

«α) Το υπάρχον νομικό καθεστώς είναι ικανό και επαρκές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δε χρειάζεται κάθε φορά υπό την πίεση της συγκυρίας και των γεγονότων (όσο τραγικά και καταδικαστέα και αν είναι) να νομοθετούμε εκ νέου, με συνέπεια να έχουμε παρενέργειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

β) Δεν υπάρχει έλλειμμα νόμων για την ουσιαστική δίωξη, σύλληψη, πάταξη και τιμωρία των τρομοκρατών και των αδίστακτων και επικίνδυνων κακοποιών. Η προσοχή της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό των μέσων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, στη βελτίωση της ικανότητας των διωκτικών αρχών, στην τοποθέτηση άξιων στελεχών στις αρμόδιες υπηρεσίες και στη χρήση σύγχρονης τεχνογνωσίας.

γ) Το νομοσχέδιο εισάγει πληθώρα νέων ανακριτικών μέσων ξένων προς το ποινικό, ουσιαστικό και δικονομικό σύστημά μας και σε βάρος του υπόπτου, διότι δεν του παρέχει τις αντίστοιχες δικονομικές εγγυήσεις και δυνατότητες, ώστε να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τις κατηγορίες. Κυρίως πλήττει βασικές συμβιωτικές οργανώσεις.

δ) Ειδικότερα η αξιολόγηση των ψηγμάτων ενδείξεων διάπραξης αδικήματος ως βασικού στοιχείου της ποινικής διαδικασίας και έναρξης της δράσης διωκτικών, εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών είναι δυνατόν να θέσει σε μείζονα διακινδύνευση θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Τούτο γίνεται πλέον επικίνδυνο με τη χρήση των σύγχρονων μέσων (παρακολούθησης με κάμερες, κατάλυση απορρήτου επικοινωνίας κ.λ.π.).

ε) Ηδη με το υπάρχον δικονομικό σύστημα έχουμε περιπτώσεις πολιτών που τα δικαιώματά τους βάλλονται, κάμπτονται ή αλλοιώνονται κατά τη διαδικασία προσαγωγής ή ανάκρισης. Κατά μείζονα λόγο αυτά πλήττονται με τις τάξεις που εισηγείτο το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος ως εκπρόσωπος σώματος που υπερασπίζεται τους διωκομένους πολίτας και μάχεται για την ισότητα, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους αντιτίθεται στην ψήφιση του νόμου αυτού», καταλήγει η απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Απροσδόκητος θάνατος του Χρήστου Σταμούλου

Τη μέρα που οι εργαζόμενοι στους κλάδους των μεταφορών πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τους απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ένας από τους πρωταγωνιστές της, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΑ, ο σύντροφος Χρήστος Σταμούλος, «έφυγε» εντελώς απροσδόκητα από τη ζωή. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ βρέθηκε από συγγενικά του πρόσωπα νεκρός (για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους) μέσα στο σπίτι του στη Νίκαια.

Το τραγικό νέο έγινε γνωστό λίγο μετά τις 11. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σ' ολόκληρη την Αθήνα και αμέσως δεκάδες σύντροφοι, συνάδελφοι και φίλοι κατέφθασαν στην οδό Ακροπόλεως 8. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «ο Χρήστος Σταμούλος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος». Η πρώτη επίσημη εκδοχή για την αιτία του θανάτου δόθηκε λίγο αργότερα από την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, αξιωματικοί της οποίας έκαναν λόγο για «παθολογικά αίτια». Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενημερώνονταν εκπρόσωποι του Κόμματος ότι «διατάχθηκε έρευνα προς πάσα κατεύθυνση». Με τη σειρά του ο ιατροδικαστής Χρήστος Βούρδας δήλωσε λίγο πριν τη 1 το πρωί ότι «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για παθολογικό θάνατο. Το πρωί θα γίνει νεκροψία και νεκροτομή για να εξακριβωθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου».

Λίγο πριν το τραγικό συμβάν ο Χρήστος Σταμούλος είχε πάρει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι EXTRA, ενώ το πρωί εξηγούσε, με τη γνωστή του αγωνιστικότητα και πάθος, σε ραδιοφωνικό σταθμό, τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι στις μεταφορές προχώρησαν στην απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με όσα είπαν χτες βράδυ συνάδεφλοί του συνδικαλιστές, ο Χρήστος από το μεσημέρι είχε αισθανθεί αδιαθεσία και πονοκέφαλο και πήρε δύο ασπιρίνες.

Από τους πρώτους που έφτασαν στη Νίκαια για να συμπαρασταθούν στους οικείους του, ο Κ. Παρασκευάς και ο Μ. Ζάχαρης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς πολλά μέλη της ΚΕ, δεκάδες στελέχη και απλά μέλη του ΚΚΕ, συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο των μεταφορών, πολλοί γνωστοί και φίλοι.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Δράση ενάντια στην ψήφισή του

Την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας εκφράζει για άλλη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ).

Ο ΔΣΑ κατά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίασή του αποφάσισε να συνεργαστεί και με άλλους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να καθοριστεί κοινή δράση για να αποτραπεί η κατάθεση στη Βουλή του «τρομονόμου».

Ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας επίσης αποφάσισε να επισκεφτεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο, για να εκφράσει την αντίθεση του δικηγορικού κόσμου της χώρας στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΔΣΑ έχει ήδη εκφράσει προ πολλού τη θέση του ότι επαρκεί το υπάρχον «νομικό οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δε χρειάζεται ο νέος «τρομονόμος». Επίσης, σε πρόσφατη κοινή εκδήλωση με την Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων στα γραφεία του ΔΣΑ τάχθηκε κατά της θεσμοθέτησης νέου νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύσκεψη στον Πειραιά

Στο μεταξύ η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίας και την Αλληλεγγύη» στον Πειραιά πραγματοποιεί σήμερα στις 6.00 ο απόγευμα συγκέντρωση - σύσκεψη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά με θέματα:

- Συγκρότηση Παμπειραϊκής «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

- Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στον «τρομονόμο».

- Πρόγραμμα δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, συνδικαλιστές και άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ