ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
«Τρέχουν» με επίκεντρο την «κεντροαριστερά»

Eurokinissi

Τη σύσταση ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) μέχρι το τέλος του 2017 αποφάσισε το Συνέδριό της, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη δευτερολογία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της, Φώφης Γεννηματά, και βασικό στόχο τους να κυριαρχήσουν ξανά στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, όπου επικρατεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε η Φ. Γεννηματά στους συνέδρους, η εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα «από την κοινωνική βάση της παράταξης» θα γίνει τον Οκτώβρη του 2017 και η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα Δεκέμβρη του 2017, ενώ νωρίτερα το φθινόπωρο θα γίνει και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Για τις κυβερνητικές συνεργασίες η Φ. Γεννηματά επανέλαβε πως «είμαστε σταθεροί στην πρότασή μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Μιλώντας στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως «η δική μας θέση πρέπει να είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη» και πως «οι πρακτικές πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε στην "Ελλάδα μετά" συνίστανται (...) στην ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Στη συνεργασία αυτή πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις».

Ομιλία έκανε και ο Κ. Σημίτης, που διαπιστώνοντας πως «κυριαρχεί ο βραχυπρόθεσμος ανταγωνισμός αντί για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», σημείωσε πως «η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση, πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιον, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν».

Τη διαφωνία του με την επιλογή να προηγηθεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα πριν τη συγκρότησή του και τη διαμόρφωση προγράμματος εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ και ο τ. γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, σημείωσε πως «αφού δημιουργηθεί το πολιτικό υποκείμενο, θα πρέπει να προγραμματισθεί και η εκλογή του αρχηγού του. Κάθε άλλη επιλογή είναι άλμα στο κενό, καθ' ότι ενισχύει τον αρχηγισμό (...) και δεν αποκλείει την πιθανότητα ναρκοθέτησης του εγχειρήματος εν τη γενέσει του».

Να σημειωθεί πως η παρουσία του Γ. Ραγκούση στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ προκάλεσε την αντίδραση της «Ωρας Αποφάσεων» (των Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη), που τον κατηγόρησε ότι «διέρρηξε τη συλλογική μας λειτουργία προσπαθώντας να προκαταλάβει αποφάσεις» και ανακοινώνοντας ότι «οι δρόμοι μας χώρισαν».

Παρεμβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στις σχετικές διεργασίες παρεμβαίνουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, είπε πως «στο ερώτημα της επόμενης μέρας δεν υπάρχει, δυστυχώς, η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων», προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «διαμορφώνει δυνατότητες συνεννόησης και όσμωσης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», αναφέροντας για παράδειγμα την Ισπανία και στην προσέγγιση των Σοσιαλιστών με τους Podemos.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επέλεξε να χαιρετίσει προσωπικά στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα (...) τα κόμματά μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Ομως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία». Και ακόμα, «βρίσκομαι εδώ για να δείξω - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOOR 1»
Προτάσεις, δηλώσεις και «προειδοποιήσεις»

Την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης και των οκτώ χρόνων που έχει επιβληθεί στον Μ. Γιαννουσάκη πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά, εκτιμώντας πως «δεν θα έχει δυνατότητα να εξασφαλίσει ο ίδιος καλύτερες συνθήκες για τη σωματική του ακεραιότητα από αυτές που του διασφαλίζει η φυλακή».

Ο κρατούμενος Μ. Γιαννουσάκης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επανέλαβε τις καταγγελίες περί πιέσεων που δέχτηκε για να εμπλέξει στην υπόθεση του «Noor 1» τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, ενώ γνωστοποίησε ότι έχει στα χέρια του και άλλες συνομιλίες και θα τις δημοσιοποιήσει άμεσα. Ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε εκβιασμό από τον προανακριτικό υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος, Π. Χριστοφορίδη, για να καταθέσει σε βάρος του Β. Μαρινάκη. Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, ανέφερε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση όταν εκείνος αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος του εφοπλιστή. Αναφέρθηκε τέλος σε δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις φυλακές σε βάρος του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στη μία από αυτές ο άνθρωπος που του επιτέθηκε εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Η συζήτηση της αίτησης αναστολής θα συνεχιστεί στις 10 Ιούλη.

Εμπλοκή ΗΠΑ;

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», με τίτλο «Ο Μαρινάκης δεν θα βρεθεί στο απυρόβλητο», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, κατηγορεί τη ΝΔ ότι με την υπόθεση του «Noor 1» «γίνεται ιμάντας μετάβασης των απόψεων και των επιδιώξεων οικονομικών συμφερόντων» και «προσπαθεί να αναδείξει παρατυπίες ή παρανομίες (...) εκεί που δεν υπάρχουν». «Διότι», όπως αναφέρει, «όλη η διαδικασία κινήθηκε μέσω των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών και κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα στέλεχος της κυβέρνησης επειδή προέτρεψε κάποιον να πει την αλήθεια και να δώσει στοιχεία. Εάν είχε συμβεί κάτι διαφορετικό, βεβαίως, θα υπήρχαν πολιτικές ευθύνες». Για τις αντιφάσεις των καταθέσεων του καταδικασθέντα Γιαννουσάκη αναφέρει ότι «ή έχει επηρεαστεί, άγνωστο με ποιους τρόπους, ή έχει απειληθεί», ενώ για τον Β. Μαρινάκη λέει πως «δεν μπορεί και δεν είναι ηθικά ορθό να ενεργοποιεί τον Τύπο που ελέγχει για να διαμορφώνει καταστάσεις ή να νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί στο απυρόβλητο».

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται αναφορά στο «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για την υπόθεση του «Noor 1» μέσω παρέμβασης - έρευνας του Ινστιτούτου «Gatestone», όπου τοποθετούνται «για την περίπλοκη υπόθεση, καθώς υποστηρίζεται ότι εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας, με σαφείς αναφορές στο "ISIS" και τη "Μουσουλμανική Αδελφότητα"». Σύμφωνα με την «Αυγή», το Ινστιτούτο, «το οποίο απηχεί τις απόψεις της διοίκησης Τραμπ, υποστηρίζει ότι η υπόθεση "κολλάει", αφού εμποδίζεται η ελληνική κυβέρνηση να τη διαλευκάνει, ενώ τονίζει πως πρόκειται πλέον για θέμα παγκόσμιας ασφάλειας». Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να εμπλακούν στην υπόθεση με σκοπό να βοηθήσουν στην επίλυσή της, αφού όπως λέει «η πιθανή έμμεση και άμεση εμπλοκή προσώπων από τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας καθιστά σχεδόν αδύνατο για την κυβέρνηση να διαλευκάνει την υπόθεση και να προστατεύσει μάρτυρες - κλειδιά από σωματικό τραυματισμό».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ «ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ι»
Ενας ακόμα κρίκος στα σχέδια του κεφαλαίου

Τη δέσμευση της κυβέρνησης στο στόχο του κεφαλαίου για μετατροπή της Ελλάδας σε «διαμετακομιστικό κόμβο», αλλά και τις δεσμεύσεις προς την «Cosco» ότι θα επιλυθούν τα όποια προβλήματα για την ανάπτυξη του επενδυτικού της προγράμματος επανέλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η διοίκηση του ΟΛΠ με αφορμή την επαναλειτουργία της πλωτής δεξαμενής «Πειραιάς Ι», την περασμένη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας» και ανάδειξή της σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, ενώ σημείωσε πως η ολοκλήρωση «της πρώτης φάσης της προσπάθειας εκτεταμένων επισκευών στις τέσσερις δεξαμενές βάζει τις βάσεις για τη νέα προσπάθεια στο χώρο αυτό. Η δέσμευση ώστε το πολύ μέχρι τέλους του χρόνου να έχουμε μια ακόμα έτοιμη δεξαμενή, την 80.000 τόνων, θα προσθέσει τη δυνατότητα νέων εργασιακών δραστηριοτήτων στο συγκεκριμένο χώρο. Η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με την πολύ μεγάλη δεξαμενή των 350.000 τόνων».

Την υποστήριξη κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης ζήτησε ο εκπρόσωπος της «Cosco» Capt. Fu, σημειώνοντας πως από τη Ναυπηγοεπισκευή ξεκινούν οι επενδύσεις που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, ενώ για τη νέα δεξαμενή είπε πως θα έρθει στις εγκαταστάσεις της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας, εντάσσοντας την εξέλιξη στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης καπιταλιστικής ανάκαμψης, είπε πως «ο Πειραιάς ανοίγει το δρόμο της ανάπτυξης για την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι με συνεργασία θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πραγματικά μεγάλο. Ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κι εδώ να ξανανθίσει όχι μόνο η επισκευή, αλλά και η κατασκευή νέων μεγάλων σκαφών».

Επεισόδιο με τουρκικό πλοίο σε ελληνικά χωρικά ύδατα

Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε χτες να σταματήσει για έλεγχο σε σκάφος του Λιμενικού από τη Ρόδο, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με το Λιμενικό - να υπάρξει προειδοποιητική βολή «σε ασφαλές σημείο» και σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου πάνω στο πλοίο. Ο καπετάνιος του πλοίου, παρόλα αυτά, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και μπήκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Το Λιμενικό ενημέρωσε για το συμβάν τις τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες για το πλοίο, υπήρξε σήμα ότι ήταν φορτωμένο με ναρκωτικά, με ορισμένες πηγές να αποδίδουν την πληροφορία σε υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Πάντως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ενέργεια της ελληνικής ακτοφυλακής χαρακτηρίζοντάς την «υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα» και συμπληρώνει: «Επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό».

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για το θάνατο του συντρόφου Βαγγέλη Μακρή

Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σ. Βαγγέλη Μακρή, που πέθανε απροσδόκητα την περασμένη Παρασκευή, και σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Με ανείπωτη θλίψη και οδύνη ζούμε από χτες (σ.σ. την Παρασκευή) το χαμό του συντρόφου μας Βαγγέλη Μακρή. Ο σύντροφος Βαγγέλης βρήκε το θάνατο στη θάλασσα, που τόσο αγαπούσε.

Ο Βαγγέλης Μακρής ήταν 33 χρόνων. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Καρλοβάσου και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Σάμου.

Η ΤΟ Σάμου του ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς, την αδελφή και τους παππούδες του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ