Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
«Τρέχουν» με επίκεντρο την «κεντροαριστερά»

Eurokinissi

Τη σύσταση ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) μέχρι το τέλος του 2017 αποφάσισε το Συνέδριό της, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τη δευτερολογία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της, Φώφης Γεννηματά, και βασικό στόχο τους να κυριαρχήσουν ξανά στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, όπου επικρατεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε η Φ. Γεννηματά στους συνέδρους, η εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα «από την κοινωνική βάση της παράταξης» θα γίνει τον Οκτώβρη του 2017 και η διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα Δεκέμβρη του 2017, ενώ νωρίτερα το φθινόπωρο θα γίνει και το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Για τις κυβερνητικές συνεργασίες η Φ. Γεννηματά επανέλαβε πως «είμαστε σταθεροί στην πρότασή μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Μιλώντας στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε πως «η δική μας θέση πρέπει να είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε σε μια αξιόπιστη κυβερνητική λύση που αποδέχεται τη δική μας στρατηγική αντίληψη» και πως «οι πρακτικές πολιτικές προϋποθέσεις για να πάμε στην "Ελλάδα μετά" συνίστανται (...) στην ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Στη συνεργασία αυτή πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθορίσει τις εξελίξεις».

Ομιλία έκανε και ο Κ. Σημίτης, που διαπιστώνοντας πως «κυριαρχεί ο βραχυπρόθεσμος ανταγωνισμός αντί για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό», σημείωσε πως «η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση, πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιον, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν».

Τη διαφωνία του με την επιλογή να προηγηθεί η εκλογή του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα πριν τη συγκρότησή του και τη διαμόρφωση προγράμματος εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ και ο τ. γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκης, σημείωσε πως «αφού δημιουργηθεί το πολιτικό υποκείμενο, θα πρέπει να προγραμματισθεί και η εκλογή του αρχηγού του. Κάθε άλλη επιλογή είναι άλμα στο κενό, καθ' ότι ενισχύει τον αρχηγισμό (...) και δεν αποκλείει την πιθανότητα ναρκοθέτησης του εγχειρήματος εν τη γενέσει του».

Να σημειωθεί πως η παρουσία του Γ. Ραγκούση στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ προκάλεσε την αντίδραση της «Ωρας Αποφάσεων» (των Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδη), που τον κατηγόρησε ότι «διέρρηξε τη συλλογική μας λειτουργία προσπαθώντας να προκαταλάβει αποφάσεις» και ανακοινώνοντας ότι «οι δρόμοι μας χώρισαν».

Παρεμβαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στις σχετικές διεργασίες παρεμβαίνουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως έδειξαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, είπε πως «στο ερώτημα της επόμενης μέρας δεν υπάρχει, δυστυχώς, η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων», προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «διαμορφώνει δυνατότητες συνεννόησης και όσμωσης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», αναφέροντας για παράδειγμα την Ισπανία και στην προσέγγιση των Σοσιαλιστών με τους Podemos.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επέλεξε να χαιρετίσει προσωπικά στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα (...) τα κόμματά μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Ομως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία». Και ακόμα, «βρίσκομαι εδώ για να δείξω - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ