Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ - ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαγκωνισμοί για τα «μάτια» του κεφαλαίου και προσπάθεια χειραγώγησης του λαού με κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Τα καλά που φέρνει η συμφωνία στους επιχειρηματικούς ομίλους ανέλυσε ο πρωθυπουργός, για καθυστερήσεις και πενιχρά αποτελέσματα τον κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΝΔ

Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, σε ένα στιγμιότυπο της χτεσινής συζήτησης

Eurokinissi

Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης, σε ένα στιγμιότυπο της χτεσινής συζήτησης
Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που θα στοιχίζουν το λαό πίσω απ' τον ένα ή τον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, ενισχύοντάς το στο σύνολό του, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια να υπερασπιστεί στα μάτια της αστικής τάξης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην αστική διαχείριση, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, έπειτα από αίτημα της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι ο στόχος του κεφαλαίου για ανάπτυξη, για την επίτευξη του οποίου ματώνει ο λαός, συνιστά την ουσιώδη διαφορά «ανάμεσα σε ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και σε ένα συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση, όχι όμως «απέναντι στα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας, αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα, όχι».

Κριτήριο η αντίδραση των «αγορών»

Μιλώντας για τον συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιούνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για μια «κατά γενική ομολογία καλή συμφωνία», δίχως φυσικά να διευκρινίσει ότι είναι μια καλή συμφωνία για το κεφάλαιο.

Αλλωστε, έσπευσε να επικαλεστεί ενισχυτικά των λεγομένων του την αντίδραση των αγορών, λέγοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχτεί οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της συμφωνίας της 15ης του Ιούνη μιλά από μόνος του. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται μέρα με τη μέρα.

Ακόμη και ο οίκος Moody's, ίσως ο πιο αυστηρός παγκόσμιος αξιολογητής της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και τραπεζών, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, επιτέλους, μετά από πάρα πολύ καιρό, αρχίσει να δανείζονται στις διεθνείς αγορές χρήματος με ανταγωνιστικά επιτόκια. Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, διορθώνει σταθερά τη θέση της και αρκετά σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της...»!

Και συνέχισε: «Η απόφαση του Γιούρογκρουπ απαντά πειστικά στις επιφυλάξεις των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (...) κατά γενική ομολογία σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος, διότι για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλές υποσχέσεις για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

«Καθαρή λύση» για το κεφάλαιο

Για να αναλύσει στη συνέχεια όλα όσα συνθέτουν το θετικό περιεχόμενο της απόφασης, με την οποία ο λαός φορτώθηκε μέτρα μερικών δισεκατομμυρίων, κομπάζοντας για τα αποτελέσματα της δικής τους διαπραγμάτευσης έναντι αυτής που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, επικαλούμενος τη «ρήτρα ανάπτυξης» για την εξυπηρέτηση του χρέους, τη «σαφή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, και μάλιστα όχι εν είδει ευχής, αλλά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», και τις «δεσμεύσεις για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης αναπτυξιακής τράπεζας».

Πρόκειται ένα προς ένα για μέτρα στην υπηρεσία του κεφαλαίου και στη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, στόχο που υπηρετεί συνολικά με την πολιτική της η κυβέρνηση. «Αυτά λοιπόν βλέπουν οι επενδυτές χρήματος, αυτά βλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης, αυτά βλέπουν οι αγορές (...) και επιστρέφουν τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά ομόλογα», αναφώνησε ο πρωθυπουργός, παίρνοντας τη μπουκιά από το στόμα της ΝΔ, που έλεγε περίπου τα ίδια το 2014.

Εκεί στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας για να παρουσιάσει κάλπικες για το λαό διαφορές ανάμεσα στους οδικούς χάρτες που συνέταξαν τα δύο κόμματα για την έξοδο του κεφαλαίου από την κρίση. Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Τι είχατε καταφέρει εσείς το 2014, το περίφημο "success story"; Είχατε καταφέρει να πέσετε έξω από το στόχο κατά 1,3% του ΑΕΠ (...) και φέρατε τελικά πλεόνασμα μόλις 0,2%». Ανάλογες συγκρίσεις επιχείρησε να κάνει και με άλλα μεγέθη, που στην πραγματικότητα αποτυπώνουν το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τα οποία διεκδικεί τα πρωτεία από τη ΝΔ.

Με όλα τα όπλα για το ξεγέλασμα του λαού

Κατόπιν αυτών, ο Αλ. Τσίπρας επιδόθηκε σε προσπάθεια χειραγώγησης του λαού και της δυσαρέσκειάς του, ισχυριζόμενος ότι η ανάπτυξη που έρχεται θα επουλώσει τάχα τις πληγές της κρίσης, επειδή το «μοντέλο ανάπτυξης» της κυβέρνησης είναι διαφορετικό απ' αυτό της ΝΔ. «Και είναι ακριβώς σε αυτά τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια για το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εντοπίζεται η καταστατική και επίμονη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς, που τόσο θέλει να διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης, όσο φυσικά και οι υπερασπιστές του δήθεν μεταρρυθμιστικού κέντρου», ισχυρίστηκε.

«Εμείς, πέραν της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναγκαίας για την έξοδο από τα μνημόνια της σκληρής επιτροπείας, θεωρούμε ότι ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και μελετημένο αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ενα σχέδιο ανασυγκρότησης, όμως, που θα έχει στο κέντρο της την εργασία και όχι τη συντριβή της εργασίας, όπως θέλουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας. Διότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχτεί σε μία πολιτική πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, με κατεδάφιση κάθε κοινωνικής προστασίας και του κράτους πρόνοιας, με μοντέλα μισθών πείνας και ταυτόχρονα φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο. Και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε», ισχυρίστηκε, την ώρα που η κυβέρνηση όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό πλέγμα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά το ενισχύει παραπέρα, ενώ νέες ανατροπές προοιωνίζεται ο νέος γύρος παζαριών, ακριβώς γιατί η ένταση της εκμετάλλευσης βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Εκεί που απογείωσε όμως τη δημαγωγία, ήταν όταν υποστήριξε ότι το «κοινωνικό κράτος» ανοικοδομείται, επικαλούμενος τα περιβόητα αντίμετρα, τα μέτρα δηλαδή διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, ταυτίζοντας την κοινωνική πολιτική με παρεμβάσεις φτωχοκομείου.

Τους χωρίζει άβυσσος από τα λαϊκά συμφέροντα

«Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά που σας περιέγραψα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το σκληρό και αντικοινωνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε, σε μια κόντρα πάνω στους τρόπους διαχείρισης και ανακύκλωσης της ακραίας φτώχειας, και επανέλαβε, καταλήγοντας, τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, λέγοντας ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τόσο σαφείς, όσο σαφής ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό (...) πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμά σας και από την πολιτική σας».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, αναπαράγοντας τα περί υποκίνησης αγώνων, ενώ πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας για την υπόθεση των συνομιλιών με τον καταδικασμένο για την υπόθεση του «ναρκοπλοίου».

Τον τίτλο του «καταλληλότερου» διεκδίκησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το προφίλ του καλύτερου διαχειριστή για το κεφάλαιο διεκδίκησε (και) χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σ' αυτή την κατεύθυνση, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την «καθυστέρηση 16 μηνών» στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και για αποτυχία των στόχων που είχε θέσει στο χρέος, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα, βασικά ζητούμενα όλα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Ειδικά όσον αφορά το χρέος, υπερασπίστηκε την πολιτική και τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι δεν επετεύχθη τίποτα το καινούργιο από την κυβέρνηση, αλλά επιβεβαιώθηκε η συμφωνία με τους δανειστές του Νοέμβρη του 2012. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, προέβλεψε ότι θα κλείσει στο 1,5% από 2,4% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης, καταλογίζοντάς της και εδώ αδυναμία να προβλέψει και κυρίως να πράξει αποτελεσματικά για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζοντας να δίνει διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, τονίζοντας πως το κόμμα της ΝΔ, ως αυριανή κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια Δικαίου και άλλα προνόμια, ως εγγυήσεις για την απόδοση των «επενδύσεών» τους.

Ακριβώς για να περάσουν αυτά τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, στάθηκε στην ανάγκη ευρείας κοινωνικής πολιτικής συμμαχίας, την οποία βάφτισε «προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης», που θα έχει συγκεκριμένο «αναπτυξιακό σχέδιο» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, με λιγότερο κράτος, κινήσεις για τόνωση της ρευστότητας, βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, απλοποίηση της γραφειοκρατίας για το στήσιμο επιχειρήσεων αλλά και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας και της Ερευνας.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνομιλίες του υπουργού Αμυνας με τον έγκλειστο στις φυλακές για εμπορία ναρκωτικών Μ. Γιαννουσάκη, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα για κάλυψη του Π. Καμμένου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ένας έκοβε, ο άλλος έραβε, με «μεζούρα» τις ανάγκες του κεφαλαίου (2020-06-13 00:00:00.0)
Διεκδικεί την πατρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η ΝΔ (2019-09-10 00:00:00.0)
«Παρτενέρ» στον δικομματικό σκυλοκαβγά (2018-12-12 00:00:00.0)
Από το «success» στο «true story» με το λαό σε μόνιμη χρεοκοπία (2016-12-18 00:00:00.0)
Καρχαρίες και κοράκια (2016-07-05 00:00:00.0)
Με το μύθευμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» στη μάχη χειραγώγησης του λαού (2016-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ