Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί την πατρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η ΝΔ

Στα ...γνώριμα μέρη του Φόρουμ «Αμπροσέτι» ο Αλ. Τσίπρας
Στα ...γνώριμα μέρη του Φόρουμ «Αμπροσέτι» ο Αλ. Τσίπρας
Να υπερασπιστεί την κυβερνητική του θητεία και τα όσα έπραξε στη διάρκειά της έσπευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Διεκδικώντας μάλιστα την «πατρότητα» της κυβερνητικής πολιτικής, στελέχη του, όπως ο Π. Σκουρλέτης, σημείωναν ότι η ΝΔ «κάνει τον μάγκα με τις πλάτες του Τσίπρα». Αντίστοιχο άλλωστε ήταν και το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα σε συνέντευξή του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.», λέγοντας ότι η ΝΔ «τρώει από τα έτοιμα», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η νέα κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι «υλοποιεί πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ», με τον ίδιο τον ΣΕΒ βέβαια να έχει τονίσει μέσω του προέδρου του ότι το 60% των «αιτημάτων» αυτών είχε ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, αναφερόμενος στον ξένο για το λαό «καβγά» γύρω από τα πλεονάσματα, που επίδικο έχει να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για τη στήριξη του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τη ΝΔ για «κραυγαλέα υποχώρηση» και «παροιμιώδη υποκρισία». Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση συνδέει τη μείωση του στόχου με σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ισχυριζόμενος ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφύγει αυτήν τη «φάκα» και προσπερνώντας ότι η δική του κυβέρνηση κατέστησε «κανονικότητα» όχι απλά την υλοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων, αλλά την «υπεραπόδοσή» τους, τσακίζοντας τους εργαζόμενους για να παραδώσει τη σκυτάλη στη σημερινή κυβέρνηση. Για το ίδιο θέμα άλλωστε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η μείωση των πλεονασμάτων που είχε «δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν «ρεαλιστική προοπτική», αφού τα «χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα».

Για την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι χαρακτηριστική η ευκολία με την οποία αντιγράφει και την «αντιπολίτευση» που του ασκούσε η ΝΔ. Κάλεσε για παράδειγμα τον Κυρ. Μητσοτάκη να κοστολογήσει τα μέτρα που εξήγγειλε, αφού «δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του "τεχνοκράτη" πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας πρόβλεψε ότι σύντομα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε αδιέξοδο και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και υπερασπίζεται τον Πρ. Παυλόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «καλό πρόεδρο».

Στο Κόμο για ανανέωση του «χρίσματος»

Σε άλλη συνέντευξή του στο CNBC, ο Αλ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την προτροπή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη «να αξιοποιήσει όλα όσα κάναμε τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια. Καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, να βάλουμε πάλι την οικονομία σε ράγες».

Η συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο δόθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ «Αμπροσέτι» στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, όπου μίλησε ως καλεσμένος ο Αλ. Τσίπρας, συμμετέχοντας σε πάνελ μαζί με τρεις πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας (Πρόντι, Λέτα, Μόντι), τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Λε Μερ, και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, Β. Wilders. Μάλιστα, στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι πριν πέντε χρόνια, όταν είχε ξαναβρεθεί στο συγκεκριμένο φόρουμ, τον αντιμετώπιζαν ως απειλή για την ΕΕ, ενώ σήμερα έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά τέτοια ενσαρκώνουν ο ίδιος και το κόμμα του.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για τις εξελίξεις στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και εισέπραξε τα εύσημά της «για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη συνολική αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ