Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών Ελληνοτουρκικά και Μεταναστευτικό

Αποκαλυπτικά για τη συνέχιση της εμπλοκής στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, όσο και στην προσπάθεια αυτά να παρουσιαστούν ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια του λαού, ήταν και τα όσα σχετικά είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, «με διάθεση συζήτησης», προκειμένου να βρεθούν «κοινά αποδεκτές» λύσεις, σημειώνοντας ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν «θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα αν έχει διάθεση για ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σταθερά στη γραμμή που μπλέκει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ακόμα βαθύτερα στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια της Τουρκίας με τον ευρωατλαντικό άξονα, ζήτησε να «μη συγχέονται σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία», παρουσιάζοντας ως τέτοιο ζήτημα τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου η ΕΕ «δίνει αέρα» στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, είπε πως τάχα η Τουρκία «δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη» και υπεραμύνθηκε της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, ως «μιας σωστής συμφωνίας, αμοιβαία ωφέλιμης για την Ευρώπη και την Τουρκία», τασσόμενος μάλιστα υπέρ της επέκτασής της, «αλλά όχι με τσαμπουκάδες». Μέσα εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο, υπεραμύνθηκε και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ένταση της καταστολής, επιστροφές «όπως ορίζει η συμφωνία», επιτάχυνση για τη διαδικασία του ασύλου, ενώ παρουσίασε τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα ως «προσωρινό μέτρο».

Τονίζοντας εξάλλου τη στοίχιση της κυβέρνησης ΝΔ στα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός - που στην ομιλία του δεν έβγαλε άχνα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών - στη συνέντευξη Τύπου επιστράτευσε ξανά τα περί «εθνικά επιζήμιας συμφωνίας, αλλά συμφωνίας κυρωμένης που δεν αλλάζει κατά το δοκούν», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «θα είμαστε πολύ αυστηροί ως προς την εφαρμογή» της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας.

Για την Αλβανία είπε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν η γείτονας δεν δώσει «έμπρακτες» αποδείξεις για την άρση των διακρίσεων που γίνονται σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας ότι έθεσε το ζήτημα αυτό στους ομολόγους του από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ