Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Σαρωτικές αλλαγές» και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, ο λογαριασμός και οι κούφιες υποσχέσεις στο λαό

INTIME NEWS

Το παραμύθι της καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» παρουσίασε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, την ίδια ώρα που οι εξαγγελίες του, με τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα ψίχουλα και τις δεσμεύσεις για νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα του λαού, επιβεβαίωναν πως η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως εχθρική προς τις λαϊκές ανάγκες.

Σαρώνουν τα «εμπόδια» για την καπιταλιστική κερδοφορία...

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του «δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά είναι πολιτική που δίνει «πρωταρχική έμφαση στην ανάπτυξη», προειδοποιώντας δηλαδή πως ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη του κεφαλαίου. Ως τους «τρεις βασικούς πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης παρουσίασε την «αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος», τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων» και τις νέες διευκολύνσεις για τους τραπεζικούς ομίλους στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα «κόκκινα» δάνεια.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συνέδεσε το στόχο της μείωσής τους - για να βρεθεί περισσότερος «χώρος» για τη στήριξη του κεφαλαίου - με τη «βελτίωση της πολιτικής αξιοπιστίας της χώρας» και την πλήρη εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και «δεσμεύσεων». «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος», είπε, συνδέοντας το μέτρο αυτό με την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων για την 4η «αξιολόγηση», ενώ προανήγγειλε ότι στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση «επενδύσεων», ξεκαθάρισε ότι αυτή θα βασιστεί στις «σαρωτικές παρεμβάσεις» στα «εμπόδια» που μπαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους, φέρνοντας ως σχετικό παράδειγμα τις υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό, την «Eldorado Gold», με την οποία - όπως είπε - η κυβέρνηση συζητά την αναθεώρηση της σύμβασης, και το νέο «πιο επιθετικό» σχέδιο της COSCO.

«Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις, ακούμε να μας λέει η αγορά, και αυτό ακριβώς κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα νέα προκλητικά προνόμια που «αμπαλάρει» η κυβέρνηση για τη στήριξη της κερδοφορίας τους, όπως:

-- Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο που φέρνει εντός των ημερών, με «απλοποίηση» των περιβαλλοντικών όρων «κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να μη δίνουν λογαριασμό, με νέες διευκολύνσεις για επιχειρηματικά πάρκα, «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας για τα ΣΔΙΤ κ.ά.

-- Το «γενναίο σχέδιο για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων», με ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά σπίτια, νέο σύστημα εγγυήσεων για τις τράπεζες «κατά το ιταλικό πρότυπο» και «απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας» για τις επιχειρήσεις, προφανώς με ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των όρων για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Ολα αυτά ώστε οι τράπεζες «να επιτελέσουν το ρόλο τους», να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα και φτηνό δανεισμό έναν νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά και για να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τοις μετρητοίς οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και πάλι τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά και συγκεκριμένα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% που είναι σήμερα στο 20% σε δύο δόσεις (στο 24% αρχικά), «έργο» που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων στο 5% από 10%, που έρχεται να συμπαρασύρει σε αντίστοιχες μειώσεις και τα αδιανέμητα κέρδη προηγούμενων ετών που θα διανεμηθούν στους μετόχους μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμάται, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει σε μείωση του επιχειρηματικού φορολογικού κόστους ύψους 7 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κέρδους.

Επιπλέον, με το φορολογικό νομοσχέδιο ως κίνητρο για την προσέλκυση «επενδυτών» προωθείται η δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου μέχρι και σε μηδενισμό του φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ειδικά για εταιρείες «έντασης κεφαλαίου», αλλά και για άλλες επιχειρήσεις, μέσω των νέων κερδοφόρων επενδύσεων που πραγματοποιούν.

Ο λογαριασμός που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού για τα παραπάνω θα είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 500 εκατ. ευρώ, και έπεται συνέχεια, αφού η αναμενόμενη - λόγω ανάκαμψης - ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών θα συνοδεύεται και με νέες «οριζόντιες» φοροελαφρύνσεις.

...ακάλυπτες επιταγές στο λαό, που θα συνεχίσει να ματώνει

Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή πάνω στο ήδη διαλυμένο αφορολόγητο όριο που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από το 22% που είναι σήμερα στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 2020, με διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου. «Διαφήμισε» επίσης μέτρα όπως τα ψίχουλα της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ, που κατά τ' άλλα θα καταργούνταν, καθώς και τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη από τη φοροληστεία, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να αντεπεξέλθουν, να «στραγγιστούν» μέχρι τέλους.

Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για εξαγγελίες και μέτρα που σε τίποτα δεν αλλάζουν το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να ματώνουν από τη φοροληστεία και να πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων, για να απολαμβάνει φοροασυλία το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, το όποιο όφελος θα προκύψει για τα λαϊκά νοικοκυριά θα είναι αμελητέο και θα εξαϋλώνεται μέσα στο πλήθος των αντιλαϊκών μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας συσσωρευμένες υποχρεώσεις για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε εφορία, οργανισμούς παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.

Ενδεικτική είναι η «ελάφρυνση» που προκύπτει από τις εξαγγελίες για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ. Θα καταβάλλει φόρο 32,76 ευρώ (από 80 ευρώ φέτος), με «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα. Μισθωτός ή συνταξιούχος με ίδιο εισόδημα (9.000 ευρώ) μέχρι το 2015 βρισκόταν κάτω από ύψος του αφορολόγητου και βέβαια δεν πλήρωνε φόρο εισοδήματος.

Για ετήσιο εισόδημα στα 10.000 ευρώ ο φόρος για το 2020 διαμορφώνεται στα 122,7 ευρώ, από 300 ευρώ φέτος και έναντι 100 ευρώ που ήταν στα εισοδήματα του 2015. Ετσι, ο φόρος εισοδήματος την επόμενη χρονιά θα παραμένει μεγαλύτερος περίπου κατά 23% σε σχέση με αυτόν του 2015...

Δωράκια και προνόμια «για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους

Το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους έγινε και πιο συγκεκριμένο σχετικά με τα «δωράκια» που έταξε ο πρωθυπουργός για όλους τους κλάδους τους οποίους ιεραρχεί το κεφάλαιο:

-- Σε ό,τι αφορά τα «μεγάλα έργα», ξεχώρισε τις υποδομές που προτάσσει το κεφάλαιο σε Ενέργεια και «πράσινες» μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα τη σχετική στρατηγική, με βάρος στις ΑΠΕ για νέες μπίζνες των «πράσινων» αρπακτικών.

-- Για τους κατασκευαστικούς ομίλους, εξήγγειλε αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του «φόρου υπεραξίας» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

-- Για τη ΔΕΗ, παρουσίασε ξανά το «τολμηρό» σχέδιο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης», χαρακτήρισε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος... ισορροπημένο σχέδιο για να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, επανέλαβε ότι θα πουληθούν περιουσιακά της στοιχεία, όπως το δίκτυο, και τόνισε πως στόχος είναι η ΔΕΗ «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας», «μπαίνοντας δυναμικά στις ΑΠΕ». Για το δε κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε εκ νέου υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στο λαό της περιοχής για τα περί «μεταλιγνιτικής μετάβασης».

-- Σχετικά με το έτερο «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματίες, αυτό της διαχείρισης σκουπιδιών, είπε γενικά και αόριστα πως δεν θα δεχτεί άλλο το «στοίβαγμα» των σκουπιδιών, την ώρα που στη Δυτική Αττική στήνεται νέα χωματερή, και μίλησε για «νέες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» και για νέα τρελά κέρδη.

-- «Καλωσορίζοντας» τις νέες «επενδύσεις» των φαρμακοβιομηχάνων, έσπευσε να τους προσφέρει ένα ακόμα δωράκι: Τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων τους - μέχρι 50 εκατ. - με τις υποχρεώσεις τους για το «claw - back».

-- Την ευρωπαϊκή Οδηγία για την «απελευθέρωση» των μεταφορών έφερε ως μπούσουλα και για τον ΟΑΣΘ, ενώ σε σχέση με τα ΕΛΤΑ μίλησε για «δραστικό σχέδιο εξυγίανσης» «ώστε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, διατηρώντας και το καθολικό της υπηρεσίας, και το πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά σε logistics και ταχυμεταφορές».

-- Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, προανήγγειλε τη δημιουργία στο στρατόπεδο Γκόνου Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα απαλλάσσονται ακόμα και από τις ελάχιστες «υποχρεώσεις» για εργασιακά δικαιώματά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη δημιουργία νέου τεχνολογικού πάρκου, που θα δημιουργηθεί όπως είπε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, πρωτοβουλίες για «την προστασία του "brand" της Μακεδονίας», την ολοκλήρωση των συνδέσεων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με αυτοκινητοδρόμους και σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ά. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΒΕ) έσπευσε με ανακοίνωσή του να εκφράσει «την απόλυτη ικανοποίηση για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη».

Θεσμική «θωράκιση» της αστικής διακυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη θεσμική «θωράκιση» της αστικής διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν ξεχώριζα μία θεσμική πρωτοβουλία, θα ήταν μία και μόνο, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, και την επιστολική ψήφο», προαναγγέλλοντας πως σύντομα θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Στη συνέντευξη Τύπου επιχείρησε εν μέρει να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αρχικές κυβερνητικές διαρροές, που μιλούσαν για ψήφο ακόμα και μεταναστών 3ης και 4ης γενιάς, λέγοντας πως «δεν δίνουμε κάποιο πρόσθετο δικαίωμα, ούτε διευρύνουμε τους εκλογικούς καταλόγους, ούτε αλλοιώνουμε το εκλογικό σώμα», αλλά «σκοπός είναι μια διευκόλυνση. Οποιος είναι εγγεγραμμένος, να μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου. «Δεν έχω πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του Συντάγματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η απλή αναλογική είναι απολύτως καταστροφική για τη χώρα» και ότι θα προτείνει εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει «κυβερνησιμότητα», ώστε, όπως και η κυβέρνησή του, η όποια αστική κυβέρνηση να έχει «λυμένα» τα χέρια της για τον νέο γύρο επίθεσης στο λαό.

Παρουσίασε τέλος μια σειρά από μέτρα για το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων, την ένταση της καταστολής, τις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, όπου μίλησε για «εξορθολογισμό των προμηθειών», ηλεκτρονική συνταγογράφηση και νέους «κόφτες» στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και άλλων 2.000 γενικών γιατρών, «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων ελλείψεων, όπως επίσης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να απολαμβάνουν «άσυλο» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, την «πλήρη αναθεώρηση» της Τεχνικής Εκπαίδευσης και το «νοικοκύρεμα» της δημόσιας διοίκησης, με προώθηση της «κινητικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ