Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Νέες τουρκικές «προειδοποιήσεις»

Μια επαναδιαπραγμάτευση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 θα έχει ευρύτερη ατζέντα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» που υπάρχει στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ (πεδίο όπου τον τελευταίο καιρό επικεντρώνονται παζάρια Τούρκων - Αμερικανών για στρατιωτικές αλλά και πολιτικές εξελίξεις για τη μεταπολεμική Συρία) μίλησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να χορηγήσει στην Αγκυρα «επαρκή οικονομική βοήθεια».

«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας ξανά ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της που απέρρεαν από τη συμφωνία Αγκυρας - Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισ. δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες ενώ η οικονομική «συμβολή» της ΕΕ είναι «περίπου 3 δισ. ευρώ». «Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτήν τη φορά», πρόσθεσε σε έντονο ύφος.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είπε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν «δεν ήταν ούτε απειλή ούτε μπλόφα. Μιλούν για μια πραγματικότητα: Υπάρχει μια κρίση σε εξέλιξη στη Συρία. Η Τουρκία έχει ανοίξει τις πύλες τις εντελώς». Υποστήριξε ότι το να λέει κανείς πως η Τουρκία θα προκαλέσει μια νέα μεταναστευτική ροή είναι «λάθος», ωστόσο πρόσθεσε: «Η Τουρκία δεν είναι φύλακας καμίας άλλης χώρας, ούτε και το μεταναστευτικό κέντρο άλλης χώρας. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει το λογαριασμό κρίσεων που άλλοι προκάλεσαν».

Κατά τ' άλλα, ο Οκτάι ανέφερε ότι «ναι, κάναμε το καθήκον μας για τους πρόσφυγες, ακόμα το κάνουμε και θα συνεχίσουμε», συμπληρώνοντας ότι αν συνεχιστεί η κρίση στη Συρία (ειδικά στο βορειοδυτικό Ιντλίμπ) και ξεκινήσει μια «νέα μεταναστευτική κρίση», η Ευρώπη δεν έχει «καμία πιθανότητα» να ξεφύγει... «Μαζί με αυτό το ζήτημα (σ.σ. τη νέα αύξηση μεταναστευτικών ροών) θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις σχετικές κρίσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Χτες, γνωστός αρθρογράφος της «Χουριέτ» επισήμαινε μεταξύ άλλων ότι «3,5 χρόνια μετά τη συμφωνία, δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι η εφαρμογή της ικανοποιεί την Τουρκία» και υπενθύμιζε πρόσφατες δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), ότι πρέπει να γίνει «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας, εξαιτίας «της μη ικανοποίησης της Τουρκίας». Ο ίδιος αναλυτής αναφέρει πως «στην πραγματικότητα η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την Τουρκία "περιφερόταν" στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις αρχές του 2019, επειδή η αναστάτωση στη Συρία δεν θα τελειώσει σύντομα και αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω αναγκαία συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση. Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ακόμα κι αν έπρεπε οι δύο πλευρές να αποφασίσουν την αναθεώρηση» της συμφωνίας, οι συνομιλίες θα είναι πολύ δυσκολότερες από την τελευταία φορά. «Η Τουρκία θα διαμορφώσει τη λίστα των αιτημάτων της με έναν μαξιμαλιστικό τρόπο και θα ζητήσει την εκπλήρωση όλων των ευρωπαϊκών υποσχέσεων, που αφορούν την κατάργηση της βίζα, την τελωνειακή ένωση κ.λπ. από το 2016. Θα ζητήσει περισσότερη οικονομική βοήθεια (...) Αλλά αυτό που θα κάνει τις συνομιλίες πιο δύσκολες είναι ότι από το 2016 και η Τουρκία και η ΕΕ έχουν αλλάξει και οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ