Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φουλ» οι μηχανές για τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, επιβεβαιώνοντας ότι το βασικό «λίπασμα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, προανήγγειλε τον νέο γύρο επέλασης στους εργαζόμενους, βαφτίζοντας ξανά τα δικαιώματά τους και την υπεράσπισή τους «ξεπερασμένες ιδεοληψίες» και υπεύθυνους για την... αντίδραση της «αγοράς», που «αντιδρά με ευέλικτες σχέσεις, μεταφέροντάς τους σε υποδηλωμένη εργασία» και λέγοντας πως «η χώρα χρειάζεται σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας», συνέχιση δηλαδή της εργασιακής ζούγκλας και των γκέτο της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, αφού υπεραμύνθηκε της κατάργησης του αιτιολογημένου λόγου απολύσεων, ακόμα και γι' αυτή την τυπική προστασία των εργαζομένων και μάλιστα με το απίθανο «επιχείρημα» ότι τους δυο μήνες που είναι σε ισχύ... δεν είχαμε εκτίναξη απολύσεων, εξήγγειλε:

-- τη μείωση των εισφορών της εργοδοσίας από 1/7/2020, σταδιακά κατά 5 μονάδες έως το 2023, «μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης», κάνοντας πραγματικότητα ένα πάγιο αίτημα της εργοδοσίας, που δίνει ένα ακόμα σφοδρό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων,

-- την προσαύξηση στην αμοιβή των ευέλικτα απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για την υπερωριακή απασχόληση, που ακούγεται μόνο ως ανέκδοτο με τη ζούγκλα των δεκάδων διαφορετικών συμβάσεων εργασίας, τα «παραθυράκια» που προσφέρει η αντεργατική νομοθεσία και φυσικά την παντελή έλλειψη ελέγχων,

-- την «προσαρμογή» των ΣΣΕ «στα ευρωπαϊκά δεδομένα», προαναγγέλοντας δηλαδή παραπέρα υπονόμευσή τους και λέγοντας ότι από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται μόνο επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση ή «διάσωση», ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι να βάλουν πλάτη» για τη διάσωση της επιχείρησης.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στα σχέδια για να βάλουν στο «γύψο» τα Συνδικάτα, μιλώντας για «εκσυγχρονισμό» του συνδικαλιστικού νόμου.

Για τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε πως η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» και «παίρνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες», θέση που εκ των προτέρων υπονομεύει τις δίκαιες απαιτήσεις των συνταξιούχων και σε κάθε περίπτωση απορρίπτει το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών που είχαν από τις μέχρι τώρα περικοπές.

Στο ίδιο πνεύμα είπε πως διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το έκτακτο επίδομα - ψίχουλο για τους συνταξιούχους, με ευχολόγια ότι «ελπίζουμε σύντομα να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή», «ξεκόβοντας» δηλαδή κάθε συζήτηση για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Σχετικά με τα επιδόματα πείνας, παρουσίασε περίπου ως επίτευγμα πως «κανένα επίδομα δεν καταργείται», ενώ μίλησε για «συγκροτημένη προσέγγιση στο ζήτημα των ατόμων με αναπηρία» και «τολμηρές πρωτοβουλίες» το επόμενο διάστημα, προαναγγέλοντας επί της ουσίας νέους «κόφτες» στις ανάγκες τους.

Νέα επίθεση και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα σε αγρότες - επαγγελματίες

Ο πρωθυπουργός, στο μεταξύ, απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει για το τεράστιο κόστος παραγωγής που επωμίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και επέλεξε να εστιάσει στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται με νέο νομοσχέδιο που προανήγγειλε έως το τέλος του μήνα, το οποίο θα αφορά τους συνεταιρισμούς, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης της παραγωγής σε μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε κρίσιμο μέγεθος για να διεισδύσουν τα προϊόντα μας στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας». Δεν δίστασε μάλιστα για τις νέες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα να παρουσιάσει ως υποτιθέμενο αντιστάθμισμα τον προσανατολισμό των αγροτών στις... ΑΠΕ.

Εκ νέου εξάλλου παρέπεμψε στις καλένδες και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες «έως το 2023», ισχυριζόμενος πως τάχα οι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 29% στο 20% και από τη μείωση του φόρου για τα μερίσματα, διευκρινίζοντας πως έτσι «θα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα» και προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι «πολύ αυστηρή» στον έλεγχό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ