ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη «δίνη» ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Πολυήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο από την περσινή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Υπάρχουν σημαντικές καμπές στην Ιστορία εθνών και κρατών, που κατευθύνουν το μέλλον τους. Η 15η Ιούλη (2016) είναι μια τέτοια ημερομηνία για το τουρκικό έθνος και την τουρκική Δημοκρατία. Στο εξής, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν». Αυτά ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες, από το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, σε μια από τις εκδηλώσεις που συνεχίζονται για την επέτειο από την περσινή απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ.

«Αυτό που η 15η Ιούλη σημαίνει για μας ως χώρα και έθνος θα γίνει κατανοητό καλύτερα στο μέλλον», πρόσθεσε, ενώ στη χώρα μαίνονται ενδοαστικές διεργασίες και η αναμόρφωση ολόκληρου του αστικού κράτους, ενταγμένη στην ευρύτερη προσπάθεια του τουρκικού κεφαλαίου να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε ένα φόντο διαφόρων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, που είπε πως το βράδυ του πραξικοπήματος αμέσως κάλεσε στο Λευκό Οίκο και ζήτησε να εκδώσει μήνυμα καταδίκης, αλλά τέτοιο δεν εκδόθηκε μέχρι αργά το απόγευμα της μέρας που ξημέρωσε.

«Αυτό ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχω ποτέ βιώσει», υποστήριξε. Ακόμα, ο Κιλίτς αναφέρθηκε και σε ανακοίνωση που - σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» - λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, καλώντας τις «δύο πλευρές» να «δείξουν διορατικότητα». «Τις "δύο πλευρές"»; Η μία από αυτές είναι το τουρκικό κράτος και ο τουρκικός λαός που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία τους και η άλλη είναι μια τρομοκρατική οργάνωση... Πώς περιμένεις να μην απογοητευτεί το τουρκικό κοινό μετά από αυτό;».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μεγάλη φωτιά μαινόταν χτες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε στρατιωτική ζώνη στην τουρκική επαρχία Κιλίς, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις από κοντινή αποθήκη οπλισμού. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν ήταν γνωστά και διατάχτηκε έρευνα.

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ.- ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΠΑΡΙΣΙ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα συνάντηση είχε χτες η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης και του ειδικού απεσταλμένου του γγ του ΟΗΕ για το Συριακό Στέφαν ντε Μιστούρα, στη Γενεύη. Ηταν η τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους στον 7ο αυτό γύρο επαφών και επικεντρώθηκε στο θέμα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Νωρίτερα, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο «Sana», ο ντε Μιστούρα είχε δηλώσει ότι «προσπαθούμε για τη διενέργεια απευθείας συνομιλιών (μεταξύ της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης και τμήματος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη) αλλά δεν περιμένω αυτές να γίνουν και εξετάζουμε κοινά σημεία μεταξύ των αντιπροσωπειών».

Πάντως, οι διεργασίες για το μέλλον της Συρίας εντείνονται διαρκώς. Ενδεικτική είναι η χτεσινή δήλωση που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μακρόν αναφέρθηκε σε κοινές πρωτοβουλίες που θα εξετάσουν το επόμενο διάστημα Παρίσι και Ουάσιγκτον.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, σε δικές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη συνεχίζονται και εξαιτίας της «νέας ορμής» που τους έδωσαν οι συναντήσεις στην Αστάνα του Καζακστάν, αναφερόμενος στις διπλωματικές επαφές που «καθιερώθηκαν» μετά από συντονισμένη πρωτοβουλία Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν.

Πάντως, ο φόρος αίματος που πληρώνει ο συριακός λαός είναι ατέλειωτος. Σύμφωνα με το «Sana», χτες χάθηκαν έξι ακόμα ζωές αμάχων, μετά από χτυπήματα της λεγόμενης διεθνούς «συμμαχίας» υπό τις ΗΠΑ στο χωριό αλ-Σαντάντι, στη νότια επαρχία Χασάκα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ενδοαστική κόντρα και ποινή φυλάκισης στον Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η ενδοαστική αντιπαράθεση καλά κρατεί στη Βραζιλία, με το ομοσπονδιακό δικαστήριο να καταδικάζει την Τετάρτη τον πρώην Πρόεδρο της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σε 9 χρόνια και 6 μήνες για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Πρόκειται για το σκάνδαλο που πήρε την ονομασία «γρήγορο πλύσιμο» (Lava-Jato), που συγκλονίζει την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Βραζιλίας, όπου ο Λούλα φέρεται να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής εταιρείας ΟΑS, για ν' αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της. Επίσης, χτες αναφέρθηκαν άλλα πέντε κατηγορητήρια που αφορούν σε εξαγορά, ώστε να σιωπήσει ο πρώην διευθυντής της «Petrobras», Νέστορ Σερβέρου, για διευκολύνσεις σε εταιρείες για να χρηματοδοτηθούν, σε άλλες δωροδοκίες.

Ο Λούλα και οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ενώ ο πρώην Πρόεδρος χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως μεθόδευση για να τον αποκλείσουν από τη διεκδίκηση της προεδρίας και πάλι το 2018.

Στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και άλλα εμπλέκονται και πολλοί πρώην σύμμαχοι του Λούλα και του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Εργατών, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν από τη συμμαχική κυβέρνηση και συνέβαλαν στην ανατροπή της και την αποπομπή από την εξουσία της Προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ, διαδόχου του Λούλα. Για διαφθορά διώκεται και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, από το φιλελεύθερο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), που πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ρουσέφ. Από το κόμμα αυτό προέρχεται και ο σημερινός Πρόεδρος, Μισέλ Τέμερ, ο οποίος επίσης κατηγορείται για διαφθορά και έχει ζητηθεί να κινηθεί διαδικασία εναντίον του. Την πρώην σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που εξασφάλιζε τα κέρδη του κεφαλαίου με ταξική συναίνεση και ψίχουλα στο λαό, διαδέχτηκε σε περίοδο κρίσης η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που ετοιμάζει σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΠΟΛΗ.-- Καθώς μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Νότια Ιταλία, γύρω από το ηφαίστειο του Βεζούβιου, στη Νάπολη, όπως στα μικρά νησιά Τρέμιτι, από τα οποία αναχώρησαν εσπευσμένα πάνω από 700 τουρίστες, οι Ενοπλες Δυνάμεις μπήκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης συνδράμοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Μόνο στη Σικελία, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, οι πυροσβέστες κινητοποιούνται για την κατάσβεση 499 εστιών. Υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι οι πυρκαγιές, που ευνοήθηκαν από την παρατεταμένη ξηρασία, είναι αποτέλεσμα εμπρησμών.

ΛΟΥΝΤΒΙΚΑ.-- Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες, όταν μια γέφυρα υπό κατασκευή στην κεντρική Σουηδία κατέρρευσε στην πόλη Λούντβικα, βορειοδυτικά της Στοκχόλμης. Από τους τραυματίες τέσσερις είναι σοβαρά, ενώ τη γέφυρα είχε αναλάβει ο σουηδικός όμιλος «Skanska».

Ο Τίλερσον περιοδεύει στον Περσικό Κόλπο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον βρέθηκε ξανά χτες στο Κατάρ, προερχόμενος από το Κουβέιτ (μία από τις χώρες της περιοχής που διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο), το οποίο επίσης είχε επισκεφτεί για δεύτερη φορά την ίδια βδομάδα.

Καταριανά και άλλα αραβικά ΜΜΕ εμφάνιζαν τον Τίλερσον να έχει νέα συνάντηση με τους ομολόγους του από τις δύο χώρες, αλλά και τους ηγέτες Κατάρ και Κουβέιτ.

Προχτές, θυμίζουμε ότι ο Τίλερσον είχε βρεθεί στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τους ομολόγους του από Σ. Αραβία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, από όπου όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών χωρών χαρακτήρισαν «ανεπαρκές» το «μνημόνιο συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» που είχαν υπογράψει την Τρίτη οι ΗΠΑ και το Κατάρ, όπως και η απόφασή τους να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ντόχα.

Η αντιπαράθεση στην περιοχή, που εκδηλώθηκε με την επιβολή κυρώσεων κατά του Κατάρ, δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις σε ευρύτερες συνεργασίες, όπως έδειξαν δηλώσεις ορισμένων για την ανάγκη να επαναξιολογηθούν ορισμένες συμμετοχές στη «συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» υπό τις ΗΠΑ.

Πάντως, στην Τζέντα, ο Τίλερσον συναντήθηκε και με την ηγεσία της χώρας, η οποία επιδοκίμασε τη «συνεχιζόμενη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ιράν και Ομάν (που από την εκδήλωση της κρίσης στον Κόλπο δεν έχει πάρει θέση) συμφώνησαν να συσφίξουν περαιτέρω τη σχέση τους, όπως προκύπτει από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλαουί, στην Τεχεράνη. «Το Ιράν και το Ομάν έχουν εδώ και χρόνια αδελφικές σχέσεις και πρέπει να γίνει ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε αυτές να ενισχυθούν», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Από τη μεριά του ο Αλαουί φέρεται να υπογράμμισε πως «η ηγεσία της χώρας μας πιστεύει ότι οι δεσμοί μας πρέπει να αναπτυχθούν κι άλλο». Ο Ροχανί έσπευσε να τοποθετηθεί και για τον αποκλεισμό του Κατάρ, λέγοντας ότι «οι απειλές, η άσκηση πίεσης και η επιβολή αποκλεισμού σε γείτονες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, είναι εσφαλμένη μέθοδος και όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σημειώνουμε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της, γι' αυτό και η υποβάθμισή της μπήκε στη λίστα (που όμως η Ντόχα δεν έκανε δεκτή) ως προϋπόθεση για την εκτόνωση της έντασης.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε απόλυτη φτώχεια ζουν 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι

Στην Ιταλία 1,619 εκατομμύριο οικογένειες, δηλαδή 4,742 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (Istat) για το 2016. Μάλιστα, η φτώχεια αυξάνεται στις κεντρικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι πλήττει τις νέες οικογένειες, αντικατοπτρίζοντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας και τους χαμηλότερους μισθούς των νέων εργαζομένων. Επιπλέον, φαίνεται πως η φτώχεια μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των μελών στην οικογένεια, ιδίως από τα τρία παιδιά και πάνω.

Το 2016, το 26,8% των οικογενειών με τρία ή περισσότερα ανήλικα παιδιά ζούσε σε απόλυτη φτώχεια (από 18,3% το 2015), δηλαδή 137.771 οικογένειες ή 402.814 άτομα. Επίσης το 12,5% των ανηλίκων ή 1,292 εκατ. είναι φτωχοί (από 10,9% το 2015).

Το επίπεδο αυτό της απόλυτης φτώχειας είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί έως τώρα από την έναρξη της αυξητικής καμπής του αντίστοιχου δείκτη το 2005 και είναι διπλάσιο από αυτό του 2007.

Οσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φτώχειας, προκύπτει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πως η συχνότητα εμφάνισης της απόλυτης φτώχειας μειώνεται όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο σπουδών. Ανέρχεται στο 8,2% για τους κατόχους απολυτηρίου δημοτικού και στο 4% εάν είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ