Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τίλερσον περιοδεύει στον Περσικό Κόλπο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον βρέθηκε ξανά χτες στο Κατάρ, προερχόμενος από το Κουβέιτ (μία από τις χώρες της περιοχής που διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή στη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο), το οποίο επίσης είχε επισκεφτεί για δεύτερη φορά την ίδια βδομάδα.

Καταριανά και άλλα αραβικά ΜΜΕ εμφάνιζαν τον Τίλερσον να έχει νέα συνάντηση με τους ομολόγους του από τις δύο χώρες, αλλά και τους ηγέτες Κατάρ και Κουβέιτ.

Προχτές, θυμίζουμε ότι ο Τίλερσον είχε βρεθεί στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με τους ομολόγους του από Σ. Αραβία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, από όπου όμως φαίνεται ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών χωρών χαρακτήρισαν «ανεπαρκές» το «μνημόνιο συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» που είχαν υπογράψει την Τρίτη οι ΗΠΑ και το Κατάρ, όπως και η απόφασή τους να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ντόχα.

Η αντιπαράθεση στην περιοχή, που εκδηλώθηκε με την επιβολή κυρώσεων κατά του Κατάρ, δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις σε ευρύτερες συνεργασίες, όπως έδειξαν δηλώσεις ορισμένων για την ανάγκη να επαναξιολογηθούν ορισμένες συμμετοχές στη «συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους» υπό τις ΗΠΑ.

Πάντως, στην Τζέντα, ο Τίλερσον συναντήθηκε και με την ηγεσία της χώρας, η οποία επιδοκίμασε τη «συνεχιζόμενη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Ιράν και Ομάν (που από την εκδήλωση της κρίσης στον Κόλπο δεν έχει πάρει θέση) συμφώνησαν να συσφίξουν περαιτέρω τη σχέση τους, όπως προκύπτει από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Ομάν, Γιουσούφ μπιν Αλαουί, στην Τεχεράνη. «Το Ιράν και το Ομάν έχουν εδώ και χρόνια αδελφικές σχέσεις και πρέπει να γίνει ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε αυτές να ενισχυθούν», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Από τη μεριά του ο Αλαουί φέρεται να υπογράμμισε πως «η ηγεσία της χώρας μας πιστεύει ότι οι δεσμοί μας πρέπει να αναπτυχθούν κι άλλο». Ο Ροχανί έσπευσε να τοποθετηθεί και για τον αποκλεισμό του Κατάρ, λέγοντας ότι «οι απειλές, η άσκηση πίεσης και η επιβολή αποκλεισμού σε γείτονες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, είναι εσφαλμένη μέθοδος και όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σημειώνουμε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της, γι' αυτό και η υποβάθμισή της μπήκε στη λίστα (που όμως η Ντόχα δεν έκανε δεκτή) ως προϋπόθεση για την εκτόνωση της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ