ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ
Λίγα ψίχουλα... σε πολλούς

Ογδόντα, από τα 166 που υπέβαλαν πρόταση, επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου επέλεξε να επιχορηγήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το συνολικό ποσό του 1.005.000 ευρώ, «με το σκεπτικό ότι σε καιρούς οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών όπως οι σημερινοί, η σχετική διάχυση αυτού του ποσού θα συμβάλει στην ενίσχυση της θεατρικής δημιουργίας και στη στήριξη του καλλιτεχνικού δυναμικού», όπως δηλώνει το ΥΠΠΟ με την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων. Βλέποντας όμως τα χρήματα που δίνονται αντιλαμβάνεται κανείς το γνωστό «κόλπο». Λίγα σε πολλούς - τι λίγα δηλαδή, ψίχουλα - για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες.

Με 35.000 ευρώ επιχορηγούνται: Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν - Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης, του Εντεν Φον Χόρβατ. «Ανοιχτή Πόρτα» - Ξένια Καλογεροπούλου - συμπαραγωγή με ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Καντίντ ή Η αισιοδοξία του Βολταίρου».

Με 30.000: «Δόλιχος» - Δημήτρης Τάρλοου - «Η αγριόπαπια» του Ιψεν. Με 25.000: «Μνήμη» - Μιχ. Βιρβιδάκης (Χανιά) «Το κατεστραμμένο δωμάτιο», κείμενο του Μάθιου Λέντον. Εταιρεία θεάτρου «Sforaris» - Γιάννης Καλαβριανός «Ιωάννα η τρελή ή ισπανικά νεκροταφεία». «Ιδέα» - Κωνσταντίνος Μπιμπής «Υπηρέτης 2 αφεντάδων» του Γκολντόνι. «Δραματικό Θέατρο» - Ρούλα Πατεράκη - «Η επίκληση της γοητείας» του Γιάννη Μαυριτσάκη.

Με 20.000: «Θέατρο Δωματίου» - Αντζελα Μπρούσκου «Εντα Γκάμπλερ» του Ιψεν. Θεατρικό σχήμα ΠΥΡ - Αργύρης Ξάφης «Molly Sweeney» του Μπράιαν Φρίελ. ΟΠΕΡΑ - Δανάη Σαριδάκη «Εδώ εμείς οι νεκροί» βασισμένο στη νουβέλα «Πέδρο Πάραμο» του Χουάν Ρούλφο. «Hands Up» σε συνεργασία με την ομάδα «Χρώμα» - Ιωάν. Κουκουράκη (Χανιά) «Ο γλάρος» του Τσέχοφ. «4Frontal» - Αθανάσιος Ζερίτης «Ο μισ@νθρωπος». «Στοά» - «Εμείς οι δυο» των Θ. Παπαγεωργίου - Κ. Καμπούρη. «Πράξη» - Βασίλης Πουλαντζάς «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Μπέργκμαν. «Θέατρο του Νέου Κόσμου» - Μίλτος Σωτηριάδης «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη - Χαβιαρά. «16 Anagnorisis» - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Δήμος Αβδελιώδης «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Σολωμού.

Με 15.000: «Νέα Σκηνή» - «Μετά την πρόβα» του Μπέργκμαν. «Κανιγκούντα» - «Τριστάνος» του Τόμας Μαν. «Odc Ensemble» - «Το σπήλαιο». Σημείο ΜΗΔΕΝ «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ. «Fratres collectiva» - Αριστείδης Σερβετάλης «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες. «The Helter Skelter Company» - «Wannsee» του Θ. Παπακωνσταντίνου. «Nova Melancholia» - Βασίλης Νούλας «Spleen» του Σαρλ Μποντλέρ. «Νάμα» - «Night alive Conor McPherson's». «Vasistas» - «Ο αληθινός» παραδοσιακό παραμύθι. «Νέο ελληνικό θέατρο» - Γ. Αρμένης Ο πατέρας του Στρίντμπεργκ. «Τόπος αλλού» - Νίκος Καμτσής «Οι δρόμοι του χιονιού» των Αλφρέντο Σαλαντίνι, Νίκου Καμτσή και Marek Kosciolek.

Με 12.000: Πειραματική Σκηνή Τέχνης - Νικηφόρος Παπανδρέου (Θεσσαλονίκη) «Η επανένωση της Κορέας» του Ζοέλ Πομερά. «Elephas Tiliensis» - «Η κυρία από τη θάλασσα/Είναι η θάλασσα ανοιχτή» του Ιψεν. Ομάδα Cartel - Βασίλης Μπισμπίκης «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου. «Anima», ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης - Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη - «Κάσσυ» του Ανδρέα Φλουράκη. Θέατρο «Σημείο» - Ιωάννα Μακρή «Φαίδρα» ένα βλέμμα πάνω στον παραβατικό έρωτα της Τσβετάγιεβα. ΘΕ.ΑΜ.Α. (θέατρο ατόμων με αναπηρία) Βασίλης Οικονόμου «Νεκράσοφ» του Σαρτρ.

Με 10.000: «Θέση» - «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες. «Εν δράσει» - «Ράφτης κυριών» του Φεϊντό. Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» - Ελλη Μερκούρη «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Ομάδα «de novo» - Γιάννης Στεφόπουλος «Επτά κόρες της Εύας». «Me We» - «Υστερόγραφο» της Κ. Μπερδέκα. «Χώρος» - Σίμος Κακάλας «Ανεμοδαρμένα Υψη». «Λυκόφως» - Γ. Λυκιαρδόπουλος «Ο Γάμος» της Μαρίας Μπράουν. «Σφενδόνη» - Αννα Κοκκίνου «Ο κήπος» των Γιέιτς, Ελιοτ, Βιζυηνού, Εντγκαρ Λι Μάστερς, Προυστ, Χατζή. «Θέατρο της Γης» - Νικόλαος Μάκας «8 ώρες και 35 λεπτά» της Φωτεινής Τσαλίκογλου. «Ιανός» - Κων/νος Αρβανιτάκης «Together we stand/divided we fall» των Μάξιμου Μουμούρη και Γ. Τζαβαρά. «Angelus Novus» - Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θεσσαλονίκη) «Η θυσία του Αβραάμ» του Κορνάρου. «The Kompany» - Χρήστος Πασσαλής «Το βιβλίο του εαυτού μου, κεφ. 1 Παράδεισος». «Ηθικόν Ακμαιότατον» - Θανάσης Σαράντος «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Σαίξπηρ. «Kart Productions» - Μαρία Ξανθοπουλίδου «Ο αμπιγιέρ» του Χάουαρντ. «Αργώ» - Αιμιλία Υψηλάντη «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου. «Blind Spot» - Μιχάλης Κωνσταντάτος «Βρικόλακες» του Ιψεν. «Μυθωδία» - Νίκος Χανιωτάκης «Λυσσασμένη γάτα» του Ουίλιαμς. «Αξάνα» - Τατιάνα Λύγαρη «Στάνμπουλ τρέιν» του Γκράχαμ Γκριν. «Inkal» - Βασίλης Μαυρογεωργίου «Τα μάτια του έρωτα» βασισμένο στο «Ονειρο» του Σαίξπηρ. «Τ3χνη» - Σοφία Φιλιππίδου «Η ιστορία του πρίγκιπα της κούμπα Ντάμπι» του Lenz. «Playroom ΑΜΚΕ» - Αρ. Σομπότης «Δεσποινίς Δυστυχία» του Τσιμάρα Τζανάτου. «Διασπορά» - Γιούλα Μπούνταλη «Καπνοτόπια» του Ερνεστ Κάλντγουελ. «Νέος Λόγος» - Φώτης Μακρής «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» του Χάινριχ Μπελ. «Κάτω από τη Γέφυρα» - Νίκος Δαφνής «Η γραμμή» του Ισραελ Χόροβιτς, κ.ά.

Αλλα 4 σχήματα επιχορηγούνται με 8.000, 4 με 7.000, 3 με 6.000 και 10 με 5.000.

«Ιων» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

«Ιων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη σε νέα μετάφραση, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στις 9 Αυγούστου και ώρα 19.00, με το φυσικό φως του ήλιου καθώς δύει, στο πλαίσιο του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων. Επί σκηνής ο φετινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, ερμηνεύοντας τον Ιωνα και 7 ακόμα ρόλους. Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτοπίο, ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος.

Ο «Ιων» του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1.622 στίχους. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από τον θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στο θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της Γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της, τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ιωνας.

Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη. Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη - Αρης Ασπρούλης. Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Ηχοτοπίο: Νίκος Τουλιάτος. Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας.

Οι παραστάσεις του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων θα παρουσιαστούν 9 και 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων ως αποτέλεσμα του εντατικού εργαστηρίου - camp που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων στις 20 του Ιούλη. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος.

ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ
Ανακοίνωση με αφορμή την αναστολή απεργίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ με αφορμή την απόφαση των δυνάμεων που πλειοψηφούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟΑ για αναστολή της 48ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο 29 και 30 Ιούλη με κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η ΔΑΣ καταγγέλλει τις πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που για άλλη μια φορά, καταλύοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία, ανέστειλαν τη 48ωρη παναττική απεργιακή κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει για τις 29 - 30/7 με κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων.

Με μια "λιτή" ανακοίνωση της ΕΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χωρίς να ειδοποιήσουν το εκλεγμένο μέλος της ΔΑΣ, μας ανακοίνωσαν, μέσω μηνυμάτων (!!), πως ανέστειλαν την απεργία γιατί η υπουργός δέχτηκε όλα τα αιτήματα που έθεσαν στο εξώδικο.

Ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός κάνοντας "παιχνίδια" δύναμης και εξουσίας, υπονομεύει τις συλλογικές διαδικασίες (αποφάσεις οργάνων, Γενικές Συνελεύσεις εργαζομένων, απεργίες κ.τ.λ) και προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία στο όνομα των εργαζομένων, χωρίς τους εργαζόμενους. Με "κοινωνικούς διαλόγους ημετέρων" "κεκλεισμένων των θυρών" και πλαστές αντιπαραθέσεις με την πολιτική ηγεσία, εξαπατούν τους εργαζόμενους πως μέσω της "ανάθεσης" επιλύονται όλα τα προβλήματα. Με εκφυλιστικές τακτικές προκηρύσσουν απεργίες και από την πρώτη στιγμή φροντίζουν για την αποτυχία τους. Οι πλειοψηφούσες δυνάμεις της ΠΟΕ ΥΠΠΟ αποτελούν μόνιμο εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων, στην ταξική γραμμή συσπείρωσης.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, βγάζουμε συμπεράσματα. Απομονώνουμε παρατάξεις και ηγεσίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποφεύγουμε τις νέες παγίδες που στήνουν, προκειμένου να σύρουν τους εργαζόμενους σε κινήματα άσφαιρα, που θα εκτονώνουν την αγωνιστική διάθεση και θα εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα. Το μέλλον και η προοπτική μας βρίσκεται στον οργανωμένο ταξικό ανυποχώρητο αγώνα, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αυτόν το δρόμο βαδίζει και σε αυτόν καλεί όλη την εργατική τάξη».

Αποχώρηση του διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), λόγω του ιδιαιτέρως βεβαρημένου προγράμματος των διεθνών χορογραφικών του υποχρεώσεων, οι οποίες δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στις διοικητικές υποχρεώσεις και τις αρμοδιότητες της διεύθυνσης του Μπαλέτου. Οπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με την ΕΛΣ ως Φιλοξενούμενος Χορογράφος (Resident Choreographer) του Μπαλέτου και θα παρουσιάσει δύο χορογραφίες του, στις δύο επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ για το 2017/18, όπως αυτό προγραμματίστηκε από τον Αντώνη Φωνιαδάκη και θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι παραγωγές που έχουν ανακοινωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ