ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάπτυξη στηριγμένη στην εκμετάλλευση δίχως οφέλη για το λαό

Περιοδεία στο εργοτάξιο του TAP στην Παραλίμνη Πέλλας πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Ιούλη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ.

Παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία για να μην έρθει σε άμεση επαφή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος με τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοταξίου, τελικά μίλησε μαζί τους.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο TAP είναι ένα από τα πολυδιαφημισμένα έργα, αποτελώντας «πρότυπο» ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης, όμως, που στηρίζεται σε θέσεις εργασίας για λίγους μήνες, χτισμένες πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους όλων των προηγούμενων ετών, με μεροκάματο κοντά στα 30 ευρώ, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας και περιπλάνηση από το ένα εργοτάξιο στο επόμενο, χωρίς δικαιώματα, με υποχρεωτικές άδειες, θέσεις εργασίες που στη φάση λειτουργίας του αγωγού θα μειωθούν από 3.000 σε 200.

Σημείωσε πως αυτή η «ανάπτυξη», που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών, δεν θα φέρει οφέλη ούτε για τον ελληνικό λαό, μιας και το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να είναι φτηνό για τις λαϊκές οικογένειες της χώρας, ενώ και οι διάφορες «ευεργεσίες» και χορηγίες που κάνει η επιχείρηση στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. ασθενοφόρα κ.ά.) αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου πλούτου που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν για το αν πραγματικά η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, μέσω του αγωγού TAP, ευνοεί τον ελληνικό λαό, εξηγώντας ότι το κυνήγι του κέρδους - όπως γίνεται και στην περίπτωση του αγωγού αερίου, γιατί πρόκειται για μία καπιταλιστική επιχείρηση - δεν έχει όρια και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβύη και αλλού συνδέονται με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Επίσης, τους κάλεσε να σκεφτούν «τι μπαίνει πραγματικά εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, την ώρα που κάποιοι χτίζουν αμύθητες περιουσίες», εξηγώντας ότι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τους καπιταλιστές είναι η αιτία που βάζει φρένο στην κάλυψη των αναγκών του λαού.

Ολοκληρώνοντας, είπε: «Η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η συμπόρευση και η διεκδίκηση με το ΚΚΕ της ανάκτησης όλων των απωλειών των προηγούμενων ετών, με κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας, με διεκδίκηση της πραγματικής εξουσίας του λαού.

Μια εξουσία όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο συγκεντρωμένο πλούτο, στο φυσικό πλούτο, στη γη και η κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη αξιοποίησή τους θα γίνονται με στόχο την κοινωνική ευημερία και όχι το ατομικό, καπιταλιστικό κέρδος».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Το έργο παραδίδεται, τα διόδια ξεκινούν

Η ολοκλήρωση με την παράδοση και των τελευταίων 14 χλμ. της Ιονίας Οδού στην κυκλοφορία, την ερχόμενη Πέμπτη, έρχεται ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων της Κλόκοβας, όπως και των πλευρικών σταθμών στον ανισόπεδο κόμβο Μεσολογγίου, με κόστος για τους οδηγούς ΙΧ 2,95 και 1,25 ευρώ αντίστοιχα. Την ανακοίνωση έκανε χτες η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, λίγες μόλις μέρες μετά τα εγκαίνια που είχε πραγματοποιήσει ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ανακηρύσσοντας ως πραγματικούς ιδιοκτήτες των νέων αυτοκινητοδρόμων τους... πολίτες.

Προσωρινά, οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα πληρώνουν οι οδηγοί για τη διαδρομή από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα είναι αυτοί στην Κλόκοβα, που τίθενται σε λειτουργία από σήμερα το βράδυ, και στο Αγγελόκαστρο, όπου λειτουργούν ήδη από τον περασμένο Απρίλη. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους δύο επιπλέον μετωπικοί σταθμοί, του Τερόβου και του Μενιδίου, αυξάνοντας έτσι το συνολικό κόστος της διαδρομής από το Αντίρριο στα Ιωάννινα για ΙΧ στα 12,45 ευρώ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων Γαβρολίμνης, Αρτας και Γοργόμυλου, με τα οποία ολοκληρώνεται το σύστημα χρέωσης της Ιονίας Οδού.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές των διοδίων στα μετωπικά διόδια της Κλόκοβας διαμορφώνονται για δίκυκλα - τρίκυκλα σε 2,05 ευρώ, για ελαφρά οχήματα 2,95 ευρώ, για φορτηγά ως 4 άξονες 7,45 ευρώ και για μεγαλύτερα οχήματα 10,40 ευρώ. Αντίστοιχα, στα πλευρικά διόδια Μεσολογγίου οι τιμές διαμορφώνονται ανά κατηγορία σε 0,85 ευρώ, 1,25 ευρώ, 3,10 ευρώ, 4,40 ευρώ. Συνολικά το κόστος του ταξιδιού από Αθήνα - Ιωάννινα, μαζί με την χρήση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου που είναι 13,30 ευρώ για οδηγούς ΙΧ, θα κοστίζει 37,25 ευρώ.

Την ίδια η στιγμή, η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το υψηλό κόστος των διοδίων στους νέους αυτοκινητόδρομους στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στις αρχικές συμβάσεις του 2006 - 2007, όπως και στην αναθεώρησή τους το 2013. Φυσικά, αποσιωπά το γεγονός ότι είναι αυτή που εκτέλεσε με «θρησκευτική ευλάβεια» τα «συμφωνηθέντα» με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εξασφάλισε εξτρά χρηματοδότηση περί τα 400 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον για την επανέναρξη των εργασιών, ενώ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού την φορτώνει εκ των προτέρων με διόδια σε όλο της το μήκος, για να την καταστήσει πιο «ελκυστική» στους υποψήφιους επενδυτές...

Παράλληλα, συνεχίζει την προπαγανδιστική σπέκουλα αναφορικά με την καθιέρωση του αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων από το 2018, που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα θα κρατήσει, δήθεν, χαμηλά τις τιμές των διοδίων. Στην πραγματικότητα, οι όμιλοι που θα εκμεταλλεύονται για την επόμενη 30ετία τους αυτοκινητόδρομους έχουν εξασφαλισμένα ετήσια έσοδα βάσει των συμβάσεων και οι όποιες αλλαγές επέλθουν με το σύστημα της ηλεκτρικής χρέωσης το μόνο που θα κάνουν είναι η ανακατανομή του κόστους μεταξύ των χρηστών των δρόμων. Επιπλέον, όπως ανέφερε σε προχτεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξάνεται ο χρόνος παραχώρησης της εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου, όταν μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος, επομένως και τα έσοδα των εταιρειών.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 9 μ.μ., στο Αλιβέρι στην ταράτσα των γραφείων του ΚΚΕ (Κ. Κάλλα 4) προβάλλεται η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι».

Αύριο, Τετάρτη:

-- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στις Αγίες Παρασκιές, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Ηρακλείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Διδάγματα για το σήμερα», με ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου:

-- Στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Μανταμάδου Λέσβου καλεί σε λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα του Χιωτέλλη (στο Μανταμάδο).

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου:

-- Στις 6 μ.μ., στην Ικαρία, στη θέση «Πελεκητό» Καραβοστάμου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για τους Ικαριώτες μαχητές του ΔΣΕ. Θα τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια από νεολαίους του Καραβοστάμου.

-- Στις 8.30 μ.μ., στο Δήλεσι, στην πλατεία, διοργανώνεται λαϊκό γλέντι με χορό, τραγούδια, φαγητό και κρασί για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες της περιοχής.

-- Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ., με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή Ηρακλείου.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου:

-- Στις 8.30 μ.μ., στην Ικαρία, στο Καραβόσταμο (Ρέμα), σε εκδήλωση για τον ΔΣΕ θα μιλήσει στέλεχος της ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

-- Οι ΚΟ Αιγιάλειας καλούν σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στα Ψηλά Αλώνια.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου:

Στις 11 π.μ., η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, καταθέτει στεφάνια στο κοινοτάφιο έξω από τη Λέκκα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκλεισαν οι συμμετοχές για την εκδρομή στον Γράμμο

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ ενημερώνει ότι έκλεισε ο κατάλογος για τη συμμετοχή στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στον Γράμμο, στο χωριό Θεοτόκος, και για τη διήμερη εκδρομή στην περιοχή, την Παρασκευή 18 Αυγούστου και το Σαββάτο 19 Αυγούστου. Τα πούλμαν της ΚΟΑ θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 9.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη

Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνοντας τη μετάβαση στα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στον Γράμμο, το Σάββατο 19 Αυγούστου, δρομολογεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου, στις 7.30 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Για συμμετοχές απευθύνεστε στις Οργανώσεις της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2310 286546.

Για τα 44 χρόνια από το θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη

Σήμερα Τρίτη, 1η Αυγούστου, συμπληρώνονται 44 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, στις 10 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ