ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ
Συνεχίζονται τα κρούσματα αυθαιρεσίας

Αλλο ένα κρούσμα αυταρχισμού έρχεται να προστεθεί στη λίστα αυθαιρεσιών και παρεμβάσεων στη θεραπευτική διαδικασία από τη διορισμένη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Ιούλη 2017, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στο Σωματείο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, υπεύθυνη ψυχίατρος της Μονάδας Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης, που εδρεύει στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας, πληροφορήθηκε με φαξ από τη διοίκηση του Οργανισμού ότι από Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 παύεται από υπεύθυνη και μετακινείται σε άλλη μονάδα.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα προσχήματα που χρησιμοποίησε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ήταν ανυπόστατα (του τύπου, «αναποτελεσματικότητα στο χειρισμό διενέξεων μεταξύ μελών του προσωπικού της Μονάδας»). «Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τη διοίκηση χωρίς να ακολουθηθεί καμία διαδικασία διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως ευαγγελίζονται τα τελευταία τρία χρόνια που διοικούν, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει εισήγηση του αρμοδίου τμήματος, αλλά δεν διενεργήθηκε και κανενός είδους έρευνα, π.χ. ΕΔΕ (την οποία είχε ζητήσει εγγράφως άλλωστε η υπεύθυνη της Μονάδας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρόβλημα στη Μονάδα). Αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί η απόφαση, καθώς αποφασίστηκε η γιατρός να απομακρυνθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα και να αντικατασταθεί από άλλο συνάδελφο (...) που αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι εκλεγμένο μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων (ΕΠΕΣΥ) και το Σωματείο κάνει λόγο για εκδικητική απόφαση, συνδέοντας την παύση της με την αντίδραση που προκάλεσε συγκεκριμένο κείμενο της ΕΠΕΣΥ, το οποίο αφορούσε την αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας χρήση ξηρών αντιδραστηρίων που μειώνουν την ακρίβεια των απαραίτητων για μονάδες υποκατάστασης τοξικολογικών ελέγχων, τους τρόπους λειτουργίας της Μονάδας και καταγγελία επιλεκτικών παρεμβάσεων της Διοίκησης σε θεραπευτικά θέματα των μονάδων. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι κρούουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ τα οποία μετατρέπονται σε φτηνά προγράμματα χαμηλών προδιαγραφών, χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι παρά τις διακηρύξεις της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ότι στόχος των νέων καινοτόμων δράσεων είναι η απεξάρτηση, στην πραγματικότητα, αλλάζοντας τους όρους και τους κανόνες των προγραμμάτων οδηγούν πολύ περισσότερο και στην παράλληλη χρήση και στην αναπαραγωγή «πρακτικών πιάτσας» εντός των προγραμμάτων.

Η Εμμυ Κουτσοπούλου, η εργαζόμενη για την οποία γίνεται ο λόγος, θα κινηθεί νομικά, ήδη έχει υποβάλει ένσταση στον Οργανισμό και δηλώνει αποφασισμένη να μην αποδεχτεί την κατάσταση και να αντιπαλέψει τις πρακτικές της διοίκησης.

Επιχείρηση εντοπισμού σκάφους με μετανάστες

Το πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της Ρόδου

Eurokinissi

Το πλοίο που εντοπίστηκε ανοιχτά της Ρόδου
Σε εξέλιξη ήταν από χτες το μεσημέρι επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Μυκόνου, για τον εντοπισμό λέμβου στην οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το ΛΣ, πιθανόν κάποιος από τους επιβαίνοντες στη λέμβο, μέσω κινητού τηλεφώνου, ζήτησε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμούς κλήσης 112. Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό τους συμμετείχαν τρία πλωτά του Λιμενικού, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, στη διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων, που επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, προέβησαν τις χτεσινές πρώτες πρωινές ώρες στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Παναγιάς Οινουσσών Χίου. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από ναυαγοσωστικό σκάφος στο λιμάνι της Χίου. Επίσης, στη σύλληψη δύο δουλεμπόρων, οι οποίοι με πολυεστερικό σκάφος είχαν αποβιβάσει το πρωί 11 μετανάστες και πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Κρεμαστής στη Ρόδο, προχώρησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Οι δουλέμποροι μαζί με τους μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. Οπως ανακοίνωσε το ΛΣ, το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 93 πρόσφυγες - μετανάστες σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Χίου και Σάμου.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αύριο, Παρασκευή

Στο Αλιβέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και λαϊκό γλέντι.

Στο Ποδοχώρι Καβάλας, στο «Τζιρίφ», στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Στην Ικαρία, στο Μονοκάμπι, με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου

Στο Λιτόχωρο, στις 8.30 μ.μ., στο θεατράκι, στο πάρκο. Θα μιλήσει η Ρούλα Γεωργιάδη, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Πιερίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μoυσικοθεατρικό αφιέρωμα της ΚΝΕ στα «Μακρονησιώτικα» του Γιάννη Ρίτσου και συναυλία.

Στην Ερέτρια, στην κεντρική πλατεία. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου

Στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 8 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο, προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αγωνιστικά και προοδευτικά τραγούδια από τοπικά μουσικά σχήματα, έκθεση πολιτικού, λογοτεχνικού και παιδικού βιβλίου.

Νεκροί 13 άνθρωποι από τροχαία τον Ιούλη στην Αττική

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 597 τραυματίστηκαν σε 495 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που έγιναν, συνολικά, τον Ιούλη στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, σημειώθηκαν 12 τροχαία δυστυχήματα με 13 νεκρούς, 27 ατυχήματα με αντίστοιχους σοβαρά τραυματίες και 456 με 570 ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση προτεραιότητας και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Αττικής βεβαιώθηκαν 22.092 παραβάσεις, από τις οποίες 870 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

-- 674 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 85 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος

-- 1.946 για παράβαση ορίου ταχύτητας

-- 381 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

-- 698 για χρήση κινητού τηλεφώνου

-- 363 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

-- 1.611 για μη χρήση προστατευτικού κράνους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «ΣΕΦΕΡΗΣ»
«Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση»

Στην «αντιπαράθεση» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την αλλαγή του τρόπου επιλογής σημαιοφόρων που περιλαμβάνεται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Σεφέρης».

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «η "αντιπαράθεση" λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από τη στιγμή που το Π.Δ. αφήνει άθικτα το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των σχολικών γιορτών, κατοχυρώνει τη λειτουργία πληθωρικών τμημάτων, ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στο ολοήμερο (βλ. κατάργηση υπεύθυνου εκπαιδευτικού), παγιώνει το καθεστώς των γενικευμένων αναθέσεων για τα μαθήματα των ειδικοτήτων, δηλαδή την "ιδιαίτερα σύγχρονη" παιδαγωγική αντίληψη "όλοι να τα κάνουν όλα", με αποτέλεσμα την αδιοριστία και τις απολύσεις χιλιάδων συναδέλφων, αναθέτει τον καθορισμό των ορίων της σχολικής περιφέρειας (άρα και τις συγχωνεύσεις τμημάτων) στον Διευθυντή Εκπαίδευσης».

«Για μας τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών, η οργάνωση της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, η πάλη για μόρφωση, δουλειά και ζωή στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας είναι μονόδρομος. Βήμα πίσω από αυτό δεν κάνουμε», σημειώνει ο Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ