ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ολα, εδώ και τώρα

Επιδιώκοντας να αποσπάσουν όσο γίνεται περισσότερα προνόμια, από έναν κατάλογο που συνεχώς μεγαλώνει, η ηγεσία του ΣΕΒ έφτασε χτες στο σημείο να αναρωτηθεί δημόσια αν η κυβέρνηση είναι «αδιάφορη ή ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση»!

Την επιτάχυνση, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, αξίωσε και πάλι χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Βέβαια, η επιτακτική προτροπή της ηγεσίας των βιομηχάνων για την περαιτέρω σκλήρυνση της ήδη αντιλαϊκής πολιτικής, προς όφελός τους, είναι δεδομένη και διαχρονική. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι από μέρα σε μέρα, οι βιομήχανοι εντείνουν τις πιέσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αφήνουν και υπονοούμενα, για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση, έτσι όπως επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η χτεσινή καθιερωμένη συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΒ με τους εκπροσώπους τους Τύπου, μετατράπηκε σε ένα «κατηγορώ» των βιομηχάνων για τους ρυθμούς εφαρμογής των ειλημμένων αποφάσεων αντιλαϊκής κατεύθυνσης. Με την επαναδιατύπωση του «αιώνιου παραπόνου» τους (σ.σ. έτσι ακριβώς) ότι η κυβέρνηση δεν τους «συμβουλεύεται στα πλαίσια των κοινωνικών εταίρων»... απαίτησαν τη δημιουργία ενός μόνιμου «εθνικού στόχου», που, όταν τον επιτυγχάνουμε, τότε να θέτουμε και άλλο και άλλο. Επ' αυτού, πιο παραστατικός ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος σημείωσε: «Να θέσουμε έναν εθνικό στόχο. Να σημάνει εθνικός συναγερμός. Εθνικός στόχος δεν μπορεί να είναι η κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, εντάξει ας γίνει και αυτό, αλλά πρέπει να θέσουμε άλλες προτεραιότητες». Ποιες θα είναι αυτές οι προτεραιότητες; Η μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοβιομηχάνων.

Η μόνιμη - το τελευταίο διάστημα - κριτική των βιομηχάνων για την πορεία του κυβερνητικού έργου, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και κατ' επέκταση των βιομηχάνων. Απλώς, οι βιομήχανοι τα απαιτούν «όλα εδώ και τώρα», ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων διά της πλαγίας οδού. Σ' αυτό το επίπεδο ασκούνται οι πιέσεις και η όποια κριτική (άλλωστε το ομολογεί ο ΣΕΒ) δεν έγκειται στο αν είναι ορθή η ασκούμενη πολιτική. Απλώς η κριτική γίνεται για το ρυθμό εφαρμογής της πολιτικής.

Το παραπάνω γίνεται ακόμα πιο σαφές όταν οι βιομήχανοι αναφέρονται στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στην επικείμενη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Για το μεν πρώτο, αναφέρουν ότι ο νέος αντεργατικός νόμος που ψηφίστηκε δημιουργεί φοβία και ανασφάλεια στις επιχειρήσεις, αφού δεν επιτρέπει την ευελιξία στην αγορά εργασίας στο βαθμό που απαιτεί ο ΣΕΒ. Τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο 2874, ο Ν. Αναλυτής τον χαρακτήρισε «οπισθοδρόμηση». Οχι βέβαια για τους εργαζόμενους, αλλά για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Για το δεύτερο ζήτημα, που αφορά την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, ο Ν. Αναλυτής δεν έκρυψε την ανησυχία του, από το ενδεχόμενο η εφαρμογή των μέτρων να προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και έχουμε την αίσθηση ότι αν όλα επιδιωχτούν εντός δύο μηνών ότι θα είναι κάτι το επικίνδυνο. Πολύ φοβούμαστε ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, θα περιοριστεί σε μπαλώματα»!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, κωδικοποιώντας τις επιδιώξεις - αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου στη μετά-ΟΝΕ εποχή, άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα! Είπε συγκεκριμένα: «Η ταχύτητα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν μπούμε στην ΟΝΕ. Εχουμε πάρα πολύ δρόμο να κάνουμε», καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την οικονομία και όχι με την πολιτική, εννοώντας την εσωκομματική κρίση του ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αξιώνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Η ηγεσία του ΣΕΛΠΕ αποφάσισε να επεκτείνει σε όλα τα πολυκαταστήματα - σε πρώτη φάση της οδού Ερμού - το συνεχές ωράριο (9 π.μ. έως 9 μ.μ.) και επανέφεραν την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την επέκταση σε όλα τα πολυκαταστήματα - κατ' αρχάς της Ερμού - της συνεχούς λειτουργίας από το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 6.00 το απόγευμα το Σάββατο, αποφάσισε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που εκπροσωπεί το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Παράλληλα, οι μεγαλέμποροι «ξαναζεσταίνουν» απροκάλυπτα την αξίωσή τους για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχοντας στο πλευρό τους την κυβέρνηση που τους ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Στην πράξη με απόφαση του ΣΕΛΠΕ από τη Δευτέρα όλα τα πολυκαταστήματα της οδού Ερμού στο κέντρο της Αθήνας θα εξαντλούν και το τελευταίο λεπτό που προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε, ότι πρόκειται για την απόφαση που συνυπέγραψαν πριν από μερικά χρόνια ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ενάντια στα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων.

Στα σχέδιά τους οι μεγαλέμποροι βρίσκουν ένθερμους συμπαραστάτες τόσο την ίδια την κυβέρνηση που κατά καιρούς δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της να ανοίξει το δρόμο για την «απελευθέρωση» της κυριακάτικης εργασίας όσο και στην προκειμένη περίπτωση το Δήμο Αθηναίων που θα υποστηρίξει έμπρακτα την «πρωτοβουλία» του ΣΕΛΠΕ με φιέστες στο πεζόδρομο της Ερμού.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου του εμπορίου διευκρινίζουν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς προτίθενται να επεκτείνουν την «πρωτοβουλία» τους και σε άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Παράλληλα, για άλλη μια φορά δηλώνουν απροκάλυπτα ότι στόχος τους είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «ένας δρόμος σαν την Ερμου σε μια μεγαλούπολη και πρωτεύουσα σαν την Αθήνα, δεν επιτρέπεται να μένει "νεκρός" οποιαδήποτε μέρα της βδομάδας».

Από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας η Μ. Τσαγκατάκη, μέλος της απερχόμενης διοίκησης, κατήγγειλε ότι «είναι γνωστά και επαναλαμβάνονται με κάθε ευκαιρία τα σχέδια των μεγαλεμπόρων τόσο για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όσο και για λειτουργία των καταστημάτων σε εικοσιτετράωρη βάση. Γνωστή είναι και η κυβερνητική προθυμία να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους και επειδή συναντάει εμπόδια στη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου, επιχειρεί να το περάσει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να είναι σίγουροι όμως, επιχειρηματίες και κυβέρνηση ότι θα βρουν και πάλι αντιμέτωπο το συνδικαλιστικό κίνημα σε τέτοιες μεθοδεύσεις».

Ανοιξαν τους ασκούς του Αιόλου με τα αιολικά πάρκα

Οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν καταλάβει με τους πυλώνες ανεμογεννητριών τις καλύτερες βουνοκορφές της Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ( Του ανταποκριτή μας).-

Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε! Αυτή η σοφή λαϊκή παροιμία ταιριάζει απόλυτα στο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που όρισαν οι κυβερνώντες, με βάση το οποίο ιδρύονται και λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτά που διαδραματίζονται στην Εύβοια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο 2ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος (από ιδιώτες) για υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης ΑΠΕ. Ο υπουργός είπε ότι έχουν υποβληθεί 306 αιτήσεις για έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12.242 GW. Το 83,5% περίπου, αφορά ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά πάρκα, από τα οποία το 27% ή 2.764 GW αφορούν στη Στερεά.

Στην περίπτωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα μάς αφορά η περιφέρεια Στερεάς και ειδικότερο ο νομός της Εύβοιας που, ήδη, ιδιωτικές εταιρίες έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν, προκλητικά, θα λέγαμε, απέναντι στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Εταιρίες όπως η «ΡΟΚΑΣ» και «ΤΕΡΝΑ» (κατέχουν το πλειοψηφικό μερίδιο της «αγοράς» αιολικής ενέργειας στην Εύβοια) με την ανοχή, συνενοχή και στήριξη των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ (και συνολικά της κυβέρνησης), έχουν «καταλάβει» τις πιο «αεράτες βουνοπλαγιές» από την Κύμη μέχρι την Κάρυστο, δηλαδή όλη τη Νοτιοκεντρική Εύβοια.

Ειδικότερα, στην επαρχία Καρυστίας το κακό έχει παραγίνει. Και ακόμα είναι η αρχή. Μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί 31 αιολικά πάρκα (350 πυλώνες ανεμογεννητριών) συνολικής ισχύος 273,77 ΜW (σχετικά ακόμα μικρή ισχύς), ενώ έχουν υποβληθεί 107 αιτήσεις για εγκατάσταση 3.000 ανεμογεννητριών συνολικά. Καταλαβαίνει ο καθένας το μέγεθος της έκτασης, αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επέλθει (αφού οι ιδιώτες έχουν εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ακόμα και σε εκτάσεις που έχουν υπαχθεί στο ΝΑΤΟΥΡΑ). Βέβαια, δε γεννάται πρόβλημα για τους ίδιους, αφού υπολογίζουν σε σίγουρα και μεγάλα κέρδη.

Η κυβέρνηση απλός... παρατηρητής

Το πώς βιώνουν την «κατακτητική επέλαση» των «βιομηχάνων του... αέρα» οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, που άργησαν μεν, αλλά άρχισαν να εκδηλώνονται. Αυτό ανάγκασε και τους τοπικούς «άρχοντες» των δήμων (προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ), που δέχονται την «επίθεση», να πουν προς την κυβέρνηση «κάντε κάτι». Γιατί μπορεί μεν η κυβέρνηση (σαν πολιτικός εκφραστής αυτών των συμφερόντων) να δημιούργησε το γενικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας της «αγοράς» εκμετάλλευσης του αέρα, τις λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές όμως τις άφησε να τις διαμορφώσουν οι δυνάμεις αυτής της «αγοράς», δηλαδή οι ίδιες οι εταιρίες.

Ετσι, χωρίς την ύπαρξη μέχρι σήμερα χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού των περιοχών εγκατάστασης, ο κάθε ιδιώτης επιλέγει το μέρος, καταρτίζει «μελέτη και παίρνει την άδεια απευθείας από τα υπουργεία Ανάπτυξης ΠΕΧΩΔΕ. Το τι θα πουν Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση λίγο ενδιαφέρει τους ιδιώτες. Εκ των υστέρων και λίαν προσφάτως, «θυμήθηκαν» στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχει και ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο καθορισμός περιοχών εγκατάστασης και ανέθεσαν, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς, τη σύνταξη μελέτης.

Βέβαια, αφού άφησαν πρώτα να εξελιχθεί η βίαιη και άναρχη εγκατάσταση των ιδιωτικών αιολικών πάρκων, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» την επιβίωση των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας, την απασχόλησή τους με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τα λατομεία, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία (από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία) των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ