Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιξαν τους ασκούς του Αιόλου με τα αιολικά πάρκα

Οι ιδιωτικές εταιρίες έχουν καταλάβει με τους πυλώνες ανεμογεννητριών τις καλύτερες βουνοκορφές της Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ( Του ανταποκριτή μας).-

Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε! Αυτή η σοφή λαϊκή παροιμία ταιριάζει απόλυτα στο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που όρισαν οι κυβερνώντες, με βάση το οποίο ιδρύονται και λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτά που διαδραματίζονται στην Εύβοια. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πριν λίγες μέρες στο 2ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος (από ιδιώτες) για υλοποίηση έργων εκμετάλλευσης ΑΠΕ. Ο υπουργός είπε ότι έχουν υποβληθεί 306 αιτήσεις για έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12.242 GW. Το 83,5% περίπου, αφορά ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά πάρκα, από τα οποία το 27% ή 2.764 GW αφορούν στη Στερεά.

Στην περίπτωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα μάς αφορά η περιφέρεια Στερεάς και ειδικότερο ο νομός της Εύβοιας που, ήδη, ιδιωτικές εταιρίες έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν, προκλητικά, θα λέγαμε, απέναντι στο περιβάλλον και στους ανθρώπους. Εταιρίες όπως η «ΡΟΚΑΣ» και «ΤΕΡΝΑ» (κατέχουν το πλειοψηφικό μερίδιο της «αγοράς» αιολικής ενέργειας στην Εύβοια) με την ανοχή, συνενοχή και στήριξη των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ (και συνολικά της κυβέρνησης), έχουν «καταλάβει» τις πιο «αεράτες βουνοπλαγιές» από την Κύμη μέχρι την Κάρυστο, δηλαδή όλη τη Νοτιοκεντρική Εύβοια.

Ειδικότερα, στην επαρχία Καρυστίας το κακό έχει παραγίνει. Και ακόμα είναι η αρχή. Μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί 31 αιολικά πάρκα (350 πυλώνες ανεμογεννητριών) συνολικής ισχύος 273,77 ΜW (σχετικά ακόμα μικρή ισχύς), ενώ έχουν υποβληθεί 107 αιτήσεις για εγκατάσταση 3.000 ανεμογεννητριών συνολικά. Καταλαβαίνει ο καθένας το μέγεθος της έκτασης, αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα επέλθει (αφού οι ιδιώτες έχουν εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ακόμα και σε εκτάσεις που έχουν υπαχθεί στο ΝΑΤΟΥΡΑ). Βέβαια, δε γεννάται πρόβλημα για τους ίδιους, αφού υπολογίζουν σε σίγουρα και μεγάλα κέρδη.

Η κυβέρνηση απλός... παρατηρητής

Το πώς βιώνουν την «κατακτητική επέλαση» των «βιομηχάνων του... αέρα» οι κάτοικοι της περιοχής, φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, που άργησαν μεν, αλλά άρχισαν να εκδηλώνονται. Αυτό ανάγκασε και τους τοπικούς «άρχοντες» των δήμων (προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ), που δέχονται την «επίθεση», να πουν προς την κυβέρνηση «κάντε κάτι». Γιατί μπορεί μεν η κυβέρνηση (σαν πολιτικός εκφραστής αυτών των συμφερόντων) να δημιούργησε το γενικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας της «αγοράς» εκμετάλλευσης του αέρα, τις λεπτομέρειες και τις προδιαγραφές όμως τις άφησε να τις διαμορφώσουν οι δυνάμεις αυτής της «αγοράς», δηλαδή οι ίδιες οι εταιρίες.

Ετσι, χωρίς την ύπαρξη μέχρι σήμερα χωροταξικού σχεδιασμού και καθορισμού των περιοχών εγκατάστασης, ο κάθε ιδιώτης επιλέγει το μέρος, καταρτίζει «μελέτη και παίρνει την άδεια απευθείας από τα υπουργεία Ανάπτυξης ΠΕΧΩΔΕ. Το τι θα πουν Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση λίγο ενδιαφέρει τους ιδιώτες. Εκ των υστέρων και λίαν προσφάτως, «θυμήθηκαν» στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ότι υπάρχει και ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο καθορισμός περιοχών εγκατάστασης και ανέθεσαν, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς, τη σύνταξη μελέτης.

Βέβαια, αφού άφησαν πρώτα να εξελιχθεί η βίαιη και άναρχη εγκατάσταση των ιδιωτικών αιολικών πάρκων, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» την επιβίωση των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας, την απασχόλησή τους με τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, τα λατομεία, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία (από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία) των κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ