Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τώρα τους ζητάνε αυτοπεριορισμό!

Να εξωθήσει τους αγρότες να περιορίσουν από μόνοι τους την παραγωγή βαμβακιού επιχειρεί διά της πλαγίας το υπουργείο Γεωργίας. Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε μια «πονηρή» ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι παραγωγοί καλούνται να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν προς καλλιέργεια». Κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μέχρι τώρα.

Ο υφυπουργός Γεωργίας στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από το Δεκέμβρη του 2000 ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για τη λήψη μέτρων μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης κατά 5% με βάση το μέσο όρο της πενταετίας 1995/1999. Πρόσθεσε επίσης ότι στις 23/3/2001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως προϊόν διεπαγγελματικής συμφωνίας. Εκτός αυτών ο υφυπουργός επισημαίνει ότι στο τέλος του Απρίλη θα ψηφιστεί στις Βρυξέλλες ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο Βαγ. Αργύρης έβγαλε χτες αυτή την ανακοίνωση, ενώ η σχετική εντολή για να δηλώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί πόσα στρέμματα βαμβάκι θα καλλιεργήσουν φέτος στάλθηκε από τα κεντρικά του Οργανισμού Βάμβακος στις περιφερειακές υπηρεσίες, την περασμένη Παρασκευή. Και η προθεσμία που δόθηκε για να γίνουν οι προκαταβολικές δηλώσεις πρόθεσης καλλιέργειας από τους παραγωγούς, είναι πέντε εργάσιμες μέρες, δηλαδή μέχρι αύριο.

Αυτό πάντως που φαίνεται είναι πως με τη δημοσιοποίηση της χτεσινής ανακοίνωσης, ο υφυπουργός Γεωργίας επιχειρεί να δημιουργήσει ψυχολογικό κλίμα εθελοντικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Κι αν τα στοιχεία που θα φτάσουν την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα δείξουν τα ότι στρέμματα που πρόκειται να καλλιεργηθούν εξυπηρετούν τους στόχους της κυβέρνησης, τότε μάλλον δε θα ανακοινώσει περαιτέρω ενέργειες. Οπως για παράδειγμα, την έκδοση της εφαρμοστικής εγκύκλιου που θα καθορίζει πώς θα γίνει στην πράξη ο περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας.

Εκτιμάται επίσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει τώρα έξω την ουρά της, χωρίς υπάρξουν πολλές πολλές αντιδράσεις από τους παραγωγούς, καθώς και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας φαίνεται να ποντάρει στο γεγονός ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας θα εξαναγκάσει τους βαμβακοπαραγωγούς να σπείρουν αναγκαστικά λιγότερα στρέμματα, φέτος. Βέβαια, το ερώτημα με τι θα σπείρουν οι αγρότες τα στρέμματα που καλούνται να κόψουν από το βαμβάκι και με τι θα ποτίσουν όλες τις καλλιέργειές τους ποσώς απασχολεί την κυβέρνηση. Της αρκεί η δημιουργία εντυπώσεων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ