Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανάγκη ο συντονισμός της δράσης των αγροτών

«Παρών» στις συσκέψεις και συγκεντρώσεις που οργανώνει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, δίνουν και οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Νέα μέτρα, ντιρεκτίβες και πολιτικές έρχονται να προστεθούν στις ήδη καταστροφικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή μαζικής χρεοκοπίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών, διαπιστώνεται στις συγκεντρώσεις που οργανώνει η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει άμεσα η ανάγκη συντονισμένου αγώνα των αγροτών που θα αντιπαλέψει τις πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα, η ανάγκη δημιουργίας ζωντανών κυττάρων ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών.

Ηδη στο πλαίσιο της απόφασης συγκρότησης τοπικών επιτροπών της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις στο Κιλκίς, τη Ριτίνη Κατερίνης, το Μακροχώρι Ημαθίας και το Ροδολίβος Σερρών, ενώ σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται συνάντηση στην Επισκοπή Ημαθίας. Επίσης, μέλη της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης θα συμμετάσχουν σε ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιούνται σε χωριά του νομού Θεσσαλονίκης. Στις παραπάνω συγκεντρώσεις που ομιλητές ήταν τα μέλη της επιτροπής Σωκράτης Γραβαλάς και Σταύρος Βιτάλης, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των συγκεντρωθέντων να συμμετέχουν στις τοπικές επιτροπές που δημιουργούνται στα χωριά και τους δήμους, προκειμένου τελικά να πραγματοποιηθεί μια πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Παράλληλα, σε συγκέντρωση κτηνοτρόφων που γίνεται σήμερα το πρωί στα Γιαννιτσά, καθώς και σε ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, εκφράζεται από την πλευρά των παραγωγών η αγωνία τους για το μέλλον ενώ διατρανώνεται η θέλησή τους να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης όπου περιήλθε ο κλάδος. Χαρακτηριστικά, τονίζεται ότι τα χωριά της Βορ. Ελλάδας κινδυνεύουν να μετατραπούν σ' ένα απέραντο νεκροταφείο εξ αιτίας αυτών των πολιτικών. Οι κτηνοτρόφοι καλούνε την κυβέρνηση να απαντήσει καθαρά με ποιον αποφάσισε να πάει: Με τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές που θησαυρίζουν σε βάρος των καταναλωτών και παραγωγών ή με τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές.

Ζητούν άμεσα να καταργηθούν οι περιορισμοί στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα και στο αγελαδινό γάλα που βάζει η ΕΕ και ειδικά στα επιλέξιμα να καταβάλλεται το 80% τουλάχιστον των 12.500 χιλιάδων που έχει καθοριστεί από τον κανονισμό 2092 τη στιγμή που οι άλλες χώρες της ΕΕ καταβάλλουν μέχρι και το 100% Επίσης, να μπει φραγμός στην ασυδοσία και να απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές τυριών, γάλακτος και κρεάτων ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα, να ενταθούν οι έλεγχοι για τις ζωονόσους και την αισχροκέρδεια της αγοράς. Τέλος, επισημαίνουν ότι οι τιμές του γάλακτος με βάση το κόστος παραγωγής και γενικότερα της ζωής δεν μπορεί να είναι κάτω από τις 370 δρχ. για το πρόβειο, τις 280 δρχ. για το κατσικίσιο και τις 180 δρχ. για το αγελαδινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ