Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κιτρινίζει ο τόπος!

Η λειψυδρία προκαλεί, ήδη, καταστροφές στις καλλιέργειες, επιβαρύνει κι άλλο το περιβάλλον κι απειλεί με δίψα τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών

Photo Press

Αρχές της άνοιξης. Κι όμως, στο θεσσαλικό κάμπο «χάνεται» το πράσινο. Ο τόπος κιτρινίζει. Η γη ξερή και, σε πολλές μεριές, «σκασμένη». Τα φυτά «γερασμένα» πρόωρα, μοιάζουν να 'ναι άρρωστα. Τοπίο γκρίζο και θολό. Κι η ζέστη, καλοκαιρινή.

Τι φταίει κι ο κάμπος αλλάζει όψη; Τι φταίει κι αλλάζουν χαρακτήρα οι εποχές; Λείπει το νερό. Φέτος δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου. Βεβαίως, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές, αφού στα τελευταία 30 χρόνια η ετήσια μείωση των βροχοπτώσεων στη Θεσσαλία φτάνει στο 1,63%, απειλώντας, στο άμεσο μέλλον, την περιοχή με απερήμωση. Ομως, η ανομβρία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων στην περιοχή, οξύνει την κατάσταση.

Ολα «στεγνώνουν»

Η έλλειψη νερού «στεγνώνει» τη γη, «καίει» τα σπαρτά, απειλεί με δίψα τους ανθρώπους. Δε χρειάζεται να ξέρεις τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, για να αντιληφθείς το μέγεθος του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει φέτος η Θεσσαλία.

Αρκεί να δεις τον Πηνειό - τον άλλοτε «ζωογόνο Θεό» της θεσσαλικής πεδιάδας - που έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο ρυάκι, να κοιτάξεις τα μικρότερα ποτάμια, όπου το νερό ελάχιστο «πασχίζει» να κυλήσει ανάμεσα στα καλάμια και στ' αναχώματα και τα αρδευτικά κανάλια άδεια και χορταριασμένα.

Αρκεί να πας στη λίμνη Πλαστήρα - απ' αυτή υδρεύονται οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας και αρκετών χωριά του νομού και αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα αγροτικής έκτασης στους Νομούς Καρδίτσας και Λάρισας - για να δεις πόσο χαμηλά είναι η στάθμη του νερού και πόσο ψηλά η λάσπη.

Αρκεί να περάσεις από τα καφενεία των χωριών, για να ακούσεις τις αγωνιώδεις εκκλήσεις βοήθειας των ανθρώπων που στρέφονται προς τον Θεό - σε πάρα πολλές περιοχές οι εκκλησίες ετοιμάζονται να κάνουν λιτανείες - και προς το κράτος. Από το Θεό ζητούν να βρέξει έστω και τώρα και από το κράτος να κατασκευαστούν, επιτέλους, τα επείγοντα και αναγκαία έργα για τη συγκέντρωση και ορθολογική κατανομή κι αξιοποίηση του νερού και να δοθούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που θα προκαλέσει η ξηρασία στην αγροτική παραγωγή.

Οι πρώτες επιπτώσεις

Ηδη, υπάρχουν οι πρώτες επιπτώσεις της λειψυδρίας. Σε πόλεις και χωριά των θεσσαλικών νομών παρατηρείται πρόβλημα στην ύδρευση. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας κι όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Βόλου, «τα φυσικά αποθέματα νερού είναι ελάχιστα, δεδομένων, μάλιστα, και των υψηλών θερμοκρασιών του Μάρτη και με πολύ κόπο θα αποφευχτεί η διακοπή νερού στους καλοκαιρινούς μήνες». Τονίζουν, δε, ότι «είναι πολυτέλεια να γίνεται λόγος για την ποιότητα νερού, όταν δεν υπάρχει καν η απαιτούμενη ποσότητα». Το νερό νεράκι λένε είδη οι κάτοικοι αρκετών χωριών του Νομού Λάρισας, αλλά και των Τρικάλων ακόμα, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ο νομός της Θεσσαλίας που θα διψάσει τελευταίος.

Επιπτώσεις έχουμε ήδη και στις καλλιέργειες. Τα σιτηρά «υποφέρουν» και τα βλέπεις να κιτρινίζουν πριν την ώρα τους. Τα δέντρα «μαραγκιάζουν». Αμεσα απειλούνται και οι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων, πεπονοειδών, κηπευτικών και άλλες που αυτό το διάστημα σπέρνονται.

Αντιδρούν οι αγρότες

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι οργισμένοι με την κυβερνητική αδιαφορία κι ετοιμάζονται ν' αντιδράσουν δυναμικά. Στο τέλος της βδομάδας που διανύουμε και στην αρχή της επομένης θα βρίσκεται στη Θεσσαλία η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Κανείς Θεσσαλός, βεβαίως, δεν έχει την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Δεν περιμένει κάτι χειροπιαστό και συγκεκριμένο από τον Α. Ανωμερίτη, ούτε πιστεύει ότι, πράγματι, ο πρωθυπουργός συναποφάσισε με τον Γ. Παπαντωνίου να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις για να ξαναξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν κάποτε τα έργα εκτροπής του Αχελώου. Αλλά και κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν πρέπει να περιμένει ότι ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας θα «μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», περιμένοντας τον αργό θάνατο της αγροτιάς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ