ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ - ΕΥΒΟΙΑ
Αυτές οι πυρκαγιές είναι μόνο η αρχή

Χωρίς ουσιαστική προστασία τα δάση

Με το φόβο των δυνατών βοριάδων, ζουν οι κάτοικοι της πυρόπληκτης Σάμου. Για τρίτη μέρα χτες το μεσημέρι, η πυρκαγιά έκαιγε ανάμεσα στα Κοντακαίικα και την Υδρούσα, ενώ ένα μέτωπο μαινόταν στη θέση Πεταλούδα. Το τελευταίο αναζωπυρώθηκε από τους ισχυρούς νότιους ανέμους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν αλλάξει η φορά των ανέμων και δεν ελεγχθεί η φωτιά, υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να ανεβεί το βουνό Καρβούνη και να φτάσει μέχρι τις εκτάσεις που κάηκαν πέρσι. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των αναταράξεων που προκαλούσαν οι άνεμοι.

Το υπεράνθρωπο έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει πάνω από 250 πυροσβέστες που έχουν έρθει στο νησί από διάφορες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας. Στον τόπο βρίσκονται 60 οχήματα, τρία ελικόπτερα και πέντε αεροπλάνα. Με τις έντονες προσπάθειές τους, οι πυροσβέστες έχουν θέσει σε ύφεση δυο φορές την πυρκαγιά, αλλά το έργο τους δεν ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες.

Στην Εύβοια

Στην Εύβοια, οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν προχθές στους Ταξιάρχες Κύμης και στους Βαρελαίους Καρυστίας, ήταν «αρκετές» για να κάψουν σχεδόν 13.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, αλλά και να χαθούν μέσα σε μία μέρα κάμποσες περιουσίες ανθρώπων, κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Βέβαια, τα παραπάνω νούμερα δεν είναι τα τελικά, αφού η δεύτερη πυρκαγιά - στην περιοχή Στύρων - βρισκόταν μέχρι χθες το απόγευμα σε εξέλιξη. Στην περιοχή της Κύμης, ωστόσο, η φωτιά τέθηκε χθες υπό έλεγχο και όλοι ελπίζουν να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις κάποιων μετώπων της. Ωστόσο όλοι στην Εύβοια αναρωτιούνται «τι πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι»...

Οι ευθύνες

Η εξέλιξη των πυρκαγιών στην Εύβοια και ιδίως στη Σάμο απέδειξε για άλλη μια φορά τη μεταχείριση που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση για το δασικό πλούτο της χώρας. Προσπαθεί να δείξει την εικόνα ενός αγώνα για τη διάσωση του δασικού πλούτου. Αγοράζει αεροπλάνα, μετακινεί συνέχεια τους υπαλλήλους της Πυροσβεστικής από χωρίου εις χωρίον για να δείξει ότι κάτι κάνει. Ομως αποφεύγει να θωρακίσει θεσμικά την προστασία του δασικού μας πλούτου, που θα αποτελέσει και το κύριο όπλο περιορισμού των δασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα, το 1997 το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε από το υπουργείο Γεωργίας να προβεί στην κατάρτιση του δασολογίου της χώρας. Δεν έγινε τίποτα. Το 1998 ψήφισε νόμο για την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτό συνέβη παρά τις κριτικές ότι το Σώμα αυτό λόγω του δόγματός του (σ.σ. αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών) αλλά και της έλλειψης γνώσης του δάσους και της συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Από τότε κάθε χρόνο θρηνούμε νεκρούς πυροσβέστες, αεροπόρους, πολίτες, περισσότερες καταστραμμένες περιουσίες, καλλιέργειες και έχουν καεί περίπου 5.200.000 στρέμματα δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Την ίδια στιγμή, η Δασική Υπηρεσία υποβαθμίζεται, ενώ από τα 300 Δασονομεία, τα περισσότερα υπολειτουργούν ή έχουν βάλει λουκέτο.

Επίσης στα δέκα στρέμματα που καίγονται αναδασώνεται το ένα. Σύμφωνα με την Ενωση Ελλήνων Δασοπόνων, από το 1955 μέχρι το 2000, σε 24.348 πυρκαγιές κάηκαν 32.844.430 στρέμματα και αναδασώθηκαν 2.662.938. Δηλαδή κατά μέσο όρο συμβαίνουν 541 φωτιές το χρόνο, καίγονται 730.000 στρέμματα, κάθε πυρκαγιά καίει 1.350 στρέμματα ανά έτος και αναδασώνονται 59.176. Το 8,5% των δασικών εκτάσεων που αποτεφρώνονται.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»
Τιμή στον Αριστείδη Λαμπρούλη!

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας» τιμώντας τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη. Για την επιτυχία της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και θα περιλαμβάνει ομιλίες για τη ζωή και το έργο του Αριστείδη Λαμπρούλη, προετοιμάζεται πυρετωδώς η Οργανωτική Επιτροπή που συγκροτήθηκε.

Η δεύτερη εκδήλωση τιμής είναι ημερίδα για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Στόχος της «Δημοτικής Συνεργασίας» είναι, μέσα από την ημερίδα, να δοθεί η δυνατότητα διαλόγου, για μια λαϊκή, δημοκρατική και προοδευτική πολιτική στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ν' αναζητηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ευρύτερων συνεργασιών και μετώπων δράσης για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοτική Συνεργασία Λάρισας», αναφερόμενη στην προσφορά του Αριστείδη Λαμπρούλη, επισημαίνει ότι ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους αναγνωρίζονται οι αγώνες του, οι προσωπικές του θυσίες για να υπερασπιστεί τα ιδανικά της δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της σοσιαλιστικής επανάστασης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατοχής, όσο και στη μεταπολεμική περίοδο. Τονίζει, επίσης, ότι με την παρουσία του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημάδεψε τις εξελίξεις στο Δήμο της Λάρισας και πρόβαλλε στο πανελλήνιο μια προοδευτική, φιλολαϊκή αντίληψη για το θεσμό. Αντίληψη που καθοδήγησε τη δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, στη βάση της συλλογικότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού. Και προσθέτει πως το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη αναγνωρίζεται απ' όλους τους Λαρισαίους.

Συγκέντρωση αδιόριστων ειρηνοδικών

Για άλλη μια φορά πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι επιτυχόντες ειρηνοδίκες. Ετσι, αύριο στις 11.00 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με κύριο αίτημα την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων, μέχρι να διοριστούν όλοι οι ειρηνοδίκες που πέτυχαν στο διαγωνισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 1998 για ειρηνοδίκες, ένα μέρος από τους επιτυχόντες έχουν διοριστεί, ενώ περίπου 100 δόκιμοι ειρηνοδίκες δεν έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα και ως αιτία προβάλλεται ότι έχει λήξει η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων.

Οι επιτυχόντες αδιόριστοι ειρηνοδίκες μιλούν για αδιαλλαξία και αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, ενώ ζητούν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ειρηνοδικείων της χώρας.

Από σήμερα στα Σπάτα

Στις 6 π.μ. επρόκειτο να αρχίσει η κανονική λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η μεταφορά του επίγειου εξοπλισμού από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η πρώτη προσγείωση χτες στο αεροδρόμιο Σπάτων έγινε στις 3 μ.μ., με αεροσκάφος της «Ολυμπιακής» που προερχόταν από τον Καναδά. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι χτες σημειώθηκε και η πρώτη 10λεπτη καθυστέρηση πτήσης στο αεροδρόμιο Σπάτων. Πρόκειται για την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας από τα Κύθηρα, που προσγειώθηκε χτες με 10λεπτη καθυστέρηση, στις 3.30 μ.μ.

Εφυγε από το υπόγειο!

Σε φυγή από το υπόγειο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης τράπηκε χτες η υπουργός Β. Παπανδρέου, ώστε να αποφύγει τους συγκεντρωμένους απολυμένους και συμβασιούχους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, αυτοκινητοδρόμων, ΕΛΤΑ, ΤΑΣ, ΕΟΤ και εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ.

Απολυμένοι και συμβασιούχοι των Οργανισμών συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο, απαιτώντας τη δίκαιη εργασιακή τους αποκατάσταση μετά από πολλά χρόνια εργασίας και διατήρησής τους σε πολιτική ομηρία. Αντιμετώπισαν όμως την κοροϊδία και την αδιαφορία της υπουργού, η οποία στην αρχή για να αποφύγει να συναντηθεί μαζί τους έστειλε γραμματείς να πουν ότι... έλειπε. Τελικά, όμως, εντοπίστηκε από τους συγκεντρωμένους μέσα στο... υπουργείο και «αναγκάστηκε» να φύγει με αυτοκίνητο από το υπόγειο.

Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε μετά τη συγκέντρωση η συντονιστική επιτροπή, την οποία έχουν συστήσει οι απολυμένοι και συμβασιούχοι, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την τακτική της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και δηλώνει για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχιστεί ο κοινός αγώνας μέχρι τη δικαίωση. Τέλος, ζητάει από όλα τα πολιτικά κόμματα την ενεργό συμπαράστασή τους για τη δικαίωση του αγώνα που αφορά το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή.

Τα επιδόματα των γιορτών

Το επίδομα των γιορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων θα πρέπει να χορηγείται στους εργαζόμενους το αργότερο στις 30 Απρίλη και 31 Δεκέμβρη αντίστοιχα. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παραβεί τις παραπάνω ημερομηνίας έστω και μια ημέρα καθίσταται υπερήμερος.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος ερμηνεύοντας τους νόμους 4547/1966, 4504/1966 και 1082/1980 απέρριψε αίτηση αναίρεσης εργοδότη και επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών, το οποίο είχε δεχτεί αγωγή για καταβολή υπόλοιπων αποδοχών, καθώς και τα δώρα των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Η αγωγή αφορούσε αίτημα νυχτοφύλακα, ο οποίος αν και εργαζόταν σε επιχείρηση έξι χρόνια, είχε πληρωθεί μόνο για μια χρονιά τα σχετικά επιδόματα των γιορτών, ενώ η αμοιβή του δε γινόταν σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Εκλεισαν το δρόμο ζητώντας δουλιά

Εκατοντάδες οικοδόμοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Ναυπάκτου έκλεισαν χτες το απόγευμα για δύο ώρες τον οδικό κόμβο Ξηροπήγαδου, απαιτώντας να δοθεί οριστική λύση στο οικιστικό πρόβλημα του δήμου που έχει οδηγήσει στην αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θ. Νταουσάνης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Σταυράκης.

Οι ομιλητές απαίτησαν από την κυβέρνηση να επεκτείνει το σχέδιο πόλης, που με ευθύνη της δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα ποιο τμήμα ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό και ποιο μπορεί να οικοδομηθεί. Και ενώ η απόφαση της αναστολής οικοδομικών αδειών έληξε τον περασμένο Φλεβάρη, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες έγιναν συλλήψεις οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει ως παράνομες και καταχρηστικές τις συλλήψεις, αφού μέχρι τώρα δεν έχει βγει νέα απόφαση αναστολής οικοδομικών εργασιών. Το αίτημα του Συνδικάτου υποστηρίζεται από το δήμο, το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, το Σύλλογο Μηχανικών και άλλους φορείς της περιοχής, που ζητούν να «ξεμπλοκάρουν» οι άδειες που έχουν εκδοθεί και οικοδομές βρίσκονται μισοτελειωμένες εδώ και δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ