ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών

Οι βομβαρδισμοί με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζονται
Οι βομβαρδισμοί με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζονται
Συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, κυρίως από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων που βάλλουν κατά θέσεων των πολιτοφυλάκων αλλά και κατά κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που επί της ουσίας είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, ο επικεφαλής των πολιτοφυλάκων Εντουάρντ Μπασούριν κατήγγειλε ότι σημειώθηκαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας (από τις περισσότερες το τελευταίο διάστημα) με χρήση βαρέων όπλων, που με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε να απομακρυνθούν. Στο μεταξύ, σε μάχες που σημειώθηκαν σκοτώθηκαν 3 πολιτοφύλακες, ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρει το θάνατο ενός στρατιώτη και των τραυματισμό άλλων 3. Επίσης, στην πόλη Ντοκουχάγιεφσκ από τους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού καταστράφηκαν 4 σπίτια, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν και σπίτια στην Γκορλόφκα και στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Παρά τις υφέσεις και τις εξάρσεις στις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, αυτό που δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο είναι η αιτία του αιματοκυλίσματος. Αυτή έχει σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών, ενεργειακών διαδρόμων, αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Καταγγελία για τη σφαγή στην Οδησσό

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επανήλθε στη μνήμη το έγκλημα που σημειώθηκε από εθνικιστές και φασίστες το Μάη του 2014, όταν πυρπόλησαν το κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες υπέρμαχοι της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας και της αναγνώρισης ως επίσημης της ρωσικής γλώσσας, με αποτέλεσμα 46 επιβεβαιωμένους νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες και 40 από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση, που δεν είναι γνωστή η τύχη τους. Το ζήτημα επανέφερε με χτεσινή συνέντευξή του ο Ουκρανός ιατροδικαστής Σεργκέι Ισκρούκ, την οποία αναμεταδίδει το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ «Doninews» και, σύμφωνα με αυτό, ο εν λόγω επιστήμονας ανακοίνωσε πως μετά από χρόνιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι στο αίμα πολλών θυμάτων βρέθηκε χλωροφόρμιο, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το φως ή τη φωτιά, μπορεί να μετατραπεί στο δηλητηριώδες αέριο φωσγένιο, το οποίο και σε μικρές ποσότητες προκαλεί το θάνατο. Ο Ισκρούκ, που υπέβαλε τα πορίσματα της έρευνάς του στις ουκρανικές υπηρεσίες από το 2016, δέχτηκε πιέσεις να τα αλλάξει, αλλά και απειλές για τη ζωή του από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και γι' αυτό αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, οι άνθρωποι στο κτίριο των Συνδικάτων δηλητηριάστηκαν από το φωσγένιο, που δημιουργήθηκε από το χλωροφόρμιο που ήρθε σε επαφή με τις βόμβες μολότοφ που ρίχτηκαν. Τα θύματα, όπως είπε, δεν βρέθηκαν στη λεγόμενη «θέση του μποξέρ», δηλαδή σε αναδίπλωση, όπως συμβαίνει με όσους παθαίνουν ασφυξία από αναθυμιάσεις, αλλά σε «θέσεις πιο χαλαρές». Επίσης, τόνισε ότι «η χρήση του χλωροφόρμιου δείχνει ότι υπήρξε καλά προετοιμασμένη επίθεση για να έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα πεδία αντιπαράθεσης

Ενα νέο στοιχείο στη σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στη Βενεζουέλα, αποτέλεσε η χτεσινή καταγγελία μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που έχει συγκροτηθεί από τις 4 Αυγούστου, ότι στο υπουργείο Εσωτερικών (που έχει και την αρμοδιότητα της δικαιοσύνης) είχε στηθεί δίκτυο εκβιαστών και μεταφοράς μεγάλων ποσών σε συνάλλαγμα στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, μετά από έρευνα που έγινε στο συγκεκριμένο υπουργείο, που έλεγχε ως πρόσφατα η αποπεμφείσα γενική εισαγγελέας Λουΐζα Ορτέγκα, η οποία έχει συνταχτεί με την αντιπολίτευση, είχε στηθεί δίκτυο με επικεφαλής τον σύζυγό της και βουλευτή της αντιπολίτευσης του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) Χερμάν Φερρέρ, που με εκβιασμούς και διάφορες διασυνδέσεις είχε βγάλει σε τράπεζες στις Μπαχάμες ποσά σε διάφορους λογαριασμούς, που υπερβαίνουν τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Στο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχαν και πολλοί ανώτατοι δικαστικοί και τα χρήματα να προέρχονται από διασπάθιση δημόσιων κονδυλίων από τις πετρελαιοπηγές στη λεκάνη του Ορινόκο.

Η αντιπροσωπεία των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, όπου κυριαρχούν μέλη και στελέχη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα Τάρεκ Σάαμπ να απαιτήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Φερέρ για να εκδικαστεί η όλη υπόθεση.

Η αντιπολίτευση της MUD χαρακτήρισε αστήριχτες τις κατηγορίες και άκυρη νομικά τη διαδικασία ασυλίας, ενώ κατήγγειλε «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο, η Συντακτική Συνέλευση με βάση ερμηνεία του συντάγματος είναι αυτή που έχει όλες τις εξουσίες και μπορεί να επιβάλει την απόφασή της στο Κοινοβούλιο, που ελέγχει πάντως από το Δεκέμβρη του 2015 η αντιπολίτευση.

Ο Πενς συνεχίζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση Μαδούρο

Πάντως, τις επιθέσεις κατά της Βενεζουέλας επανέλαβε από το Σαντιάγκο της Χιλής, όπου συνεχίζει την περιοδεία του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Σε συνάντησή του με την Πρόεδρο της χώρας Μισελ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλη την οικονομική και διπλωματική ισχύ τους μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα» και πρόσθεσε ότι «όπως είπε ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ πριν από λίγες μέρες, οι ΗΠΑ έχουν πολλές επιλογές στη Βενεζουέλα, αλλά και ελπίζουν να συνεργαστούν με όλους τους συμμάχους τους σε όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να έρθει με μια ειρηνική λύση». Την «ειρηνική λύση» είπε η Μ. Μπατσελέτ ότι «θα βοηθήσει η Χιλή να βρουν οι Βενεζουελάνοι, προς αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά δεν θα υποστηρίξει ούτε πραξικοπήματα και στρατιωτικές επεμβάσεις». Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας Πενς είναι ο Παναμάς, ενώ προηγήθηκαν η Κολομβία και η Αργεντινή, όπου οι αστικές κυβερνήσεις επίσης επιμένουν στην «αποκατάσταση της δημοκρατίας», αλλά εμφανίζονται επίσης αντίθετες σε στρατιωτική επέμβαση, όπως απείλησε η αμερικανική κυβέρνηση. Προφανώς αυτό που φοβούνται είναι οι αντιδράσεις των λαών τους, που υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ
Διευθυντική θέση στη ρωσική «Rosnef»

Η διασύνδεση ανάμεσα στα γερμανικά και ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας αναδεικνύεται και από την πρόσφατη απόφαση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναλάβει διευθυντική θέση στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό «Rosnef», τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών παγκοσμίως. Στη Γερμανία, η εταιρεία κατέχει μετοχές σε τρία διυλιστήρια και ελέγχει πάνω από το 12% των δυνατοτήτων διύλισης πετρελαίου.

Η εκλογή του Σρέντερ στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Rosnef» - που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ - δεν είναι η μόνη που δείχνει τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Από το 2005 ο πρώην καγκελάριος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μετοχών στο φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, όπου και πάλι η ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Ο Στρέντερ, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, δέχεται κριτική από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών για την ανάμειξή του με τους ρωσικούς κολοσσούς. Το επιχείρημά τους είναι ότι μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η ΕΕ, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είναι τεταμένες. Στην πραγματικότητα και ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία καθώς εκεί δραστηριοποιούνται και σκοπεύουν να επενδύσουν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί η Γερμανία προμηθεύεται από τη Ρωσία φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ο νέος αγωγός «Nord Stream 2» της «Gazprom» κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που καταλήγει στη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ, θα ενισχύσει το μερίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία τώρα καλύπτει το 1/3 των αναγκών. Η διαδρομή του νέου αγωγού είναι 2.000 χιλιόμετρα μικρότερη από τη διαδρομή μέσω της Ουκρανίας, ενώ στη χρηματοδότηση της κατασκευής του εμπλέκονται και γερμανικά μονοπώλια, όπως η «Wintershall», η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η «Uniper», μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις Ενέργειας στην Ευρώπη.

Φεστιβάλ για την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Κοπεγχάγη

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου το ΚΚ στη Δανία διοργανώνει για 22η χρονιά Φεστιβάλ στο Nοrrebro Parken, της Κοπεγχάγης.

Το φετινό Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, εκτός από πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θα περιλαμβάνει ομιλίες καθώς και συζητήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις στη Δανία και παγκόσμια και τις προτάσεις των κομμουνιστών.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις τοπικές εκλογές της Δανίας, που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβρη, όπου κομμουνιστές θα συμμετάσχουν με δικό τους ψηφοδέλτιο σε όλες τις περιφέρειες και υποψήφιοι θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους.

Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ καθώς και η ΟΒ της ΚΝΕ θα έχουν δικό τους περίπτερο στο χώρο του Φεστιβάλ και καλούν τους Ελληνες μετανάστες και φοιτητές να το επισκεφτούν και να συζητήσουν μαζί τους εφ' όλης της ύλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ