Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΕΡΧΑΡΝΤ ΣΡΕΝΤΕΡ
Διευθυντική θέση στη ρωσική «Rosnef»

Η διασύνδεση ανάμεσα στα γερμανικά και ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας αναδεικνύεται και από την πρόσφατη απόφαση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να αναλάβει διευθυντική θέση στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό «Rosnef», τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών παγκοσμίως. Στη Γερμανία, η εταιρεία κατέχει μετοχές σε τρία διυλιστήρια και ελέγχει πάνω από το 12% των δυνατοτήτων διύλισης πετρελαίου.

Η εκλογή του Σρέντερ στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Rosnef» - που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ - δεν είναι η μόνη που δείχνει τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Από το 2005 ο πρώην καγκελάριος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Μετοχών στο φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, όπου και πάλι η ρωσική κρατική εταιρεία «Gazprom» έχει την πλειοψηφία των μετοχών.

Ο Στρέντερ, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη, δέχεται κριτική από τους Χριστιανοδημοκράτες αλλά και μερίδα των Σοσιαλδημοκρατών για την ανάμειξή του με τους ρωσικούς κολοσσούς. Το επιχείρημά τους είναι ότι μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία η ΕΕ, οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είναι τεταμένες. Στην πραγματικότητα και ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών επιδιώκει επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία καθώς εκεί δραστηριοποιούνται και σκοπεύουν να επενδύσουν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί η Γερμανία προμηθεύεται από τη Ρωσία φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ο νέος αγωγός «Nord Stream 2» της «Gazprom» κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που καταλήγει στη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ, θα ενισχύσει το μερίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία τώρα καλύπτει το 1/3 των αναγκών. Η διαδρομή του νέου αγωγού είναι 2.000 χιλιόμετρα μικρότερη από τη διαδρομή μέσω της Ουκρανίας, ενώ στη χρηματοδότηση της κατασκευής του εμπλέκονται και γερμανικά μονοπώλια, όπως η «Wintershall», η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η «Uniper», μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις Ενέργειας στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ