Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ εντείνει τα παζάρια με NAFTA και Κίνα...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε «διακοσμητικές» αλλαγές στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), δήλωσε χτες ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με ομολόγους του από Καναδά και Μεξικό με επίκεντρο τη συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 23 χρόνια προσφέροντας νέες κερδοφόρες μπίζνες σε διεθνή μονοπώλια, καταργώντας στην ουσία πολλούς δασμούς που είχαν επιβληθεί στα σύνορα των τριών χωρών.

Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, που έχει πάρει εντολή να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ώστε να εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «δεν ενδιαφέρεται για μερικές απλές ή μικρές αλλαγές» ούτε για εκσυγχρονισμό μερικών κεφαλαίων της NAFTA. Υποστήριξε ότι η ΝΑFTA «απέτυχε θεμελιωδώς απογοητεύοντας πολλούς, πολλούς Αμερικανούς», εκτιμώντας ότι εξαιτίας της έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 700.000 εργαζόμενοι στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι διαπραγματευτές της συμφωνίας σε Καναδά και Μεξικό υπερασπίστηκαν τη NAFTA χαρακτηρίζοντάς την «οικονομική επιτυχία», που «απλώς» θα πρέπει να «εκσυγχρονιστεί για να αντανακλά τις σημερινές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές». Αντίθετη γνώμη έχουν πάντως στο Μεξικό οργανώσεις αγροτών και συνδικάτα εργατών που διαδήλωσαν κατά πολλές χιλιάδες την Τετάρτη κατά της NAFTA στην Πόλη του Μεξικού εκτιμώντας ότι η συμφωνία έπληξε τα συμφέροντά τους.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε εμπορικό πόλεμο»

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο (...) Ελπίζουμε πως θα απόσχουν οι αρμόδιοι από τις προσπάθειες επίλυσης ενός προβλήματος του 21ου αιώνα με την ιδιοσυγκρασία του μηδενικού αθροίσματος που επικρατούσε τον 19ο ή τον 20ό αιώνα», δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσανγίνγκ, σχολιάζοντας μέρος των δηλώσεων που έκανε χτες ο επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μπάνον, πως οι ΗΠΑ είναι «σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα», προτείνοντας μεταξύ άλλων διάφορες κυρώσεις στις εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου. Η Χούα έκανε έκκληση για διάλογο προκειμένου, όπως τόνισε, «να διατηρηθεί υγιής και σταθερή η ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων».

Αφορμή για τις δηλώσεις της Χούα δεν έδωσαν μόνο οι δηλώσεις του Στίβεν Μπάνον αλλά και η εντολή που έδωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα έρευνα ώστε να εξακριβωθεί εάν το Πεκίνο αναγκάζει τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να παραδώσουν τεχνογνωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Η εξέλιξη επικρίθηκε από το Πεκίνο ως προσπάθεια παραβίασης του «πνεύματος των διεθνών εμπορικών κανόνων» προειδοποιώντας ότι θα πάρει «όλα τα κατάλληλα μέτρα» εάν υποστούν πλήγμα κινεζικά μονοπώλια.

Αυτά ενώ, χτες, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατέδειξαν πως η Κίνα ξαναέγινε ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ, παίρνοντας τη σκυτάλη που διατηρούσε το τελευταίο οκτάμηνο η Ιαπωνία ώσπου πούλησε, πριν από λίγο καιρό, αμερικανικά ομόλογα 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, το αμερικανικό κρατικό χρέος που διακρατεί η Κίνα αυξήθηκε κατά 44 δισ. δολάρια φθάνοντας τον Ιούνη τα 1,15 τρισ. δολάρια.

Χτες, πάντως, ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), Ερικ Σβάιτσερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Neue Osnabracker Zeitung» υποστήριξε ότι «μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα είχε αρνητικές συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία», η οποία επωφελείται από την καλή οικονομική κατάσταση των κύριων εμπορικών της εταίρων, που είναι σε αυτή την περίπτωση και οι ΗΠΑ και η Κίνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ