ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΜΙΑΣ
Με αστυνομία και συλλήψεις απολυμένων συμβασιούχων ολοκλήρωσε την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτη

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής
Με αστυνομικές δυνάμεις στην είσοδο του κτιρίου, μηνύσεις από τη δημοτική αρχή και συλλήψεις εργαζομένων, ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμίας με θέμα την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων του δήμου σε ιδιώτη. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόλυση και των 47 συμβασιούχων που δούλευαν στην καθαριότητα.

Στη χτεσινή συνεδρίαση πήραν μέρος μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση, αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη παραταχθεί μπροστά από το κτίριο απαγορεύοντας την είσοδο στους απολυμένους συμβασιούχους που διαμαρτύρονται για την απόφαση της δημοτικής αρχής, ενώ προχώρησαν και σε δύο συλλήψεις. Εξω από το κτίριο έμειναν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι καθώς και οι απολυμένοι συμβασιούχοι που δούλευαν στην καθαριότητα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, σωματείων και φορέων της περιοχής καθώς και της ΔΑΣ στην ΠΟΕ ΟΤΑ.

Αμέσως μετά η κινητοποίηση μεταφέρθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες. Οι εργαζόμενοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παρακώλυση» της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων και απολυμένων συμβασιούχων στη Λαμία
Από τη χτεσινή συγκέντρωση εργαζομένων και απολυμένων συμβασιούχων στη Λαμία
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, Τάσος Χρονάς, κατήγγειλε κάθε υπεύθυνο για την αστυνομοκρατία και την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, ενώ δήλωσε ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των Λαμιωτών.

Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής είχαν διαφανεί από προχτές, Πέμπτη, όταν διέκοψε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κάλεσε την αστυνομία χωρίς να έχει δεχθεί την παραμικρή πρόκληση. Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα κατέθεσε περισσότερες από δέκα μηνύσεις, με τις οποίες στοχοποιεί τους απολυμένους εργαζόμενους και συνολικά όποιον διαφωνεί και αντιστέκεται στις αντιλαϊκές επιλογές της.

Καταγγελίες από ΔΑΣ ΟΤΑ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαμίας καταγγέλλει τη δημοτική πλειοψηφία και τον δήμαρχο, Ν. Σταυρογιάννη, για την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτη καθώς και για το γεγονός ότι παρέταξαν τα ΜΑΤ με σκοπό να εμποδίσουν τους απολυμένους και τους άλλους δημότες να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, προχωρώντας μάλιστα σε συλλήψεις. Οπως σημειώνει, «με τη δραστική παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του Εργατικού Κέντρου Λαμίας οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή του δήμου Λαμιέων που με τη συνδρομή του κρατικού μηχανισμού, με ΜΑΤ, εισαγγελείς και συλλήψεις δύο εργαζομένων «κατάφερε» να περάσει κατά πλειοψηφία την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του δήμου. «Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν και τις ευθύνες και την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά αφήνει ανέγγιχτο το νομοθετικό πλαίσιο που τις προωθεί. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τη βία και την τρομοκρατία θα υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Η δημοτική αρχή και τα εργολαβικά συμφέροντα που εξυπηρετεί θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους και θα ακυρώσουμε στην πράξη την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του αυταρχισμού», καταλήγει η ΔΑΣ ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες

Τη μίσθωση δικηγόρου προκειμένου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων που καθορίζουν το ημερήσιο ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε 6,5 ώρες αντί σε 8 ώρες, αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

Χαρακτηριστική της αντεργατικής στάσης της δημοτικής αρχής είναι η προσπάθεια του δημάρχου, Σ. Χιονίδη, να φέρει τους εργαζόμενους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους, παρουσιάζοντάς τους ουσιαστικά ως... καλοπληρωμένους τεμπέληδες! Επιτιθέμενος στα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 70%) των υπαλλήλων του δήμου Κατερίνης εργάζεται το 8ωρό της, ενώ οι υπόλοιποι παρότι λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως εργάζονται εξήμισι ώρες».

Η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου Κατερίνης ότι με την πρακτική της προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες προς το κεφάλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για νέο χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ο δήμος της Κατερίνης μαζί με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους ομοϊδεάτες τους στηρίζουν τη ληστεία σε βάρος του λαού. Πρωτοστατούν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής (...) Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (ΝΔ) θέλουν εργαζόμενους γονατισμένους, να προσκυνούν την εργοδοσία για ένα δίμηνο, ένα οκτάμηνο, με αμοιβές - ψίχουλα, να μη διεκδικούν ούτε αυτά που τους οφείλουν».

Αναβολή συζήτησης εργατικής διαφοράς επειδή ο εργαζόμενος επέμενε να παραβρίσκεται το ΠΑΜΕ!

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καταγγέλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ειδικότερα την προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Πιερίας, η οποία ανέβαλε τη συζήτηση επίλυσης εργατικής διαφοράς μεταξύ εργαζόμενου στο δήμο Δίου - Ολύμπου και εκπροσώπων του δήμου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17/8, διότι ο εργαζόμενος επέμενε να παραβρίσκεται εκεί εκπρόσωπος της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ.

Ο εργαζόμενος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας την απόφαση της διοίκησης του δήμου Δίου - Ολύμπου να τον απολύσει επειδή απήργησε σε μέρα πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης και αφού προηγουμένως υπέβαλε μήνυση εναντίον του αξιοποιώντας ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1920. Με την ίδια απαράδεκτη τακτική η διοίκηση του δήμου Δίου - Ολύμπου απέλυσε συνολικά 6 συμβασιούχους εργαζόμενους.

Το Σωματείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Οπως εκβιαστικά και τρομοκρατικά λειτουργεί ο εργοδότης, έτσι και η προϊσταμένη του ΣΕΠΕ, που διαχειρίζεται την καταγγελία, εκβιάζει λέγοντας ευθαρσώς στον εργαζόμενο "ή αποχωρεί το ΠΑΜΕ ή αναβάλλεται η συζήτηση».

«Επί μία ώρα», καταγγέλλει το Σωματείο, «η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας μιλούσε για τα διαδικαστικά και όχι για την ουσία των καταγγελιών, για τις απολύσεις των εργαζομένων, επειδή τόλμησαν να απεργήσουν, για το δικαίωμα να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους για να ταΐσουν τα παιδιά τους, καθώς επίσης και για μια σειρά από παραβιάσεις στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν να κάνουν με την τήρηση βιβλίου παρουσίας εργαζομένων, υγείας, υπερωριών, εβδομαδιαίου προγράμματος, κ.ά., τα οποία περιέχονται στην καταγγελία του εργαζομένου που έχει κατατεθεί στην Επιθεώρηση εδώ και 20 μέρες».

Απεργία την Τρίτη στη ΛΑΡΚΟ

Τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή το αίτημα για κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, με την απόφαση του Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας για 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/8. Το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, αορίστου χρόνου και εργολαβικούς, σε απεργιακή συγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην κεντρική πύλη και σε πορεία που θα περάσει από τα γραφεία της επιχείρησης στη Λάρυμνα. Αμέσως μετά, καλεί σε Γενική Συνέλευση στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Με την απεργία, οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στις απολύσεις οχτώ εργολαβικών συναδέλφων τους στις αρχές του μήνα, καθώς και στο «παιχνίδι» της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να καλέσει τους απολυμένους να επιστρέψουν στη δουλειά, προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει το κλαδικό Συνδικάτο, για να τους απολύσει ξανά την επόμενη μέρα.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει: «Σήμερα οι συνάδελφοί μας έχουν πάρει την απόλυση με Δικαστικό Επιμελητή. Η εργολάβος δεν τους έχει καταβάλει όλα τα δεδουλευμένα, η καταγγελία Σύμβασης έχει πλαστές ημερομηνίες πρόσληψης, με αποτέλεσμα να μην πάρουν αποζημίωση και επίδομα ανεργίας. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση μέχρι σήμερα αρνείται πεισματικά να δώσει τις ωροχτυπήσεις που βεβαιώνουν την ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, κάνοντας προκλητικά πλάτες στους εργολάβους».

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατάργηση των εργολαβιών και παλεύει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αφορούν όλους τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ