ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στο Σεπτέμβρη

Σε ένα πολύμορφο σχέδιο αγωνιστικής δράσης για το Σεπτέμβρη κατέληξε η μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Πέμπτη 31/8.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ειδική αναφορά έγινε και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή, με τις διατάξεις του οποίου για τα ΑμεΑ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δήθεν δίνει λύσεις στα προβλήματά τους, με τη λήψη μέτρων για την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ. «Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προβλέπει κανένα μέτρο, αλλά είναι σε εξέλιξη και οι περικοπές σε μια σειρά προνοιακές παροχές, ενώ έχουν ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς για νέο κύμα μαζικών περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις αναπηρίας», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.

Το πρόγραμμα δράσης

Σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑΑΝ, αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Την Πέμπτη 7/9, στις 14.30, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά, έξω από το ίδρυμα (Σχιστού 1, Σκαραμαγκάς).

-- Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 11/9 και τα μεγάλα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων θα προχωρήσουν σε μαζική παρέμβαση στα ειδικά σχολεία της Αττικής.

-- Με αφορμή τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και απαντώντας στην αναγκαιότητα για οργάνωση του αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας Ειδική Αγωγή, η ΣΕΑΑΝ στηρίζει την πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων για σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από τα ειδικά σχολεία, με τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς του χώρου τη Δευτέρα 18/9. Παράλληλα, θα υπάρχει καθημερινή παρέμβαση στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ στην Αττική και στα ΚΕΠΑ ενάντια στη «σφαγή» των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η στήριξη του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη.

Τέλος, αποφασίστηκε σύγκληση πλατιάς σύσκεψης της ΣΕΑΑΝ στα τέλη Σεπτέμβρη, για να καθοριστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών μέχρι το τέλος του 2017.

  • Η ΣΕΑΑΝ προκηρύσσει δίμηνη οικονομική εξόρμηση λαχειοφόρου αγοράς, ώστε να μπορέσει να κλιμακώσει τη δράση της με καλύτερους όρους. Η κλήρωση θα γίνει στις 3/11, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, πλ. Βάθης). Ο λαχνός στοιχίζει 2 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν λαχνούς επικοινωνώντας με τη ΣΕΑΑΝ στα τηλέφωνα 210.52.21.411 και 694.89.40.746.
ΛΑΡΙΣΑ
Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο

Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής
Αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης οργάνωσε την Παρασκευή 1/9 το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό, όπως καθιερώθηκε η 1η Σεπτέμβρη, καθώς αυτήν τη μέρα, το 1939, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το ΕΚΛ και το ταξικό εργατικό κίνημα συνολικά, κόντρα στους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας, αποτίει φόρο τιμής στον σοβιετικό λαό και την σοσιαλιστική ηγεσία του για την τεράστια συμβολή τους, με τεράστιο κόστος, στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αλλά και σε όλους εκείνους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που πάλεψαν με το όπλο ή με κάθε άλλο μέσο, που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα των φασιστικών στρατευμάτων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της, με την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πάλης σήμερα, τόνισε ότι ο αγώνας για την «ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών (...) είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα για καμιά συμμετοχή των χωρών μας στον πόλεμο που προετοιμάζουν οι εκμεταλλευτές μας με την εξουσία τους, τις κυβερνήσεις τους, τις συμμαχίες τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους εργαζόμενους άλλων χωρών (...) Πατριωτισμός είναι το δίκιο του εργάτη, του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Είναι η οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της κοινωνικής συμμαχίας τους, για να μπει τέρμα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, στην αλλαγή συνόρων, σε πιθανή εισβολή - κατοχή, ενάντια σε συμμετοχή σε πολέμους εκτός των συνόρων μας».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει αποκλεισμό ταξικού ψηφοδελτίου από αρχαιρεσίες σωματείου

Τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας» (ΕΤΕ - των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) από τις εκλογές του επιχειρησιακού Σωματείου της ΒΙΟΖΩΚΑΤ καταγγέλλει η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ.

Η Εφορευτική Επιτροπή που εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου το Σάββατο 26/8, αρνήθηκε να παραλάβει το ψηφοδέλτιο της «Εργατικής Ταξικής Ενότητας», με το... «επιχείρημα» ότι οι υποψηφιότητες έκλεισαν την Παρασκευή 25/8, δηλαδή πριν από την εκλογή της!

Η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του Σωματείου μαζί με την εργοδοσία εδώ και τρία χρόνια μεθόδευσαν τη μη συμμετοχή του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ στις εκλογές. Η δράση της "Εργατικής Ταξικής Ενότητας", όπου ο γραμματέας του Σωματείου ήταν επικεφαλής, ενοχλούσε σφόδρα την επιχείρηση και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης. Ενοχλούσε διότι ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα που έφερε μικρές νίκες για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα έβαλε εμπόδια στα σχέδια της επιχείρησης.

Με τον αγώνα της ΕΤΕ πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα 5 μηνών και μέρος των υπερωριών τους. Κάτω από την πίεση του αγώνα πάρθηκαν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και υποχρεώθηκε η επιχείρηση να συντηρήσει τα αυτοκίνητα και να πάρουν ρούχα εργασίας οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, η ΕΤΕ ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις απολύσεις 2 εργαζομένων αλλά και ενάντια στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών έως και 26%. Παρόλο που αρκετοί εργαζόμενοι κάτω από το φόβο της απόλυσης υποχρεώθηκαν και υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, αυτές ακόμα δεν μπήκαν σε εφαρμογή επειδή μπαίνουν εμπόδιο η ΕΤΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η ΕΤΕ πάλεψε για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και αποκατάσταση όλων των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από το 2010 μέχρι σήμερα. Πρόταση που έγινε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, όμως η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, σε συνεννόηση με την εργοδοσία, την υπονόμευε συστηματικά αφού αρνιόταν πεισματικά να οργανώσει την πάλη του Σωματείου. Αντίθετα, σιγοντάριζε την εκστρατεία της εργοδοσίας, η οποία είχε ανοίξει μέτωπο με τους εργαζόμενους της ΕΤΕ. Εναν εργαζόμενο τον απέλυσε, τον άλλον τον άφησε χωρίς αντικείμενο εργασίας. Αφού δεν έπιασαν ούτε αυτές οι απειλές, η εργοδοσία με ψευδομάρτυρες πήγε στα δικαστήρια. Αφού πάλι δεν κατάφεραν να κάμψουν τον αγώνα των εργαζομένων, μαγειρέψανε τον αποκλεισμό της ΕΤΕ από τις εκλογές.

Στόχος όλων αυτών των ενεργειών τους είναι να ανακόψουν την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος για να μην σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες. Για να βάλουν εμπόδια στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο εργατικό κίνημα».

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΗΛΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα για πλήρεις αποζημιώσεις

Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Αθήνα, θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, οι παραγωγοί μήλων της επαρχίας Αγιάς Λάρισας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από τον παγετό, που έπληξε για δεύτερη συνεχή χρονιά την περιοχή. Η αναχώρηση των λεωφορείων από την Αγιά θα γίνει στις 6 π.μ.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε μαζική σύσκεψη αγροτών που οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή, στην Αγιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας, ενημέρωσε για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας με τον ΕΛΓΑ. Ακολούθησαν ομιλίες προέδρων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, στις οποίες τονίστηκε η ανάγκη να διεκδικήσουν να αποζημιωθούν κανονικά όλοι οι πληγέντες παραγωγοί. Αναφέρθηκε, ακόμα, ότι πάγιο αίτημα και των αγροτών της Αγιάς είναι η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος πρέπει να είναι δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

Πολλοί παραγωγοί υποστήριξαν ότι αν ο ΕΛΓΑ δεν ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις, τότε θα πρέπει οργανωμένα από τους αγρότες του δήμου Αγιάς να μην πληρωθεί η ασφαλιστική εισφορά για τον ΕΛΓΑ για το 2017, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλες οι καταστροφές και στο δήμο Τεμπών

Μεγάλες ζημιές από τον παγετό στις 2/4/2017 υπήρξαν στο δήμο Τεμπών Λάρισας και ιδιαίτερα στα χωριά Καλοχώρι και Νέσσονα, όπου επλήγησαν, κυρίως, καλλιέργειες αμυγδαλιών, βερικοκιών και ροδακινιών. Με ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, Αστέρης Χαλάτσης και Γιώργος Λούμας, ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν στην άμεση εξέταση του συνόλου των αιτήσεων των πληγέντων καλλιεργητών και σε άμεσες αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών.

Σύσκεψη στη Νίκαια

Στο μεταξύ, σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και θα ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία προκαλεί και οξύνει αυτά τα προβλήματα, οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, οι Επιτροπές Αγώνα και ο Σύλλογος Θεριζοαλωνιστών του νομού την Τρίτη 12/9, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου, στη Νίκαια της Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ