ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο Ντέιρ Εζόρ και Ράκα...

Ενώ ανακοινώθηκε έναρξη διπλωματικών διαβουλεύσεων για τη Συρία στις 14 και 15 Σεπτέμβρη στην Αστάνα του Καζακστάν

Μέρος των δυνάμεων του συριακού στρατού επικεντρώνει τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της πόλης Ντέιρ Εζόρ
Μέρος των δυνάμεων του συριακού στρατού επικεντρώνει τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της πόλης Ντέιρ Εζόρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντατικές πολεμικές επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης της Ανατολικής Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, που παραμένει στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού με την εναέρια κάλυψη ρωσικών βομβαρδιστικών.

Μόνο χτες, σε πάνω από 80 εξόδους ρωσικών βομβαρδιστικών υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 70 τζιχαντιστές. Παράλληλα, συριακά στρατεύματα υπό τις εντολές του στρατηγού Σουχέιλ αλ Χασάν κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα, ανακαταλαμβάνοντας δύο λόφους στρατηγικής σημασίας από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ άλλες συριακές δυνάμεις προελαύνουν προς την κατεύθυνση της πόλης Αλ Σούκχαχ, απωθώντας τζιχαντιστές από οδικούς κόμβους που συνδέουν την Παλμύρα με το Ντέιρ Εζόρ.

Το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν 31 αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ, οι 21 εκ των οποίων ήταν στην πόλη της Ράκα, που οι συριακές δυνάμεις κατήγγειλαν νέα σφαγή τουλάχιστον 14 αμάχων.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) και το συριακό στρατό αναφέρονται και στην Κεντρική Συρία, όπου προχτές είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 150 τζιχαντιστές.

Διπλωματικές διεργασίες

Σε διπλωματικό επίπεδο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καζακστάν ανήγγειλε ότι ο νέος γύρος διπλωματικών συνομιλιών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα στις 14 και 15 του μήνα, με βασικό στόχο τη ρύθμιση δραστηριοτήτων των δυνάμεων που θα αναλάβουν τον «έλεγχο» στις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Μέρος των διαβουλεύσεων θα επικεντρωθεί και στην αναλυτική χαρτογράφηση αυτών των περιοχών αλλά και στη δημιουργία ενός «Συντονιστικού Κέντρου» για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, για την παράδοση σορών θυμάτων από τις εμπόλεμες πλευρές και τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Τέλος, στην κοινή διακήρυξη που εξεδόθη χτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στην Κίνα, εκφράζεται «πλήρως» η υποστήριξη ηγετών του συνδέσμου αναδυόμενων ισχυρών οικονομιών στις «ειρηνευτικές» συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα στην Αστάνα του Καζακστάν και στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οι ηγέτες των χωρών BRICS κάλεσαν τη «διεθνή κοινότητα» να δημιουργήσει «αληθινά ευρύ διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» και να στηρίξει τον «κεντρικό, συντονιστικό» ρόλο του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης.

ΗΠΑ
Ξεκινούν παζάρια κυβέρνησης - Κογκρέσου για Φορολογικό και Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα πακέτα έκτακτης βοήθειας για τα θύματα του τυφώνα «Χάρβεϊ» δεν θα μονοπωλήσουν τη νέα περίοδο εργασιών του Κογκρέσου, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις για την «απλοποίηση» του φορολογικού κώδικα, με γενναιόδωρες φορομειώσεις σε αστούς και μονοπώλια.

Ο Τραμπ αναφέρεται συχνά στο φιλόδοξο πρόγραμμά του για φορολογικές «μεταρρυθμίσεις», αποφεύγοντας σημαντικές «λεπτομέρειες». Οπως πώς θα αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση της φορολογίας και πώς θα αποτραπεί η πρόκληση ενός ακόμη μεγαλύτερου ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των «συντηρητικών» και των πιο «μετριοπαθών» στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο, οι οποίες απέβησαν μοιραίες σε πρότερες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποσύρει π.χ. τις «μεταρρυθμίσεις» του πρώην Προέδρου Ομπάμα σε υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλισης (Οbamacare).

Μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, εντός του τρέχοντος 24ώρου, ο Τραμπ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του σχετικά με το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι (πρόγραμμα DACA).

Πηγές στο Λευκό Οίκο υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος μελετά τον τερματισμό του προγράμματος, δίχως ωστόσο να αποκλείεται να καθυστερήσει τη σχετική απόφαση, ώστε να πιέσει το Κογκρέσο να αναζητήσει μία νομοθετική «εναλλακτική λύση» μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το συγκεκριμένο διάταγμα προστατεύει από την απέλαση περίπου 800.000 νέους και νέες, που αποκαλούνται συχνά «Dreamers» («Ονειροπόλοι»).

ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλει «έρευνες» Αμερικανών σε γραφεία Ρώσων διπλωματών

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλαν ως «απαράδεκτες» τις έρευνες που φέρεται πως έκαναν το Σαββατοκύριακο οι αμερικανικές αρχές στις εγκαταστάσεις του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο (που εξυπηρετούσε χιλιάδες άτομα) και στα γραφεία του Εμπορικού Αντιπροσώπου της Ρωσίας σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Οι «έρευνες» φέρεται πως έγιναν μετά το κλείσιμο των γραφείων των παραπάνω ρωσικών αποστολών στις 2 Σεπτέμβρη κατ' απαίτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αντίποινα για την προηγούμενη απόφαση των ρωσικών αρχών να μειωθεί κατά περίπου 200 άτομα η αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Ρωσία.

Μάλιστα, ο Πεσκόφ εξέφρασε «βαθιά λύπη», σημειώνοντας ότι οι «έρευνες» των Αμερικανών στα γραφεία ρωσικών διπλωματικών αποστολών ήταν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», που «υποβαθμίζουν το διεθνές δίκαιο» και «αντίκεινται στη σύμβαση διπλωματικών σχέσεων». Προειδοποίησε ότι αυτά τα «βήματα» από τις ΗΠΑ «διαβρώνουν ακόμη περισσότερο τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το Σάββατο, οι αμερικανικές αρχές «κατέλαβαν» τα κτίρια του ρωσικού προξενείου στο Σ. Φρανσίσκο και των γραφείων του Ρώσου Εμπορικού Αντιπροσώπου σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Κατήγγειλε ότι τα κτίρια της ρωσικής διπλωματικής αποστολής προστατεύονταν από διπλωματική ασυλία και ότι εμποδίστηκε η είσοδος Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων στο ενοικιαζόμενο γραφείο του Ρώσου Εμπορικού Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμκποφ, χαρακτήρισε τις παραπάνω ενέργειες των ΗΠΑ «προκλητικές», καταγγέλλοντας πως έως χτες το μεσημέρι «πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο κάλεσε τον Αμερικανό υψηλόβαθμο διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον, Αντονι Γκόντφρι, κάνοντας διάβημα διαμαρτυρίας. Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα χαρακτήρισε τις έρευνες των ΗΠΑ στα κτίρια των ρωσικών διπλωματικών αποστολών «μαύρη μέρα στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας και των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών»...

Πλημμύρες στο Τέξας και φωτιές στην Καλιφόρνια

Μέρα - νύχτα καίνε τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα στη Μοντάνα
Μέρα - νύχτα καίνε τα ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα στη Μοντάνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα δυναμική στις εργασίες του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν χτες μετά τις θερινές διακοπές, δημιουργούν οι ανάγκες των αμερικανικών μονοπωλίων για νέες κερδοφόρες μπίζνες πάνω στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Χάρβεϊ», κυρίως στην πολιτεία του Τέξας.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν να ζητήσει και επίσημα την έγκριση ενός πρώτου πακέτου έκτακτης βοήθειας, ύψους 7,9 δισ. δολαρίων, προς τους πληγέντες και τις τοπικές αρχές. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών από τον τυφώνα «Χάρβεϊ» κυμαίνονταν χτες μεταξύ 180 - 200 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι ανάγκες δεκάδων χιλιάδων αστέγων πλημμυροπαθών σε Τέξας και Λουιζιάνα παραμένουν μεγάλες. Η παραμονή τους σε κατάμεστους καταυλισμούς, που στήθηκαν πρόσφατα σε μεγάλα αθλητικά και συνεδριακά κέντρα, αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη όσο περνούν οι μέρες, έχοντας ήδη κλείσει πάνω από μια βδομάδα μακριά από τα σπίτια τους. Πιθανά προβλήματα δημόσιας υγείας παραμονεύουν και εκτός των πρόχειρων καταυλισμών, καθώς σημαντικές ποσότητες των πλημμυρισμένων νερών έχουν μολυνθεί με βοθρολύματα, τοξικές ουσίες και εκατοντάδες τόνους πετρελαίων από πλημμυρισμένες δεξαμενές.

Στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο χημικών «Arkema» στο Κρόσμπι του Τέξας σταμάτησαν χτες το μεσημέρι ελεγχόμενες εκρήξεις που πυροδοτήθηκαν από την έκθεση ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Φωτιές στις δυτικές Πολιτείες

Το ίδιο διάστημα, εξακολουθούν να μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές στα δυτικά των ΗΠΑ, με χειρότερη την κατάσταση σε Μοντάνα, Ορεγκον και στη Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια. Πολλές εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Σαββατοκύριακο τα σπίτια τους εξαιτίας των πυρκαγιών, ενώ, αντίθετα, μία απρόσμενα θετική αλλαγή στην πνοή των ανέμων στα περίχωρα του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια εξασθένισε χτες ορισμένα από τα εκεί πιο επικίνδυνα πύρινα μέτωπα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ