ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Πιο κοντά στην τελική νίκη» εκτίμησε, χτες, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, ότι βρίσκεται ο συριακός στρατός, μετά την πρόσφατη άρση της πολιορκίας της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, που είχε περικυκλωθεί από τζιχαντιστές για πάνω από δύο χρόνια.

Ο Σύρος αξιωματούχος, μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αl-Mayadeen TV», τόνισε ότι η άρση της πολιορκίας στο Ντέιρ Εζόρ και η προ μηνών ανακατάληψη του Χαλεπιού είναι γεγονότα - «καμπή για την ήττα της τρομοκρατίας στη Συρία». Κατήγγειλε τις ΗΠΑ για την παράνομη στρατιωτική παρουσία τους στο συριακό έδαφος, επισήμανε ότι βρίσκονται στη Συρία «παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες» και τις κατηγόρησε ότι είναι έτοιμες «να εξαφανίσουν ολόκληρους λαούς για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τη στρατηγική τους επιρροή στην ευρύτερη περιοχή» της Συρίας και του Ιράκ.

Τόνισε ότι η Συρία δεν κατέχει «καθόλου ουσίες χημικών όπλων» και ότι δεν χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

«Αγώνας δρόμου» για το Ντέιρ Εζόρ

Στο μεταξύ, εντείνεται ο αγώνας δρόμου για την ανακατάληψη στρατηγικών περιοχών και οδικών κόμβων της πόλης Ντέιρ Εζόρ που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και Κούρδους και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ο συριακός στρατός έθεσε χτες υπό τον πλήρη έλεγχό του τον βασικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη Ντέιρ Εζόρ έχοντας απωθήσει τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» από περιοχές κατά μήκος του αναφερόμενου δρόμου. Παράλληλα, ένοπλοι των δυνάμεων SDF αναφέρθηκε πως βρίσκονται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τη βιομηχανική ζώνη στα ανατολικά της πόλης Ντέιρ Εζόρ...

Χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών έξω από την πόλη Ντέιρ Εζόρ.

Χιλιάδες συριακά διαβατήρια στα χέρια τζιχαντιστών

Την κατοχή άνω των 11.000 κενών συριακών διαβατηρίων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») επανέφερε χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild am Sonntag», που επικαλείται πληροφορίες των γερμανικών αρχών.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι πάνω από 11.000 κενά συριακά διαβατήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους τζιχαντιστές και ότι ερευνητές έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με τους σειριακούς αριθμούς των κενών διαβατηρίων και τις αρχές που τα εξέδωσαν.

Συνολικά, οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπολογίζουν ότι 18.002 κενά συριακά διαβατήρια έχουν κλαπεί από εγκαταστάσεις της συριακής κυβέρνησης, εκ των οποίων χιλιάδες έχουν περιέλθει στην κατοχή άλλων οργανώσεων, πέραν του «ΙΚ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Λαβρόφ με βαριά ατζέντα

Από τις συναντήσεις Λαβρόφ στην Τζέντα
Από τις συναντήσεις Λαβρόφ στην Τζέντα
ΡΙΑΝΤ.- ΑΜΑΝ.--

Οι εξελίξεις που αφορούν τα μέτωπα του πολέμου στη Συρία, οι επικείμενες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις σε Αστάνα και Γενεύη, τα παζάρια για επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό και οι τρόποι επίλυσης της κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο σε Σαουδική Αραβία και Ιορδανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, που βρίσκεται στην περιοχή για δεύτερη φορά μετά από περίπου 15 μέρες, μετέβη προχτές στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ. Επανέλαβε την έκκλησή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης στις σχέσεις με το Κατάρ, ενώ αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε για τη Συρία τόνισε ότι οι υπό διαμόρφωση ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» είναι προσωρινές «και ότι κανείς δεν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει για να διχοτομήσει τη χώρα».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αλ Τζουμπέιρ κάλεσε το Κατάρ «να επιδείξει σοβαρότητα» και επανέλαβε τις απαιτήσεις απέναντι στο Κατάρ για κλείσιμο της εκεί τουρκικής στρατιωτικής βάσης και υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

Ο Λαβρόφ στην Ιορδανία

Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλόγο του Αϊμάν αλ Σαφάντι και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', με την ίδια ατζέντα θεμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ τόνισε ότι Ρωσία και Ιορδανία έχουν «κοινή αντίληψη» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καθώς γίνεται δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει την προστασία σε οργανώσεις του «Μετώπου Νούσρα».

Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να αναθερμανθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ρωσίας στο ρόλο εγγυητή που έχει η Ιορδανία όσον αφορά τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Βολιδοσκοπήσεις» και παζάρια λίγο πριν τις εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δυο βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (24 Σεπτέμβρη) κι ενώ έχει παγιωθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την Αγκελα Μέρκελ, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, έχει αρχίσει η «βολιδοσκόπηση» για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Οπως δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Enmid» για την κυριακάτικη «Bild», η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) προηγείται με 37%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) εμφανίζεται με 24%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και το ευρωσκεπτικιστικό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% και ακολουθούν με 8% οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP).

Το ενδεχόμενο ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών επανέρχεται τις τελευταίες μέρες, παρότι κι από τις δυο πλευρές δεν θεωρείται το καλύτερο σενάριο να συγκυβερνήσουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του γερμανικού κεφαλαίου για τρίτη τετραετία. Χαρακτηριστικά, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι ούτε οι CDU/CSU, ούτε το SPD θέλουν να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός», διότι αυτό «δεν είναι καλό για τη δημοκρατία», αφού η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα ήταν δυσκολότερο να επιτευχθούν συμφωνίες με τους Πράσινους και με το FDP.

Ο πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος, Μ. Σουλτς, έθεσε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» των Σοσιαλδημοκρατών, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνει» το παρελθόν του κόμματός του και να διαφοροποιηθεί από τον κυβερνητικό του εταίρο: «Δίκαιοι μισθοί, καλά σχολεία, εγγυημένες συντάξεις και μια δημοκρατική Ευρώπη. Μια κυβέρνηση του SPD θα εφαρμόσει αυτά τα σχέδια. Είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο». Επιπλέον, οι γενικόλογες σοσιαλδημοκρατικές «υποσχέσεις» προετοιμάζουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε νέο «μεγάλο συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες αν «δεν βγουν τα νούμερα» των εδρών. «Αγωνίζομαι να γίνω καγκελάριος. Κι αν η κ. Μέρκελ επιθυμεί να μπει στην κυβέρνησή μου, είναι ευπρόσδεκτη σαν αντικαγκελάριος», υπογράμμισε ακόμη ο Μ. Σουλτς.

«Λίγο αστείες» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, τις «κόκκινες γραμμές» Σουλτς, καθώς «αυτά τα τέσσερα αδιαπραγμάτευτα σημεία» «έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό ξεκινήσει». Η πρόταση Σουλτς αποτελεί «αίτηση για συμμετοχή του SPD στον επόμενο μεγάλο συνασπισμό», σημείωσε το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά».

Οσον αφορά το σενάριο τρικομματικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελεύθερων (FDP) - Πρασίνων, όλες οι πλευρές θεωρούν πολύ δύσκολο να «λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα».

Να σημειωθεί ακόμη ότι εντείνεται η επίθεση κατά του ευρωσκεπτικιστικού - αντιμεταναστευτικού AfD, με τον Σοσιαλδημοκράτη Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να δηλώνει ότι «θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα έχουμε στη γερμανική βουλή πραγματικούς ναζί».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στη Συρία

Τις επαφές και τις δραστηριότητές της συνεχίζει η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που βρίσκεται στη Συρία για να εκφράσει την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στους εργαζόμενους και το λαό της Συρίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την Κυριακή 10/9, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας και το Εργατικό Κέντρο Δαμασκού.

Χτες Δευτέρα, συμμετείχε στην έναρξη της Διεθνούς Συνάντησης Αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους και το λαό της Συρίας, που διοργανώνουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας και η Ενωση Αραβικών Συνδικάτων. Στη συνάντηση μίλησαν εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος και εκ μέρους της ΠΣΟ ο γγ της, Γιώργος Μαυρίκος.

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Φουντώνουν οι φήμες για μυστικές διαβουλεύσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- ΡΙΑΝΤ.--

Νέα μυστική επίσκεψη φέρεται πως πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες στο Τελ Αβίβ ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και δεύτερος διάδοχος στο θρόνο, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο κρυφών συναντήσεων που φέρεται πως πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων αξιωματούχων, με στόχο μία πιθανή σύναψη σχέσεων, παρά τη σκλήρυνση της ισραηλινής κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο «Η Φωνή του Ισραήλ», ο Σαουδάραβας υπουργός συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με Ισραηλινούς αξιωματούχους και συζήτησε την προοπτική για την προώθηση μίας «ευρύτερης περιφερειακής συμφωνίας ειρήνης».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο δεν διέψευσαν.

Στο πλαίσιο των «ζυμώσεων» και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που γίνονται τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε αξιωματούχους αραβικών κυβερνήσεων και το Ισραήλ φαίνεται πως εντάσσεται και η απόφαση της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, που είχε αναστείλει τη λειτουργία της πριν από οχτώ μήνες, να ξαναρχίσει την παροχή ορισμένων υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ