Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Βολιδοσκοπήσεις» και παζάρια λίγο πριν τις εκλογές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δυο βδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία (24 Σεπτέμβρη) κι ενώ έχει παγιωθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την Αγκελα Μέρκελ, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς, έχει αρχίσει η «βολιδοσκόπηση» για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Οπως δείχνει δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Enmid» για την κυριακάτικη «Bild», η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) προηγείται με 37%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) εμφανίζεται με 24%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» και το ευρωσκεπτικιστικό - αντιμεταναστευτικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 9% και ακολουθούν με 8% οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP).

Το ενδεχόμενο ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών επανέρχεται τις τελευταίες μέρες, παρότι κι από τις δυο πλευρές δεν θεωρείται το καλύτερο σενάριο να συγκυβερνήσουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του γερμανικού κεφαλαίου για τρίτη τετραετία. Χαρακτηριστικά, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι ούτε οι CDU/CSU, ούτε το SPD θέλουν να συνεχιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός», διότι αυτό «δεν είναι καλό για τη δημοκρατία», αφού η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα ήταν δυσκολότερο να επιτευχθούν συμφωνίες με τους Πράσινους και με το FDP.

Ο πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος, Μ. Σουλτς, έθεσε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» των Σοσιαλδημοκρατών, σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνει» το παρελθόν του κόμματός του και να διαφοροποιηθεί από τον κυβερνητικό του εταίρο: «Δίκαιοι μισθοί, καλά σχολεία, εγγυημένες συντάξεις και μια δημοκρατική Ευρώπη. Μια κυβέρνηση του SPD θα εφαρμόσει αυτά τα σχέδια. Είναι κάτι το αδιαπραγμάτευτο». Επιπλέον, οι γενικόλογες σοσιαλδημοκρατικές «υποσχέσεις» προετοιμάζουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε νέο «μεγάλο συνασπισμό» με τους Χριστιανοδημοκράτες αν «δεν βγουν τα νούμερα» των εδρών. «Αγωνίζομαι να γίνω καγκελάριος. Κι αν η κ. Μέρκελ επιθυμεί να μπει στην κυβέρνησή μου, είναι ευπρόσδεκτη σαν αντικαγκελάριος», υπογράμμισε ακόμη ο Μ. Σουλτς.

«Λίγο αστείες» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, τις «κόκκινες γραμμές» Σουλτς, καθώς «αυτά τα τέσσερα αδιαπραγμάτευτα σημεία» «έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό ξεκινήσει». Η πρόταση Σουλτς αποτελεί «αίτηση για συμμετοχή του SPD στον επόμενο μεγάλο συνασπισμό», σημείωσε το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά».

Οσον αφορά το σενάριο τρικομματικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελεύθερων (FDP) - Πρασίνων, όλες οι πλευρές θεωρούν πολύ δύσκολο να «λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα».

Να σημειωθεί ακόμη ότι εντείνεται η επίθεση κατά του ευρωσκεπτικιστικού - αντιμεταναστευτικού AfD, με τον Σοσιαλδημοκράτη Γερμανό ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να δηλώνει ότι «θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα έχουμε στη γερμανική βουλή πραγματικούς ναζί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ