Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2001
Επετειακές εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πραγματοποιήθηκαν χτες στις ΗΠΑ εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001 σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια, που αξιοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, ξεκινώντας τις επετειακές εκδηλώσεις τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 08.46 τοπική ώρα (15.46 ώρα Ελλάδας) στο Λευκό Οίκο, όταν το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο, που είχαν καταλάβει ως επί το πλείστον Σαουδάραβες αεροπειρατές, έπεσε σαν χτες, πριν 16 χρόνια, πάνω σε έναν από τους δύο πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC) στη Νέα Υόρκη. Ο απολογισμός των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη ήταν περίπου 3.000 νεκροί (εκ των οποίων πάνω από 50 Ελληνοαμερικανοί) και 6.000 τραυματίες.

Σε εκδηλώσεις μνήμης στην έδρα του Πενταγώνου στο Αρλινγκτον της Βιρτζίνια, όπου συνετρίβη αεροσκάφος της πτήσης 93 της αεροπορικής εταιρείας «United Airlines», παρέστησαν αργότερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Στιβ Μπάνον για τις κόντρες των Ρεπουμπλικάνων

Στη σκιά των επετειακών εκδηλώσεων της 11ης Σεπτέμβρη, ο πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «είναι χάσιμο χρόνου» και «ολοκληρωτική φάρσα» η έρευνα του FBI υπό τον ανεξάρτητο ανακριτή Στίβεν Μιούλερ και τριών επιτροπών του Κογκρέσου σχετικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο Μπάνον επιτέθηκε σε πρώην αξιωματούχους Εθνικής Ασφάλειας των Προέδρων Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και Μπαράκ Ομπάμα, που αποδοκίμασαν τον Τραμπ ως Πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι «διάνοιες της κυβέρνησης Μπους» βοήθησαν να συσσωρευτεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και να γίνει η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σε αυτές τις «διάνοιες», όπως τις αποκάλεσε περιπαικτικά, συμπεριέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις και τον πρώην σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Μπρεντ Σκόουκροφτ.

Ο Μπάνον είπε πως συνεχίζει να υποστηρίζει τον Τραμπ, επικρίνοντάς τον ωστόσο επειδή πίστεψε ότι η αλλαγή «προσωπικοτήτων» μεταξύ μελών του επιτελείου του θα επηρεάσει την υλοποίηση της ατζέντας του.

Τέλος, προέβλεψε ότι οι εσωκομματικές συγκρούσεις των Ρεπουμπλικάνων, μεταξύ άλλων για το Μεταναστευτικό, μπορεί να τους «κοστίσουν» την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις προγραμματισμένες για το Νοέμβρη του 2018 ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο. Κατήγγειλε μάλιστα το... «ρεπουμπλικανικό κατεστημένο» ότι προσπαθεί «να ακυρώσει τις εκλογές του 2016».

  • Χτες το απόγευμα, οι αρχές ασφαλείας στο Λευκό Οίκο απέκλεισαν την πρόσβαση του κοινού στο χώρο, μετά τη ρίψη «αντικειμένων» από το φράκτη σε μέρος του προαύλιου χώρου από δύο άτομα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ