Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ «ΙΡΜΑ»
Καταστροφές και νεκρούς άφησε πίσω του

Μεγάλες πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της πολιτείας Φλόριντα προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα»...

Will Dickey/Florida Times-Unio

Μεγάλες πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της πολιτείας Φλόριντα προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα»...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ζώνη «μεγάλης φυσικής καταστροφής» κήρυξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εκτενείς περιοχές της Φλόριντα, εξαιτίας των πλημμυρών και των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Ιρμα» σε χιλιάδες κτίρια, οδικές αρτηρίες και δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης, αφήνοντας χωρίς ρεύμα εδώ και λίγες μέρες πάνω από 5.800.000 άτομα.

Αργότερα, η εταιρεία «Florida Power and Light» ανακοίνωσε ότι ανέστειλε «για λόγους ασφαλείας» τη λειτουργία ενός από τους δύο πυρηνικούς της αντιδραστήρες στη μονάδα «Turkey Point», στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλόριντα.

Από τροχαία, που σημειώθηκαν συνεπεία του τυφώνα «Ιρμα», ανακοινώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα βρέφος εννιά μηνών, ένα αγόρι 11 ετών και μία 17χρονη. Οι περισσότερες πλημμύρες στην πολιτεία της Φλόριντα αναφέρθηκαν στο κέντρο του Μαϊάμι και στις περιοχές Τζάνκσονβιλ, Τάμπα, Ορλάντο και νησιά Κις, μέρος των οποίων αναμένεται να επισκεφτεί ο Πρόεδρος Τραμπ το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, ασφαλιστικά μονοπώλια άρχισαν να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών στη Φλόριντα ανεβάζοντάς το μεταξύ 15 με 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αργότερα χτες βράδυ, ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα με κατεύθυνση προς τις νότιες περιοχές της Τζόρτζια, βυθίζοντας και εκεί στο σκοτάδι πάνω από 125.000 νοικοκυριά...

Καταστροφικό πέρασμα από την Κούβα και την Καραϊβική

Ο κυκλώνας «Ιρμα», που χτύπησε το Σαββατοκύριακο με ιδιαίτερη ένταση την Κούβα στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ - Σίμσον, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και πολλά ανθρώπινα θύματα. Οι άνεμοι έφτασαν ακόμα και τα 260 χιλιόμετρα την ώρα, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και δημόσιες υποδομές, σε τουριστικές εγκαταστάσεις και αγροτικές καλλιέργειες.

Στην Κούβα ανακοινώθηκε ότι δέκα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από πτώσεις δέντρων, τοίχων, ενός μπαλκονιού πάνω σε λεωφορείο, οι τρεις από αυτούς γιατί αρνήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους παρά τις εντολές της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Τεράστια ήταν η κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, καταφέρνοντας να περιορίσουν τα ανθρώπινα θύματα, κατευθύνοντας χιλιάδες ανθρώπους σε ασφαλή καταφύγια, ενώ και ο Πρόεδρος της χώρας Ραούλ Κάστρο σε μήνυμά του χαιρέτισε την πειθαρχία, την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε ο λαός μαζί με τις υπηρεσίες και κάλεσε επίσης όλους να συμβάλλουν στο μεγάλο έργο της δύσκολης αποκατάστασης των ζημιών που ξεκίνησε από χτες σε πολλές περιοχές.

Από την περασμένη βδομάδα, συνολικά υπολογίζεται ότι 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καραϊβική από πτώση κτιρίων, δέντρων ηλεκτροπληξία κ.λπ. Στη γαλλική αποικία Αγιος Μαρτίνος όπου θα μεταβεί σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν σημειωθεί τεράστιες καταστροφές στο 95% του νησιού, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, όπως και στα νησιά Μπαρμπούδες, Σεντ Κιτς και Νέβις, τις Παρθένες Νήσους, το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή.

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί κονδύλι 2 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια για τους πληγέντες στην Καραϊβική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ