Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Λαβρόφ με βαριά ατζέντα

Από τις συναντήσεις Λαβρόφ στην Τζέντα
Από τις συναντήσεις Λαβρόφ στην Τζέντα
ΡΙΑΝΤ.- ΑΜΑΝ.--

Οι εξελίξεις που αφορούν τα μέτωπα του πολέμου στη Συρία, οι επικείμενες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις σε Αστάνα και Γενεύη, τα παζάρια για επανέναρξη της διπλωματικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό και οι τρόποι επίλυσης της κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, κυριάρχησαν στις συνομιλίες που πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο σε Σαουδική Αραβία και Ιορδανία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, που βρίσκεται στην περιοχή για δεύτερη φορά μετά από περίπου 15 μέρες, μετέβη προχτές στο Ριάντ της Σ. Αραβίας, όπου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ. Επανέλαβε την έκκλησή του για διπλωματική επίλυση της κρίσης στις σχέσεις με το Κατάρ, ενώ αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε για τη Συρία τόνισε ότι οι υπό διαμόρφωση ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» είναι προσωρινές «και ότι κανείς δεν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει για να διχοτομήσει τη χώρα».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αλ Τζουμπέιρ κάλεσε το Κατάρ «να επιδείξει σοβαρότητα» και επανέλαβε τις απαιτήσεις απέναντι στο Κατάρ για κλείσιμο της εκεί τουρκικής στρατιωτικής βάσης και υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν.

Ο Λαβρόφ στην Ιορδανία

Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Αμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλόγο του Αϊμάν αλ Σαφάντι και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', με την ίδια ατζέντα θεμάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Λαβρόφ τόνισε ότι Ρωσία και Ιορδανία έχουν «κοινή αντίληψη» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καθώς γίνεται δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης, ενώ κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει την προστασία σε οργανώσεις του «Μετώπου Νούσρα».

Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να αναθερμανθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκφράζοντας την υποστήριξη της Ρωσίας στο ρόλο εγγυητή που έχει η Ιορδανία όσον αφορά τους ιερούς τόπους των μουσουλμάνων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ