Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επίσκεψη Πάπα εν μέσω κλίματος «εθνικής συμφιλίωσης»

Εν μέσω ενός κλίματος γενικής ευφορίας και «εθνικής συμφιλίωσης» που καλλιεργεί ένα σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης της χώρας, μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφηκε με το αντάρτικο των FARC - EP (Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού) πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην Κολομβία, η τετραήμερη επίσκεψη του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Αργεντίνου Πάπα Φραγκίσκου, με δημόσιες ομιλίες σε διάφορες πόλεις.

Ο εν λόγω κληρικός, που διαφέρει στην τακτική του και την καταγωγή του, σε σχέση με τους πριν από αυτόν προκαθήμενους του Βατικανού, έχει αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για το «ξέπλυμα» αυτού του οργανισμού, που παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, της καπιταλιστικής εξουσίας σε βάρος των λαών.

Ο Πάπας τόνισε, μιλώντας στην τελευταία ομιλία του για τη συμφωνία ειρήνευσης μετά από 50 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης, ότι «χωρίς συμφιλίωση, η ειρήνη στην Κολομβία θα αποτύχει» και ότι «η συμφιλίωση υλοποιείται και εδραιώνεται με τη συμβολή όλων, επιτρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον και να ανθίσει η ελπίδα», και κατέληξε λέγοντας πως «όταν τα θύματα ξεπερνούν την κατανοητή τάση για εκδίκηση, γίνονται οι πιο αξιόπιστοι πρωταγωνιστές της διαδικασίας οικοδόμησης της ειρήνης».

Το νέο κόμμα των πρώην ανταρτών

Την επίσκεψη του Πάπα χαιρέτισαν εκτός από τα αστικά κόμματα και το Κολομβιάνικο ΚΚ, και το νόμιμο πλέον κόμμα που προέκυψε από το πρόσφατο πενθήμερο συνέδριο των FARC, που ολοκληρώθηκε στις 1 Σεπτέμβρη και κατέληξε στο νέο όνομα, που κρατάει το ακρωνύμιο FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun - Eπαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας) και έχει σήμα ένα τριαντάφυλλο που έχει στο κέντρο ένα αστέρι.

Μάλιστα, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πάπα, ο πρόεδρος του νέου κόμματος και πρώην επικεφαλής των FARC - EP, Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέον Χιμένες, του ζήτησε «να τους συγχωρέσει για κάθε δάκρυ ή πόνο που προκάλεσαν στο λαό της Κολομβίας».

Η όλη εξέλιξη της πορείας των FARC (στο συνέδριο εξελέγησαν 111 μέλη της Κεντρικής Διοίκησης), όπως δείχνουν και δηλώσεις των κύριων στελεχών του, φανερώνει ότι κυριαρχούν τα στοιχεία της «εθνικής συμφιλίωσης, της ειρήνης με κοινωνική δικαιοσύνη και της ευημερίας όλων στη νέα Κολομβία». Και από τα όποια προγραμματικά ντοκουμέντα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι φανερό ότι επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή ενσωμάτωση στο αστικό πολιτικό σύστημα, με στόχο όπως διακηρύσσεται «την επίτευξη μιας μεταβατικής εναλλακτικής κυβέρνησης που θα σταματήσει τη βία, θα εμπεδώσει τη δημοκρατία, θα κατοχυρώσει τα πολιτικά δικαιώματα και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά». Στη συμφωνία εξάλλου που υπογράφηκε πέρυσι το φθινόπωρο, μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Κολομβίας στην Αβάνα της Κούβας, γίνονται σοβαρές παραχωρήσεις στην αστική τάξη, αδυνατίζει το ταξικό στοιχείο της αντιπαράθεσης με το καπιταλιστικό σύστημα, αφήνονται περιθώρια αυταπατών για τον «εξανθρωπισμό» του, κάτι που αναπόφευκτα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το λαϊκό κίνημα.

Αντιδράσεις πάντως από λαϊκές οργανώσεις προκαλεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου, αύριο στην Μπογκοτά, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Η περιοδεία αυτή, πρώτη από Ισραηλινό αξιωματούχο, περιλαμβάνει την Αργεντινή, όπου βρέθηκε χτες, και το Μεξικό, που ακολουθεί μετά την Κολομβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επιφυλακή με αφορμή τις απειλές της κολομβιανής κυβέρνησης (2019-09-07 00:00:00.0)
Καταδικάζει τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες (2008-03-06 00:00:00.0)
«Εμπλοκή της ΕΕ στο σχέδιο Κολομβία» (2004-02-11 00:00:00.0)
Ενισχύστε τους αγωνιστές της Κολομβίας (2002-02-26 00:00:00.0)
Εσπασε η ειρηνευτική διαδικασία (2002-01-15 00:00:00.0)
Για μια Κολομβία ελεύθερη και κυρίαρχη (2002-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ