Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Εμπλοκή της ΕΕ στο σχέδιο Κολομβία»

Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε δράση

Associated Press

Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί σε δράση
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε υπερασπίστηκε το «βρώμικο πόλεμο» κατά των αριστερών ανταρτών και ειδικά των FARC-EP, ο οποίος έχει ενδυθεί το «μανδύα» του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», με τον αέρα που του έδωσε η υποστήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, παρά τις μυριάδες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου»...

«Η Επιτροπή επαναβεβαίωσε την αφοσίωσή της στη στήριξή της προς την κυβέρνηση της Κολομβίας, να δώσει λύση στην εσωτερική διαμάχη», δήλωσε ο Πρόντι, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη» προς μέτρα όπως η μετατροπή όλης της χώρας σε καταδότες για την επιβίωσή τους, τη στρατιωτικοποίησή της, τη διάνοιξη πολεμικών μετώπων σε όλη τη χώρα, αλλά και με γειτονικές με μοναδικό στόχο «να συνθλίψει τους αντάρτες» όπως έχει ο ίδιος δηλώσει.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Τη Δευτέρα, μια μέρα πριν την ομιλία του προέδρου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης ΠΑΤΑΚΗΣ ανέφερε ότι αποτελεί ντροπή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχτεί με τιμές τον Πρόεδρο της Κολομβίας κ. Αλβάρο Ουρίμπε. Πρόσθεσε δε ότι ο κ.Ουρίμπε και η κυβέρνησή του, με τη στήριξη των ΗΠΑ, είναι υπεύθυνοι για το θάνατο χιλιάδων συνδικαλιστών αγροτών και άλλων λαϊκών αγωνιστών. Επιπλέον, «αρνούνται την εθνική συμφιλίωση, περιφρονούν τις πολλαπλές συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκουν να καταπνίξουν με στρατιωτικά μέσα τη λαϊκή δυσαρέσκεια». Η παρουσία του κ. Ουρίμπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής, δείχνει ότι «η ΕΕ προσανατολίζεται να εμπλακεί στο σχέδιο Κολομβία, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ωμά στη χώρα αυτή, επιδιώκοντας και το γενικότερο έλεγχο της περιοχής» και καταδίκασε κάθε εξωτερική παρέμβαση στην Κολομβία, απαιτώντας συνάμα όλες οι κυβερνήσεις να σταθούν στο πλευρό των λαϊκών δυνάμεων της Κολομβίας, για να σταματήσει η αιματοχυσία και η δράση των παραστρατιωτικών και να προστατευτεί η ειρήνη και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ολοκληρώνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κολομβιανό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ